Na co je dobrý černý česnek?
Česnek je velice oblíbenou surovinou v kuchyni a vždy mu byly rovněž přisuzovány prospěšné účinky na lidské zdraví. Z tohoto důvodu se z něho začali vyrábět dokonce doplňky stravy. V poslední době se ovšem na trhu objevil také česnek černý. Jeho popularita poměrně roste a je s oblibou řazen mezi hodnotné superpotraviny. Našemu zdraví může totiž přinést samá pozitiva. V dnešním článku se proto podíváme na to, co je černý česnek zač, co umí a jak se liší od běžného bílého.

Co je to černý česnek?
Tento česnek má s obyčejným bílým mnoho společného – je z něho totiž vyráběn. Ve většině případů se využívá procesu pomalé fermentace, kdy se celé paličky nechávají zrát ve fermentačních komorách či boxech, kde se udržuje předem daná teplota a vlhkost. Teplota se běžně pohybuje kolem 50-70°C. Paličky se takto ponechají několik týdnů. Poté se nechají uschnout a zchladnout. Během celého procesu dochází k postupným změnám barvy, chuti a vlastností.
Co se v černém česneku nachází za látky?
V průběhu fermentace se obsahové látky česneku mění. Za prvé se zvyšuje zastoupení cukrů, jako je glukóza, fruktóza či xylóza. Dochází navíc k navyšování množství flavonoidů, kterých najdeme mnoho již v nezpracovaném česneku bílém. Jedná se třeba o kvercetin či rutin. Narazíme v něm ovšem i na další fenolické látky, jako je například kyselina gallová nebo kávová. Obsahuje taktéž ve vodě rozpustné sirné sloučeniny S ‑allylcystein (SAC) a S ‑allylmerkaptocystein (SAMC), aminokyseliny nebo vápník, železo, hořčík a draslík.
Jak se liší černý česnek od toho klasického?
V první řadě se zajisté liší právě vzhledem. Dále pak také chutí a vůní a samozřejmě, jak jsme již zmínili, i přítomností jednotlivých látek. Černé zbarvení, vznik látek a charakteristická vůně a chuť je způsobena tzv. Maillardovou reakcí. To je neenzymatická reakce mezi jistými sacharidy a aminokyselinami. Černý česnek je po fermentaci měkký, lepivý a mazlavý. Chuť je velice odlišná. Nasládlá, zajímavě kořeněná a bez známek typické ostré a štiplavé chuti. Štiplavost ztrácí díky úbytku látky s názvem allicin, která je za tuto vlastnost zodpovědná.

Jaký vliv má černý česnek na zdraví?
Pravidelná konzumace či suplementace černého česneku má hned několik zdravotních benefitů. Současně jsou mu připisovány antioxidační, imunomodulační, protizánětlivé a antialergické schopnosti. Zmiňována je dokonce ochrana jater a srdce, nápomocnost v boji proti obezitě, prospěšnost pro trávicí soustavu, úprava hladiny cholesterolu a pozitivní vliv na nervový systém.
- Antioxidační efekt – černý česnek má silný antioxidační vliv. Cíleně tedy chrání buňky před nepříznivým působením volných radikálů, které mohou velice zásadně poškozovat buňky. A to především v případě, pokud jejich množství převažuje právě nad antioxidanty. Na antioxidační aktivitě se podílí fenoly a výše zmíněný S ‑allylcystein (SAC) a S ‑allylmerkaptocystein (SAMC).
- Imunitní systém – Obsahové sloučeniny v česneku mohou výrazně optimalizovat imunitu. Jisté z látek totiž výrazně podporují fagocytózu. To je proces, při kterém buňky pohlcují a ničí cizorodé patogeny, bakterie, viry nebo vlastní odumřelé buňky. Jedná se o hlavní mechanismus naší obranyschopnosti.
- Kardiovaskulární systém – černý česnek je navíc velice přínosný pro kardiovaskulární soustavu. Má například pozitivní vliv na hladinu lipidů v krvi. Snižuje třeba množství triglyceridů a LDL (low density lipoprotein) cholesterolu. To je pro zdraví srdce a dalších součástí tohoto systému velice zásadní.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: Black Garlic and Its Bioactive Compounds on Human Health Diseases: A Review - PMC [online]. [cit. 21. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/
MCT olej a jeho využití v kuchyni?
MCT je olej, který získává stále více na popularitě. Slouží totiž jako zdravý zdroj prospěšných tuků a lze jím nahradit obyčejné rostlinné tuky běžně používané při vaření. MCT olej vás zároveň dokáže překvapit celou řadou blahodárných vlastností, díky kterým se vám bude lépe zdolávat fyzická námaha nebo hubnout. Pokud o MCT oleji slyšíte poprvé, možná vás překvapí, že se jedná o složené mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, které jsou přirozeně obsaženy například v kokosovém nebo palmovém oleji.
Fyzická či psychická únava, jak správně nakopnout organismus?
V první řadě je třeba poukázat na to, že únava není jenom jedna, ale můžeme ji pociťovat různě. Pokud budeme mluvit o té fyzické, tak ta má docela jednoduché signály, a vy ji tak pravděpodobně ihned poznáte. Může se projevit bolestí a ztuhlostí svalů, slabostí, úbytkem síly a energie, a v některých případech se může dostavit dokonce svalový třes a křeče. Psychickou únavu nemusíme tak snadno identifikovat, protože ne vždy si uvědomujeme, že i v této oblasti má člověk určité kapacity. Mentální práce je rozmanitá a náš mozek pracuje vlastně nepřetržitě.
Onemocnění očí a doplňky stravy jako prevence a podpora
Zrak je jedním z našich nejcennějších smyslů, který nám umožňuje vnímat svět kolem nás. S přibývajícím věkem nebo důsledkem životního stylu se mohou ovšem objevit nejrůznější obtíže a nemoci, jež mají zásadní vliv na naši schopnost vidět. Prevence a náležitá péče o oči je samozřejmě klíčová, avšak existuje spoustu faktorů majících na zrak dopad – patří mezi ně například také dědičnost. Nicméně jsou věci, které můžete aktivně ovlivnit. Sáhnout můžete třeba po různých doplňcích stravy s obsahem látek vhodných právě pro oči.









