Na co je dobrý kurkumin?
Kurkumin je velice přínosná naturální látka, jejíž vlastnosti a potencionální zdravotní benefity přitahují zájem. Proto je také kurkumin s oblibou užíván jako doplněk stravy v různých formách. Nejčastěji můžete nejspíš narazit na samotný prášek či kapsle s jeho obsahem nebo bývá součástí rozličných komplexních multivitaminových doplňků. Nicméně kurkumin je proslulý už po staletí, kdy byl hojně používán v rámci tradičních medicín po celém světě. Jeho blahodárné schopnosti jsou tak ověřené mnoholetou praxí. Jedná se tudíž o zajímavou látku, která může být našemu tělu rozhodně ku prospěchu. Co vše ale skutečně kurkumin dokáže a proč stojí za vyzkoušení? To, a ještě více se dozvíte právě v tomto článku.

Kde se kurkumin získává a co je to za látku?
Možná je hned na první pohled jasné, že má kurkumin něco společného s velmi dobře známou kurkumou. A je tomu opravdu tak. Kurkumin je totiž přirozenou součástí kurkumy, která se běžně používá při vaření jako koření. Konkrétně bychom ho nejvíce našli v oddenku, který roste pod zemí, proto se i z této části kurkumin běžně extrahuje. Řadíme ho mezi polyfenoly, tedy látky, které vynikají vysokou antioxidační aktivitou. Jedná se o barvivo, jež má výraznou a nápadně žlutooranžovou barvu. Kurkumin se vyskytuje ve třech různých typech. Nazývají se kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Souhrnně jsou označovány jakožto kurkuminoidy.

Co všechno prospěšného nám může kurkumin přinést?
Kurkumin má při pravidelném vnitřním užívání více pozitivních vlivů na lidský organismus. Jak už jsme nastínili, je to v první řadě silný antioxidant, který chrání veškeré buňky před nepříznivými volnými radikály, jež mohou narušit přirozené pochody v našem těle. Stejně tak je nápomocný pro povzbuzení imunitního systému, je protizánětlivý, antibakteriální a antivirotický. Hodí se rovněž pro posílení dýchacích cest, a to i během probíhajících respiračních onemocněních. Kurkumin také podporuje trávení, protože stimuluje produkci žaludečních šťáv a žluči, které jsou klíčové při chemickém rozkladu potravy. Může být prospěšný i při různorodých žaludečních obtížích, pálení žáhy nebo třeba plynatosti.
Kurkumin se však dokáže prosadit v oblastech, kde byste to možná neřekli. Je příznivý pro játra, díky čemuž odbourávají lépe veškeré škodlivé a toxické látky. Dále má kurkumin svůj význam dokonce pro klouby. Dokáže v nich zmírnit probíhající zánět, a ulevit tak rovněž od jejich bolesti. To může být přínosné zejména pro lidi trpící zánětlivým onemocněním kloubů. Nicméně užitečný je také při prevenci, jelikož udržuje normální stav a pohyblivost kloubů a dobře se uplatňuje při protekci chrupavek.
K tomu všemu navíc má ještě kurkumin pozitivní dopad na kardiovaskulární a nervový systém. Využívá se ovšem třeba i na zevnějšek, kdy bývá jednou ze složek kosmetiky – je totiž hojivý, a prospěje tak například problematické pleti.
Jaký kurkumin zvolit, aby fungoval?
Pokud vás kurkumin zaujal a přemýšlíte jaký pořídit, zaměřte se při výběru a následném užívání na několik věcí, které vám pomohou vytěžit z kurkuminu co nejvíce. Za prvé by se mělo jednat nejlépe o standardizovaný extrakt s vysokým podílem kurkuminoidů. To by mělo být uvedeno i na obale daného produktu. Dále je vhodné doplňovat kurkumin společně s tuky, ve kterých je mnohem lépe rozpustný, a má pak vyšší biologickou využitelnost. Efekt kurkuminu můžete ovšem ještě navýšit díky jiné látce. Tou je konkrétně piperin. To je alkaloid a hlavní aktivní složka v černém pepři. Piperin totiž napomáhá lepšímu vstřebávání přes střevní stěny do krevního oběhu a zamezuje znehodnocení kurkuminu v trávicím traktu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.
Co všechno umí černá maca?
Maca peruánská je vysokohorská rostlina z peruánských And, známá svou silou a odolností, jež skrývá v kořeni mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Jsou známé různé druhy, jež jsou všechny velice blahodárné, ovšem každý z nich nás může překvapit svými specifickými schopnostmi.
Kotvičník zemní a obsah saponinu nebo protodioscinu, na co se zaměřit?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris patří celosvětově mezi jednu z nejvíce užívaných bylin. Již v dávných dobách ho užívali staří Řekové a dávní čínští léčitelé k posílení imunitního systému, nastartování libida a zmírnění ledvinových potíží. A právě pro svůj skvělý efekt je kotvičník zemní užíván muži a ženami po celém světě i v dnešní době. Kotvičník zemní neboli tribulus terrestris je jednoletá bylina, která roste v několika oblastech po celém světě – například v Jižní Americe, Indii, Číně, Španělsku a Bulharsku. Kvalitu rostliny ale ovlivňují klimatické podmínky, složení půdy a používaná hnojiva. To je také důvod toho, proč některý kotvičník obsahuje méně aktivních látek a jiný zase více.









