Na co je dobrý cordyceps?
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná. Zájem vzbuzuje i v moderním světě, jelikož má pozitivní vliv na správné fungování těla a některé orgánové soustavy a dokáže podpořit řešení určitých zdravotních obtíží. V cordycepsu se totiž nachází mix zajímavých látek, na které se dnes blíže podíváme a odhalíme si veškeré důvody, proč stojí za to cordyceps sinensis vyzkoušet.

Jak cordyceps vzniká a odkud vůbec je?
Jak již bylo řečeno v úvodu, cordyceps je houba. Jedná se o cizopasný organismus, který pro svoje přežití potřebuje vždy cizího hostitele. Z tohoto důvodu parazituje na jistých druzích larev. Na začátku celého procesu vystřeluje spóry. Ty se postupně dostávají do hostitelova těla a pomalu nahrazují jeho tkáň vlastním myceliem až do té doby, než ho pohltí úplně. V pozdějším stádiu se housenka zahrabe do půdy, kde zahyne. Dále pak na tomto místě vyrazí nová plodnice a celý proces započíná od znovu. Vzhled samotného cordycepsu proto připomíná tvarem spíše larvu nežli tradiční houbu.
První zmínky o cordycepsu jsou již několik tisíc let staré a za jeho domovinu jsou označovány především náhorní oblasti Tibetu, ale přirozeně se vyskytuje i v dalších přilehlých provinciích. V dnešní době je ho ovšem ve volné přírodě pomálu, a tudíž se pěstuje uměle v halách. Takový cordyceps je však stejně prospěšný.
Široké spektrum blahodárných látek cordycepsu
Cordyceps obsahuje mnoho výjimečných látek, které jsou příznivé pro naše tělo. Každá ze složek má svoje specifické vlastnosti a jejich kombinace dává proto cordycepsu rozsáhlé možnosti využití. Kromě základních živin jako jsou bílkoviny, tuky, cukry a vláknina, v něm narazíme na celé kvantum bioaktivních sloučenin. Mluvíme tu zejména o nukleosidech (adenosin, kordycepin, cytosin), nukleotidech (adenosin 5-monofosfát – AMP), polysacharidech (manany, mananové polymery, glukany), enzymech, aminokyselinách (histidin), peptidech (myriocin), polypeptidech (cyklosporin), sterolech, mastných kyselinách a antioxidantech. Jsou zastoupeny také vitaminy B, D, K, železo, hořčík, vápník a fosfor. Některé z látek jsou důležitější než jiné, nicméně všechny mají v cordycepsu svůj vlastní význam.

Na co vše lze cordyceps využít?
Cordyceps má poměrně rozsáhlé schopnosti. Podporuje totiž fyzickou i psychickou stránku člověka a zlepšuje celkovou odolnost organismu. Cordyceps má výrazný vliv zejména na obranyschopnost. Za tím stojí hlavně zmíněné polysacharidy (nejvíce betaglukany). Ty zesilují aktivitu buněk, které se podílejí na správné funkci imunitního systému. Tyto buňky pak lépe pohlcují a likvidují cizorodé organismy, bakterie a viry. Polysacharidy dále vykazují antioxidační aktivitu a napomáhají regulovat množství cukrů a tuků v krvi.
Další přítomné látky v cordycepsu podporují ochranu kardiovaskulárního systému, regulaci nejrůznějších buněčných pochodů, cytoprotekci, neutralizaci volných radikálů, regeneraci a upravují činnost jater. Cordyceps je příznivý rovněž pro energetický metabolismus, dodává novou energii, napomáhá proti únavě a vyčerpání a přispívá k lepší psychické stabilitě a odolnosti proti stresu. Využít ho můžete například při časté nemocnosti, nachlazení, zánětech, při kardiovaskulárních či chronických onemocněních nebo jiných obtížích. Dobře poslouží taktéž v rámci prevence. Z pohledu tradiční medicíny povzbuzuje navíc užívání této houby ledviny, plíce a stimulaci lidského těla i ducha.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Projevy nedostatku trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny.
Co obsahuje acerola?
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje.
Zelený čaj, proč je dobré ho užívat ??
Legendami opředený zelený čaj je považován za jeden z nejznámějších a možná i nejstarších nápojů na světě. Nejvíce oblíbený je na kontinentu Asie konkrétně v Japonsku, Číně a Koreji, což jsou zároveň jeho největší producenti. Zelený čaj se získává se z čajovníku čínského, stejně jako čaj černý. Od něj se ale liší způsobem zpracování a také obsahem aktivních látek. Zelený čaj si dokonce vysloužil pověst užitečného pomocníka při hubnutí. Z čajovníku čínského se tedy pro účely přípravy lahodného čaje sbírají pouze listy. Od černého čaje se liší způsobem zpracování, kdy listy neprochází tzv. fermentací. Díky tomu si uchovávají větší množství aktivních látek.










