Na co je dobrý cordyceps?
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná. Zájem vzbuzuje i v moderním světě, jelikož má pozitivní vliv na správné fungování těla a některé orgánové soustavy a dokáže podpořit řešení určitých zdravotních obtíží. V cordycepsu se totiž nachází mix zajímavých látek, na které se dnes blíže podíváme a odhalíme si veškeré důvody, proč stojí za to cordyceps sinensis vyzkoušet.

Jak cordyceps vzniká a odkud vůbec je?
Jak již bylo řečeno v úvodu, cordyceps je houba. Jedná se o cizopasný organismus, který pro svoje přežití potřebuje vždy cizího hostitele. Z tohoto důvodu parazituje na jistých druzích larev. Na začátku celého procesu vystřeluje spóry. Ty se postupně dostávají do hostitelova těla a pomalu nahrazují jeho tkáň vlastním myceliem až do té doby, než ho pohltí úplně. V pozdějším stádiu se housenka zahrabe do půdy, kde zahyne. Dále pak na tomto místě vyrazí nová plodnice a celý proces započíná od znovu. Vzhled samotného cordycepsu proto připomíná tvarem spíše larvu nežli tradiční houbu.
První zmínky o cordycepsu jsou již několik tisíc let staré a za jeho domovinu jsou označovány především náhorní oblasti Tibetu, ale přirozeně se vyskytuje i v dalších přilehlých provinciích. V dnešní době je ho ovšem ve volné přírodě pomálu, a tudíž se pěstuje uměle v halách. Takový cordyceps je však stejně prospěšný.
Široké spektrum blahodárných látek cordycepsu
Cordyceps obsahuje mnoho výjimečných látek, které jsou příznivé pro naše tělo. Každá ze složek má svoje specifické vlastnosti a jejich kombinace dává proto cordycepsu rozsáhlé možnosti využití. Kromě základních živin jako jsou bílkoviny, tuky, cukry a vláknina, v něm narazíme na celé kvantum bioaktivních sloučenin. Mluvíme tu zejména o nukleosidech (adenosin, kordycepin, cytosin), nukleotidech (adenosin 5-monofosfát – AMP), polysacharidech (manany, mananové polymery, glukany), enzymech, aminokyselinách (histidin), peptidech (myriocin), polypeptidech (cyklosporin), sterolech, mastných kyselinách a antioxidantech. Jsou zastoupeny také vitaminy B, D, K, železo, hořčík, vápník a fosfor. Některé z látek jsou důležitější než jiné, nicméně všechny mají v cordycepsu svůj vlastní význam.

Na co vše lze cordyceps využít?
Cordyceps má poměrně rozsáhlé schopnosti. Podporuje totiž fyzickou i psychickou stránku člověka a zlepšuje celkovou odolnost organismu. Cordyceps má výrazný vliv zejména na obranyschopnost. Za tím stojí hlavně zmíněné polysacharidy (nejvíce betaglukany). Ty zesilují aktivitu buněk, které se podílejí na správné funkci imunitního systému. Tyto buňky pak lépe pohlcují a likvidují cizorodé organismy, bakterie a viry. Polysacharidy dále vykazují antioxidační aktivitu a napomáhají regulovat množství cukrů a tuků v krvi.
Další přítomné látky v cordycepsu podporují ochranu kardiovaskulárního systému, regulaci nejrůznějších buněčných pochodů, cytoprotekci, neutralizaci volných radikálů, regeneraci a upravují činnost jater. Cordyceps je příznivý rovněž pro energetický metabolismus, dodává novou energii, napomáhá proti únavě a vyčerpání a přispívá k lepší psychické stabilitě a odolnosti proti stresu. Využít ho můžete například při časté nemocnosti, nachlazení, zánětech, při kardiovaskulárních či chronických onemocněních nebo jiných obtížích. Dobře poslouží taktéž v rámci prevence. Z pohledu tradiční medicíny povzbuzuje navíc užívání této houby ledviny, plíce a stimulaci lidského těla i ducha.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
MCT olej a jeho využití v kuchyni?
MCT je olej, který získává stále více na popularitě. Slouží totiž jako zdravý zdroj prospěšných tuků a lze jím nahradit obyčejné rostlinné tuky běžně používané při vaření. MCT olej vás zároveň dokáže překvapit celou řadou blahodárných vlastností, díky kterým se vám bude lépe zdolávat fyzická námaha nebo hubnout. Pokud o MCT oleji slyšíte poprvé, možná vás překvapí, že se jedná o složené mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, které jsou přirozeně obsaženy například v kokosovém nebo palmovém oleji. Na rozdíl od nich je ale MCT olej plný jen těch mastných kyselin, které jsou pro tělo přínosné. Konkrétně jsou tvořeny řetězci, které mají mezi 6–12 uhlíky, takže v porovnání s mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem se mnohem lépe vstřebávají, mohou být využity jako přímé zdroje energie a snadněji pronikají do buněčné membrány, čímž nevyžadují žádné speciální enzymy ke svému štěpení a nezatěžují tak tělo.
Vitamin D3 a jeho působení s K2, jak se vzájemně doplňují?
Vitamin D3 i vitamin K2 jsou dva vitaminy rozpustné v tucích (spolu s vitaminem A a E) a v těle mají oba svoje důležité opodstatnění. O vitaminu D je v dnešní době asi již všeobecně známo, že je potřebný pro spousty procesů v organismu, jako je třeba výstavba kostní tkáně nebo imunitní systém. O nezbytnosti vitaminu K ale mnoho jedinců neví, a co víc někdo ani netuší, že vůbec nějaký takový vitamin existuje.
Reishi a její vliv na zdraví
Reishi, Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, Ling zhi nebo také božská houba nesmrtelnosti. Mnoho názvů pro jednu a tu stejnou houbu, která má ale i spoustu pozitivních schopností. Jedná se o dřevokaznou houbu, jež je klenotem tradičních medicín, ale obrovský zájem rozhodně vzbudila už i v dnešním moderním světě.










