Na co je dobrý kurkumin?
Kurkumin je velice přínosná naturální látka, jejíž vlastnosti a potencionální zdravotní benefity přitahují zájem. Proto je také kurkumin s oblibou užíván jako doplněk stravy v různých formách. Nejčastěji můžete nejspíš narazit na samotný prášek či kapsle s jeho obsahem nebo bývá součástí rozličných komplexních multivitaminových doplňků. Nicméně kurkumin je proslulý už po staletí, kdy byl hojně používán v rámci tradičních medicín po celém světě. Jeho blahodárné schopnosti jsou tak ověřené mnoholetou praxí. Jedná se tudíž o zajímavou látku, která může být našemu tělu rozhodně ku prospěchu. Co vše ale skutečně kurkumin dokáže a proč stojí za vyzkoušení? To, a ještě více se dozvíte právě v tomto článku.

Kde se kurkumin získává a co je to za látku?
Možná je hned na první pohled jasné, že má kurkumin něco společného s velmi dobře známou kurkumou. A je tomu opravdu tak. Kurkumin je totiž přirozenou součástí kurkumy, která se běžně používá při vaření jako koření. Konkrétně bychom ho nejvíce našli v oddenku, který roste pod zemí, proto se i z této části kurkumin běžně extrahuje. Řadíme ho mezi polyfenoly, tedy látky, které vynikají vysokou antioxidační aktivitou. Jedná se o barvivo, jež má výraznou a nápadně žlutooranžovou barvu. Kurkumin se vyskytuje ve třech různých typech. Nazývají se kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Souhrnně jsou označovány jakožto kurkuminoidy.

Co všechno prospěšného nám může kurkumin přinést?
Kurkumin má při pravidelném vnitřním užívání více pozitivních vlivů na lidský organismus. Jak už jsme nastínili, je to v první řadě silný antioxidant, který chrání veškeré buňky před nepříznivými volnými radikály, jež mohou narušit přirozené pochody v našem těle. Stejně tak je nápomocný pro povzbuzení imunitního systému, je protizánětlivý, antibakteriální a antivirotický. Hodí se rovněž pro posílení dýchacích cest, a to i během probíhajících respiračních onemocněních. Kurkumin také podporuje trávení, protože stimuluje produkci žaludečních šťáv a žluči, které jsou klíčové při chemickém rozkladu potravy. Může být prospěšný i při různorodých žaludečních obtížích, pálení žáhy nebo třeba plynatosti.
Kurkumin se však dokáže prosadit v oblastech, kde byste to možná neřekli. Je příznivý pro játra, díky čemuž odbourávají lépe veškeré škodlivé a toxické látky. Dále má kurkumin svůj význam dokonce pro klouby. Dokáže v nich zmírnit probíhající zánět, a ulevit tak rovněž od jejich bolesti. To může být přínosné zejména pro lidi trpící zánětlivým onemocněním kloubů. Nicméně užitečný je také při prevenci, jelikož udržuje normální stav a pohyblivost kloubů a dobře se uplatňuje při protekci chrupavek.
K tomu všemu navíc má ještě kurkumin pozitivní dopad na kardiovaskulární a nervový systém. Využívá se ovšem třeba i na zevnějšek, kdy bývá jednou ze složek kosmetiky – je totiž hojivý, a prospěje tak například problematické pleti.
Jaký kurkumin zvolit, aby fungoval?
Pokud vás kurkumin zaujal a přemýšlíte jaký pořídit, zaměřte se při výběru a následném užívání na několik věcí, které vám pomohou vytěžit z kurkuminu co nejvíce. Za prvé by se mělo jednat nejlépe o standardizovaný extrakt s vysokým podílem kurkuminoidů. To by mělo být uvedeno i na obale daného produktu. Dále je vhodné doplňovat kurkumin společně s tuky, ve kterých je mnohem lépe rozpustný, a má pak vyšší biologickou využitelnost. Efekt kurkuminu můžete ovšem ještě navýšit díky jiné látce. Tou je konkrétně piperin. To je alkaloid a hlavní aktivní složka v černém pepři. Piperin totiž napomáhá lepšímu vstřebávání přes střevní stěny do krevního oběhu a zamezuje znehodnocení kurkuminu v trávicím traktu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Proč užívat B-komplex před létem?
Termínem B-komplex se označují všechny vitaminy skupiny B. Existuje jich celkem osm a každý z nich má specifický přínos pro lidský organismus. Proto se nedoporučuje užívat je jednotlivě, ale právě ve formě B-komplexu. Jelikož se navíc jedná o vitaminy, které se váží na vodu, nejsou v našem těle skladovány a postupně je vylučujeme močí. Důležité tedy je, získávat je pravidelně z potravy či doplňků stravy s obsahem vitaminu B.
Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.
Proč užívat arginin nejen po čtyřicítce? Jaký vliv má na naše tělo?
Arginin, jakožto jedna z významných aminokyselin, má v těle určité nezaměnitelné funkce. Řadí se ovšem mezi semi-esenciální látky, což znamená, že si ho organismus sice sám vytváří, ale nemusí tomu tak být v každém období. Arginin se v organismu vytváří zcela samovolně a dostatečně pokud k tomu má potřebné podmínky. Avšak třeba v období růstu a vývoje bývá jeho tvorba nedostačující.









