Bacillus coagulans – v čem se liší od klasických probiotik?
S probiotiky se asi již většina populace setkala, slyšela o nich nebo je pravděpodobně taktéž užívala. Často jsou totiž používány a doporučovány, pokud bereme nějaká léčiva, která ničí přátelskou mikroflóru ve střevech. Jedná se třeba o antibiotika a podobné přípravky. Lidský zažívací trakt obsahuje opravdu široké množství živých mikroorganismů, jež jsou důležité nejen pro správný chod celého trávicího systému, ale rovněž pro náležitou funkci naší přirozené obranyschopnosti. Pakliže není v pořádku střevní mikroflóra, zcela nepochybně se to projeví i na imunitě. Probiotik však existuje na stovky druhů a jedním z nich je právě Bacillus coagulans. Co si pod ním máme představit a je nějak rozdílný od klasických druhů? O tom se více dozvíte v dnešním článku.
Co přesně je bacillus coagulans?
Bacillus coagulans (označován též jako Lactobacillus sporogenes či LactoSpore) spolu s desítkami dalšími druhy patří do rodu Bacillus a řadí se mezi tzv. půdní probiotika. To jsou probiotické mikroorganismy, které se vyskytují v půdě. Lze je nalézt také v některých kysaných či fermentovaných potravinách. Jde o potraviny jako jogurty, kimchi a kysané zelí. Od klasických probiotik se odlišují především tím, že vytváří spory. Spora je vlastně ochranný obal, jež chrání příznivé bakterie před nejrůznějšími nežádoucími vlivy okolního prostředí. Produkuje dvě látky. První z nich je kyselina mléčná, díky čemuž se dříve B. coagulans nesprávně zařazoval mezi bakterie mléčného kvašení. Druhou látkou je coagulin, To je složka antibakteriální a dokáže ničit patogenní bakterie přítomné v organismu.
V čem předčí bacillus coagulans běžná probiotika?
Lactobacillus sporogenes je jako všechny probiotika přínosem pro normální funkci celého zažívacího traktu, podporuje správné trávení, udržuje ve střevech náležité PH, obnovuje střevní mikrobiom, a tím vším potažmo napomáhá našemu imunitnímu systému. Díky svým unikátním vlastnostem, ale umí být ještě o něco prospěšnější než běžná probiotika.
Hlavní výhoda tohoto probiotika spočívá právě ve výše zmíněných sporách. Jejich zásluhou jsou probiotika chráněna před příliš vysokou i nízkou vlhkostí a moc kyselým nebo zásaditým prostředím. Lépe se tedy vyrovnají s přirozenou kyselostí žaludečních šťáv a dostanou se v nezměněném stavu na místo určení. Proto jsou půdní probiotika více blahodárná a jsou viditelné výsledky dokonce v případě, že je nepřijímáme ve velkém kvantu. I tak zvládnou velice hojně kolonizovat střevo. Laktobacily a bifidobakterie je totiž potřeba přijímat ve vysokých počtech, aby se alespoň menší část dostala přes žaludeční kyseliny. Jelikož nejsou chráněny žádným nepropustným obalem, spoustu z nich vůbec nepřežije.
Další nesporná výhoda B. coagulans spočívá v tom, že je organismem velmi dobře snášen. Klasická probiotika mohou být v některých situacích spíše ke škodě nežli k užitku. Bývá tomu tak zejména u jedinců, jež trpí onemocněním zažívacího ústrojí či u těch s výrazně sníženou obranyschopností. Zde může dojít k nežádoucímu přemnožení těchto bakterií a následnému nadýmání, průjmům nebo naopak zácpě, a dokonce k odstartování zánětlivých procesů.
Kdy je vhodné doplňky stravy s bacillus coagulans užívat?
Bacillus coagulans můžeme v první řadě užívat během antibiotické léčby k obnově přirozeného prostředí střev a zažívacího traktu. Dále také v případě, pokud se v této oblasti potýkáme s nějakou dysbalancí. Často může jít o běžné střevní obtíže, pálení žáhy a bolesti břicha. Ovšem takovéto nerovnováhy se mohou projevit víceméně po různorodých stránkách. Signálem je třeba i náhlá změna hmotnosti, nálad, podrážděnost, únava a rovněž kožní obtíže (ekzémy, zhoršení akné apod.). Lactobacillus sporogenes je dobře tolerován lidmi, kteří trpí gastrointestinálními poruchami (dyspepsie). Kdy podporuje odstranění průvodních příznaků, jimiž jsou například nevolnosti a křeče v břiše. Probiotika navíc souvisí s mentálním zdravím, normální hladinou cholesterolu a ustáleným krevním tlakem.
Přes všechna pozitiva B.coagulans, je přesto na místě, se u výrazných nerovnováh v těle poradit s lékařem, zda je pro vás toto probiotikum vhodné. Stejně tak jestliže je chceme zařadit v těhotenství a při kojení.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Jak přírodní cestou snížit krevní tlak?
Krevní tlak je tlak, který vlastně vyvíjí krev na stěny tepen, jimiž protéká. Závisí to na množství krve, kterou do krevního řečiště pumpuje srdce a také na odporu cévních stěn vůči samotnému průtoku. Při jeho měření se často dozvíme dvě různé hodnoty, jež bývají oddělené lomítkem. První z čísel poukazuje na tlak systolický. Jde o výši tlaku během kontrakce (stažení) srdce, kdy je krev vytlačena do krevního oběhu. Druhá hodnota, která bývá za lomítkem a je nižší, je tlak diastolický. Ten udává tlak v momentě, kdy je srdeční sval v klidové fázi. Tlak se měří v torrech. Ty mají jednotku značenou mmHg neboli tzv. milimetry rtuťového sloupce.

Jaké má cordyceps schopnosti, koncentrace a jak ho vybrat?
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinu používanou v tradičních medicínách.

Co obsahuje acerola?
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje. Acerola má v sobě více druhů zajímavých látek, avšak hlavní důvod, proč se stala tolik oblíbenou, je vysoký obsah vitaminu C, což dokazují i četné studie. Jeho množstvím hravě předčí většinu běžných druhů ovoce a zeleniny.