Na co je dobrý kurkumin?
Kurkumin je velice přínosná naturální látka, jejíž vlastnosti a potencionální zdravotní benefity přitahují zájem. Proto je také kurkumin s oblibou užíván jako doplněk stravy v různých formách. Nejčastěji můžete nejspíš narazit na samotný prášek či kapsle s jeho obsahem nebo bývá součástí rozličných komplexních multivitaminových doplňků. Nicméně kurkumin je proslulý už po staletí, kdy byl hojně používán v rámci tradičních medicín po celém světě. Jeho blahodárné schopnosti jsou tak ověřené mnoholetou praxí. Jedná se tudíž o zajímavou látku, která může být našemu tělu rozhodně ku prospěchu. Co vše ale skutečně kurkumin dokáže a proč stojí za vyzkoušení? To, a ještě více se dozvíte právě v tomto článku.

Kde se kurkumin získává a co je to za látku?
Možná je hned na první pohled jasné, že má kurkumin něco společného s velmi dobře známou kurkumou. A je tomu opravdu tak. Kurkumin je totiž přirozenou součástí kurkumy, která se běžně používá při vaření jako koření. Konkrétně bychom ho nejvíce našli v oddenku, který roste pod zemí, proto se i z této části kurkumin běžně extrahuje. Řadíme ho mezi polyfenoly, tedy látky, které vynikají vysokou antioxidační aktivitou. Jedná se o barvivo, jež má výraznou a nápadně žlutooranžovou barvu. Kurkumin se vyskytuje ve třech různých typech. Nazývají se kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Souhrnně jsou označovány jakožto kurkuminoidy.

Co všechno prospěšného nám může kurkumin přinést?
Kurkumin má při pravidelném vnitřním užívání více pozitivních vlivů na lidský organismus. Jak už jsme nastínili, je to v první řadě silný antioxidant, který chrání veškeré buňky před nepříznivými volnými radikály, jež mohou narušit přirozené pochody v našem těle. Stejně tak je nápomocný pro povzbuzení imunitního systému, je protizánětlivý, antibakteriální a antivirotický. Hodí se rovněž pro posílení dýchacích cest, a to i během probíhajících respiračních onemocněních. Kurkumin také podporuje trávení, protože stimuluje produkci žaludečních šťáv a žluči, které jsou klíčové při chemickém rozkladu potravy. Může být prospěšný i při různorodých žaludečních obtížích, pálení žáhy nebo třeba plynatosti.
Kurkumin se však dokáže prosadit v oblastech, kde byste to možná neřekli. Je příznivý pro játra, díky čemuž odbourávají lépe veškeré škodlivé a toxické látky. Dále má kurkumin svůj význam dokonce pro klouby. Dokáže v nich zmírnit probíhající zánět, a ulevit tak rovněž od jejich bolesti. To může být přínosné zejména pro lidi trpící zánětlivým onemocněním kloubů. Nicméně užitečný je také při prevenci, jelikož udržuje normální stav a pohyblivost kloubů a dobře se uplatňuje při protekci chrupavek.
K tomu všemu navíc má ještě kurkumin pozitivní dopad na kardiovaskulární a nervový systém. Využívá se ovšem třeba i na zevnějšek, kdy bývá jednou ze složek kosmetiky – je totiž hojivý, a prospěje tak například problematické pleti.
Jaký kurkumin zvolit, aby fungoval?
Pokud vás kurkumin zaujal a přemýšlíte jaký pořídit, zaměřte se při výběru a následném užívání na několik věcí, které vám pomohou vytěžit z kurkuminu co nejvíce. Za prvé by se mělo jednat nejlépe o standardizovaný extrakt s vysokým podílem kurkuminoidů. To by mělo být uvedeno i na obale daného produktu. Dále je vhodné doplňovat kurkumin společně s tuky, ve kterých je mnohem lépe rozpustný, a má pak vyšší biologickou využitelnost. Efekt kurkuminu můžete ovšem ještě navýšit díky jiné látce. Tou je konkrétně piperin. To je alkaloid a hlavní aktivní složka v černém pepři. Piperin totiž napomáhá lepšímu vstřebávání přes střevní stěny do krevního oběhu a zamezuje znehodnocení kurkuminu v trávicím traktu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Ginkgo biloba – zázrak z Asie, který vás dovede k dlouhověkosti
Extrakt z ginkgo biloba (jinanu dvojlaločném) se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně využívá již po staletí. Historie tohoto Ginkgo biloby však sahá daleko hlouběji, až do období prvohor. Není tedy žádný div, že se tyto stromy označují za živoucí fosilii. V listech ginkga se dále nachází terpenické laktony, ginkgolidy, kyselina ginkgolová a látka zvaná bilobalid. Všechny tyto látky, souhrnně terpeny a flavonoidy, se podílejí na mikrocirkulaci v těle, účastní se energetické výměny a zvyšují žilní tonus.
Proč bychom měli přijímat dostatek bílkovin?
Bílkoviny neboli proteiny jsou nedílnou součástí stravy a my bychom je měli přijímat v dostatečném množství. Jsou totiž jednou z klíčových složek, kterou naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Mnohdy se lidé mylně domnívají, že by se na jejich přísun měli zaměřit pouze pokud cvičí, sportují nebo mají vysokou fyzickou zátěž. Ovšem tyto makroživiny potřebuje úplně každý.
Ženšen pravý a ženšen sibiřský – jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Hned na úvod si je potřeba říci, že ženšen pochází z čínského výrazu řén-šen a v češtině se tímto výrazem označuje botanický rod Panax. Všechny tyto rostliny jsou zároveň silné přírodní adaptogeny, které mají za cíl zvyšovat přirozenou odolnost organismu. Problémem je však to, že se ještě před zavedení latinského pojmu „Panax“, začalo v češtině mnoha různým rostlinám říkat jednoduše „Ženšen“, což vede ke zmatkům. Rostliny, které se označují jako ženšeny přitom pochází z různých oblastí, obsahují odlišné aktivní látky, a tedy i působí na lidské tělo zcela odlišně.









