Na co je dobrý černý česnek?
Česnek je velice oblíbenou surovinou v kuchyni a vždy mu byly rovněž přisuzovány prospěšné účinky na lidské zdraví. Z tohoto důvodu se z něho začali vyrábět dokonce doplňky stravy. V poslední době se ovšem na trhu objevil také česnek černý. Jeho popularita poměrně roste a je s oblibou řazen mezi hodnotné superpotraviny. Našemu zdraví může totiž přinést samá pozitiva. V dnešním článku se proto podíváme na to, co je černý česnek zač, co umí a jak se liší od běžného bílého.

Co je to černý česnek?
Tento česnek má s obyčejným bílým mnoho společného – je z něho totiž vyráběn. Ve většině případů se využívá procesu pomalé fermentace, kdy se celé paličky nechávají zrát ve fermentačních komorách či boxech, kde se udržuje předem daná teplota a vlhkost. Teplota se běžně pohybuje kolem 50-70°C. Paličky se takto ponechají několik týdnů. Poté se nechají uschnout a zchladnout. Během celého procesu dochází k postupným změnám barvy, chuti a vlastností.
Co se v černém česneku nachází za látky?
V průběhu fermentace se obsahové látky česneku mění. Za prvé se zvyšuje zastoupení cukrů, jako je glukóza, fruktóza či xylóza. Dochází navíc k navyšování množství flavonoidů, kterých najdeme mnoho již v nezpracovaném česneku bílém. Jedná se třeba o kvercetin či rutin. Narazíme v něm ovšem i na další fenolické látky, jako je například kyselina gallová nebo kávová. Obsahuje taktéž ve vodě rozpustné sirné sloučeniny S ‑allylcystein (SAC) a S ‑allylmerkaptocystein (SAMC), aminokyseliny nebo vápník, železo, hořčík a draslík.
Jak se liší černý česnek od toho klasického?
V první řadě se zajisté liší právě vzhledem. Dále pak také chutí a vůní a samozřejmě, jak jsme již zmínili, i přítomností jednotlivých látek. Černé zbarvení, vznik látek a charakteristická vůně a chuť je způsobena tzv. Maillardovou reakcí. To je neenzymatická reakce mezi jistými sacharidy a aminokyselinami. Černý česnek je po fermentaci měkký, lepivý a mazlavý. Chuť je velice odlišná. Nasládlá, zajímavě kořeněná a bez známek typické ostré a štiplavé chuti. Štiplavost ztrácí díky úbytku látky s názvem allicin, která je za tuto vlastnost zodpovědná.

Jaký vliv má černý česnek na zdraví?
Pravidelná konzumace či suplementace černého česneku má hned několik zdravotních benefitů. Současně jsou mu připisovány antioxidační, imunomodulační, protizánětlivé a antialergické schopnosti. Zmiňována je dokonce ochrana jater a srdce, nápomocnost v boji proti obezitě, prospěšnost pro trávicí soustavu, úprava hladiny cholesterolu a pozitivní vliv na nervový systém.
- Antioxidační efekt – černý česnek má silný antioxidační vliv. Cíleně tedy chrání buňky před nepříznivým působením volných radikálů, které mohou velice zásadně poškozovat buňky. A to především v případě, pokud jejich množství převažuje právě nad antioxidanty. Na antioxidační aktivitě se podílí fenoly a výše zmíněný S ‑allylcystein (SAC) a S ‑allylmerkaptocystein (SAMC).
- Imunitní systém – Obsahové sloučeniny v česneku mohou výrazně optimalizovat imunitu. Jisté z látek totiž výrazně podporují fagocytózu. To je proces, při kterém buňky pohlcují a ničí cizorodé patogeny, bakterie, viry nebo vlastní odumřelé buňky. Jedná se o hlavní mechanismus naší obranyschopnosti.
- Kardiovaskulární systém – černý česnek je navíc velice přínosný pro kardiovaskulární soustavu. Má například pozitivní vliv na hladinu lipidů v krvi. Snižuje třeba množství triglyceridů a LDL (low density lipoprotein) cholesterolu. To je pro zdraví srdce a dalších součástí tohoto systému velice zásadní.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: Black Garlic and Its Bioactive Compounds on Human Health Diseases: A Review - PMC [online]. [cit. 21. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/
Zázrak jménem kustovnice čínská (Goji) – přírodní superpotravina
Červené plody kustovnice čínské zvané také Goji jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby. Kustovnice čínská je keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Její listy mají mandlovitý tvar a květ připomíná nafialovělý kalich s několika korunními cípy. Plody zvané goji mají formu jasně červených bobulí podlouhlého tvaru, které mohou být až 2 centimetry velké. Mohli bychom je s trochou kreativity vzhledově přirovnat k našemu šípku.
Guarana jako zdravější verze kávy?
S guaranou se můžeme setkat i pod názvy Paulinie nápojná či Paullinia Cupana. Je to v dnešní době poměrně využívaný stimulant, který má ale také řadu dalších pozitivních vlivů na lidský organismus. Přesto se spoustu lidí zdráhá guaranu vyzkoušet a radši si pro povzbuzení volí osvědčenou a více běžnou kávu. Guarana ovšem funguje trošku odlišně, a z tohoto důvodu je i její výsledný efekt rozdílný.
Přírodní oleje vs krémy, co je vhodnější pro naši pleť?
Starost o pleť je důležitá hned z několika důvodů, jež se mohou týkat zdraví i jejího vzhledu. Kůže je totiž jeden z největších orgánu našeho těla a má poměrně dost zásadních funkcí, mezi které patří například ochrana před nepříznivými vnějšími vlivy, UV zářením, infekcemi, vylučování odpadních složek, smyslové vnímání pomocí nervových zakončení, termoregulace nebo účast při látkových výměnách.









