Na co je dobrý methionin?
Methionin je jednou ze základních aminokyselin, kterou naše tělo potřebuje v různých buněčných a metabolických procesech. Jako u mnoha aminokyselin, se v první řadě jedná o tvorbu bílkovin, nicméně není to jeho jediná schopnost. Nejčastěji je zmiňován také v souvislosti se zdravým vlasů, nehtů nebo pokožky. A není tomu jen tak, skutečně zde totiž hraje zásadní roli. Dnes se proto na methionin podíváme blíže a řekneme si více o jeho vlastnostech a tom, proč je nezbytný pro udržení optimálního zdraví nejen našich vlasů.

Co je methionin za aminokyselinu?
Tato látka patří mezi 20 biogenních (životatvorných) aminokyselin a patří do skupiny těch esenciálních. Je tedy sice pro lidské tělo nepostradatelný, ale tělo si ho nedokáže přímo vytvářet. Je proto potřeba ho v dostačující míře přijímat z vnějších zdrojů. To znamená buď prostřednictvím stravy či případně potravinových doplňků. Je taktéž jednou z mála aminokyselin, které obsahují síru. Z tohoto důvodu můžete v jeho koncentrované podobě zaznamenat pro něj typický odér – po vejcích nebo sirovodíku. V organismu slouží pro syntézu proteinů a jiných četných sloučenin, jež mají řadu dalších zásadních funkcí.
Jaké jsou zdroje methioninu?
Jestliže je váš jídelníček dostatečně pestrý, je velice pravděpodobné, že do těla dostáváte i náležité množství methioninu, což je i vždy ten nejlepší způsob. Nejvyšší koncentraci bychom našli především v živočišných bílkovinách, kde se často nachází i další druhy či dokonce někdy i kompletní spektrum veškerých aminokyselin. Jmenovat můžeme třeba hovězí, kuřecí a krůtí maso, vaječné bílky, mléko, sýry, jogurty a rozličné druhy ryb a mořských plodů. V rostlinné stravě bychom se měli zaměřit například na quinou, para ořechy, sezamová semínka a také obiloviny.

Proč je methionin důležitý?
Je proteinogenní, což znamená, že je využíván k syntéze proteinů. Je tudíž jedním ze základních stavebních kamenů různých typů bílkovin, včetně keratinu, který je přirozeně přítomen ve vlasech a nehtech. Methionin má tedy pozitivní vliv na strukturu, pružnost a kvalitu vlasů. Je taktéž látkou, která má významnou antioxidační aktivitu. Jeho přítomnost tak může značně přispět k potlačení oxidačního stresu, což je nerovnováha, jež se může částečně podílet na určitých onemocněních. Podpořit může i detoxikaci organismu, protože neutralizuje škodlivé složky, jako jsou kupříkladu těžké kovy. Tím je potažmo přínosem i pro zdravé fungování našich jater. Methionin se dále přeměňuje na S-adenosylmethionin (SAM), což je důležité pro následnou syntézu karnitinu, kreatinu či polyaminů. Z methioninu vzniká rovněž cystein, a je dokonce prekurzorem taurinu nebo glutathionu. Podle studie má svou roli také v imunitě.

Kolik methioninu potřebujeme?
Přesně stanovená dávka, kterou by měl jedinec přijímat, není v tomto případě stanovena. Udává se však, že pro náležité funkce je vyžadováno přibližně 13-16 mg methioninu na jeden kilogram tělesné váhy dospělého člověka. Jestliže vám chybí methionin, můžou vám napovědět jisté příznaky. Jedná se především o zhoršenou kvalitu vlasů a nehtů, přičemž vlasy se mohou i více lámat a vypadávat. Objevit se mohou rovněž kožní obtíže, otoky, poruchy jaterní činnosti, svalová slabost a zhoršená nálada. U dětí se pak mohou dostavit poruchy růstu.
Kdy tuto aminokyselinu užívat?
Pokud jsou bílkoviny zastoupeny ve vašem jídelníčku dostatečně, pravděpodobně ho nemusíte do těla doplňovat za pomoci suplementů. Jeho užívání však můžete zvážit v případě, kdy se stravujete vegansky nebo vaše strava není pestrá a většině potravin s obsahem methioninu se z nějakého důvodu vyhýbáte. Nicméně ani nadužívání není, jako u jakýchkoliv jiných látek, žádoucí. Vždy proto užívejte podle pokynů na produktu. Citlivějším jedincům může způsobit nevolnosti, průjem, ospalost, závratě a zvýšenou podrážděnost.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6497440/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Acerola- třešinka na dortu vašeho pevného zdraví
O plodech jihoamerického keře acerola známého také jako malpígie lysá či barbadoská třešeň je všeobecně známo, že patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Nabízí se ale otázka, zda ve výživových doplňcích hledat přírodní vitamin C extrahovaný z aceroly, nebo se spokojit se syntetickým a jestli tělo vůbec pozná rozdíl. V případě plodů aceroly, připomínajících naše třešně, se kromě zmíněného vitaminu C můžete těšit na tzv. fytonutrienty, tedy živiny rostlinného původu, z nichž mnohé vynikají především antioxidačními schopnostmi.
Přírodní oleje vs krémy, co je vhodnější pro naši pleť?
Starost o pleť je důležitá hned z několika důvodů, jež se mohou týkat zdraví i jejího vzhledu. Kůže je totiž jeden z největších orgánu našeho těla a má poměrně dost zásadních funkcí, mezi které patří například ochrana před nepříznivými vnějšími vlivy, UV zářením, infekcemi, vylučování odpadních složek, smyslové vnímání pomocí nervových zakončení, termoregulace nebo účast při látkových výměnách.
Projevy nedostatku trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny.









