Na co je dobrý cordyceps?
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná. Zájem vzbuzuje i v moderním světě, jelikož má pozitivní vliv na správné fungování těla a některé orgánové soustavy a dokáže podpořit řešení určitých zdravotních obtíží. V cordycepsu se totiž nachází mix zajímavých látek, na které se dnes blíže podíváme a odhalíme si veškeré důvody, proč stojí za to cordyceps sinensis vyzkoušet.

Jak cordyceps vzniká a odkud vůbec je?
Jak již bylo řečeno v úvodu, cordyceps je houba. Jedná se o cizopasný organismus, který pro svoje přežití potřebuje vždy cizího hostitele. Z tohoto důvodu parazituje na jistých druzích larev. Na začátku celého procesu vystřeluje spóry. Ty se postupně dostávají do hostitelova těla a pomalu nahrazují jeho tkáň vlastním myceliem až do té doby, než ho pohltí úplně. V pozdějším stádiu se housenka zahrabe do půdy, kde zahyne. Dále pak na tomto místě vyrazí nová plodnice a celý proces započíná od znovu. Vzhled samotného cordycepsu proto připomíná tvarem spíše larvu nežli tradiční houbu.
První zmínky o cordycepsu jsou již několik tisíc let staré a za jeho domovinu jsou označovány především náhorní oblasti Tibetu, ale přirozeně se vyskytuje i v dalších přilehlých provinciích. V dnešní době je ho ovšem ve volné přírodě pomálu, a tudíž se pěstuje uměle v halách. Takový cordyceps je však stejně prospěšný.
Široké spektrum blahodárných látek cordycepsu
Cordyceps obsahuje mnoho výjimečných látek, které jsou příznivé pro naše tělo. Každá ze složek má svoje specifické vlastnosti a jejich kombinace dává proto cordycepsu rozsáhlé možnosti využití. Kromě základních živin jako jsou bílkoviny, tuky, cukry a vláknina, v něm narazíme na celé kvantum bioaktivních sloučenin. Mluvíme tu zejména o nukleosidech (adenosin, kordycepin, cytosin), nukleotidech (adenosin 5-monofosfát – AMP), polysacharidech (manany, mananové polymery, glukany), enzymech, aminokyselinách (histidin), peptidech (myriocin), polypeptidech (cyklosporin), sterolech, mastných kyselinách a antioxidantech. Jsou zastoupeny také vitaminy B, D, K, železo, hořčík, vápník a fosfor. Některé z látek jsou důležitější než jiné, nicméně všechny mají v cordycepsu svůj vlastní význam.

Na co vše lze cordyceps využít?
Cordyceps má poměrně rozsáhlé schopnosti. Podporuje totiž fyzickou i psychickou stránku člověka a zlepšuje celkovou odolnost organismu. Cordyceps má výrazný vliv zejména na obranyschopnost. Za tím stojí hlavně zmíněné polysacharidy (nejvíce betaglukany). Ty zesilují aktivitu buněk, které se podílejí na správné funkci imunitního systému. Tyto buňky pak lépe pohlcují a likvidují cizorodé organismy, bakterie a viry. Polysacharidy dále vykazují antioxidační aktivitu a napomáhají regulovat množství cukrů a tuků v krvi.
Další přítomné látky v cordycepsu podporují ochranu kardiovaskulárního systému, regulaci nejrůznějších buněčných pochodů, cytoprotekci, neutralizaci volných radikálů, regeneraci a upravují činnost jater. Cordyceps je příznivý rovněž pro energetický metabolismus, dodává novou energii, napomáhá proti únavě a vyčerpání a přispívá k lepší psychické stabilitě a odolnosti proti stresu. Využít ho můžete například při časté nemocnosti, nachlazení, zánětech, při kardiovaskulárních či chronických onemocněních nebo jiných obtížích. Dobře poslouží taktéž v rámci prevence. Z pohledu tradiční medicíny povzbuzuje navíc užívání této houby ledviny, plíce a stimulaci lidského těla i ducha.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Rybí olej, rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Rybí olej nebo také rybí tuk, je stejnou přírodní látkou, která se už v dřívějších generacích podávala pro zdraví dětí po lžičkách. V takové formě ale moc oblíbený pro svoji chuť a zápach nebyl. Dnes se běžně setkáme s rybím olejem třeba v želatinových kapslích, kdy problémy s konzumací odpadají a my si tak můžeme dopřát všechny příznivé vlastnosti tohoto tuku bez nepříjemných pocitů. Omega 3 jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny (PUFA).
Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní??
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost
Vypadávání vlasů, jak mu předcházet?
Zdraví vlasů lze podpořit rozličnými doplňky stravy. Pro vlasy jsou důležité minerály a vitaminy, ale můžeme je povzbudit i dalšími látkami, které jsou pro ně významné a prospěšné. Nicméně ověřujte si vždy jejich kvalitu, čistotu složení, formu a vstřebatelnost.










