Není hořčík jako hořčík, kdy a jakou formu zvolit?
Hořčík (magnesium) je esenciální minerální látka, bez níž se naše tělo rozhodně neobejde. Stojí za správným fungováním četných oblastí našeho organismu a výčet toho na co je potřebný je skutečně dlouhý. Účastní se totiž stovek biochemických reakcí. Je čtvrtým nejzastoupenějším minerálem, ale velká část populace ho i tak nemá dostatečné množství. Avšak existuje několik druhů hořčíku a každý může být více nápomocný v jiné situaci a také doba ve kterou je vhodnější je užívat se může lišit. Proč je hořčík tedy důležitý, s jakými se můžeme setkat a který je tou nejlepší variantou zrovna pro vás? O tom se dozvíte v dnešním článku.
Na co tělo hořčík potřebuje?
Hořčík je nutný pro každou buňku v organismu, protože je součástí enzymatických reakcí, jež souvisí s produkcí energie. Dokáže tudíž přispívat ke snížení únavy a vyčerpání a zajistit nám normální energetický metabolismus. Nepostradatelný je i pro nervovou soustavu. Ta dokáže správně fungovat a přenášet vzruchy jen pokud má dostatečný přísun hořčíku. To souvisí třeba s celkovou psychickou pohodou. Také svaly tento minerál potřebují, aby mohly pracovat, jak mají a docházelo k náležitým svalovým kontrakcím. Magnesium nalezneme i v kostech a zubech, kde přispívá k jejich zdravému stavu. Rovněž se podílí na elektrolytické rovnováze – ta je významná kvůli vyrovnanosti tekutin, hydrataci, napětí v buňkách, přenos informací mezi nimi a k obvyklému vysílání elektrických impulzů. Dále je přítomný u procesu dělení buněk a syntézy bílkovin. Bez hořčíku by zkrátka tělo nemělo šanci vykonávat celou řadu procesů.
Kolik hořčíku přijímat a jak se projevuje deficit?
I když je hořčík běžně dostupný ve stravě, jeho zastoupení v potravinách pomalu klesá. Na vině je intenzivní zemědělství, kdy se z půdy hořčík postupně vytrácí. Následně je magnesia v rostlinách daleko méně než dříve, a to se přenáší i do živočišných produktů, jelikož ho zvířata přijímají právě z rostlin. Obecně je také uváděno, že z jídla dokážeme využít přibližně pouze 30 % hořčíku. V dnešní době je proto zcela běžné, že ho pro potřeby těla není dost.
Denní dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí 300–400 mg. Samozřejmě závisí i na jiných faktorech, jako je věk, fyzická aktivita, čistota prostředí, v němž žijeme, nemoci, jimiž trpíme nebo kolik konzumujeme alkoholu. Pokud je magnesia v organismu málo, mohou se dostavit svalové křeče, únava, podrážděnost, bušení srdce, malá odolnost vůči stresu či dokonce zhoršení kvality vlasů a nehtů.
Varianty hořčíku a na co jsou vhodné
Všechny hořčíky mají své základní vlastnosti stejné, nicméně jak již bylo řečeno v počátku, máme více druhů magnesia a každý má některý z efektů silnější než ty ostatní. Od toho se odvíjí i denní doba, kdy je přínosnější danou variantu suplementovat. Hořčík se ve stabilizované podobě vyskytuje vždy navázaný na jiný prvek. Všeobecně platí, že je lepší volit organické a chelátové formy, kvůli vyšší vstřebatelnosti. Mezi ty nejvyužívanější patří bisglycinát, malát, treonát a citrát.
- Magnesium citrát – velmi rozšířený a běžně dostupný typ. Užívat ho je možné v jakoukoli denní dobu. Při dlouhodobějším použití však může způsobovat trávicí obtíže a projímaní.
- Magnesium malát – je kombinací hořčíku a kyseliny jablečné. Je spíše povzbuzující variantou. Navyšuje celkovou energii organismu, napomáhá s únavou, podpoří taktéž činnost svalů a oddaluje jejich vyčerpání. Vzhledem k výraznému energizujícímu efektu se doporučuje brát v ranních a dopoledních hodinách.
- Magnesium bisglycinát – je vázaný na aminokyselinu glycin. Jeho funkce je především zklidňující a relaxační. Je účelné ho užívat odpoledne či večer a po tréninku pro doplnění hořčíku do tkání a regeneraci. Snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu.
- Magnesium treonát – je dobré ho brát před spaním, protože má výrazně zklidňující vliv na nervovou soustavu a mozek. V malé míře přes den ale dokáže podpořit kognitivní funkce, paměť a odbourávat úzkosti a stres.
Hořčík si tedy můžete vybrat dle svých potřeb a je rovněž možné všechny druhy libovolně kombinovat s ohledem na doporučenou denní dávku.
Magnesium podporuje:
- přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- přispívá k elektrolytické rovnováze
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- přispívá k normální činnosti svalů
- přispívá k normální syntéze bílkovin
- přispívá k normální psychické činnosti
- přispívá k udržení normálního stavu kostí
- přispívá k udržení normálního stavu zubů
- se podílí na procesu dělení buněk
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Oreganový olej, co všechno umí?
Oreganový olej můžete upotřebit rozličnými způsoby, dá se nicméně uplatnit vnitřně i zevně. Pro vnitřní užívání si ho můžete pořídit dokonce v kapslích, které jsou praktické pro dávkování. Zevně může být aplikován lokálně na kůži či jiné části těla, kde podpoří léčbu nejrůznějších kožních onemocnění – infekcí, akné, lupénky nebo ekzému. Dobře poslouží i v případě plísňových onemocnění nohou či nehtů. Díky jeho intenzivní vůni je oblíben rovněž v aromaterapii. Má relaxační účinky, napomáhá snížit stres a uvolnit napětí. Mnohdy se tento olej používá také jako dezinfekční prostředek při úklidu všemožných povrchů. Je tedy opravdu všestranný.

Arganový olej pro hebké vlasy a zářivou pleť
Arganovému oleji se správně přezdívá Marocké zlato. A to nejen díky jeho zlatavému zbarvení, ale především díky pozitivním vlivům, které má na pleť, vlasy a pokožku celého těla. Široké spektrum kladných vlastností z arganového oleje činí všestranného pomocníka, který zastane práci hned několika produktů. Pojďme se na tento unikátní olej podívat zblízka. Arganový olej se získává z plodů stromů argánie trnité, které rostou výhradně v jihozápadní oblasti Maroka. Ty se zpracovávají lisováním za studena. Získat cenný arganový olej z plodů ale není vůbec jednoduché

Kurkumin vs kurkuma, proč je vhodnější kurkumin?
Kurkuma je rostlina již po dlouhý čas s oblibou používána v Asii. Tam totiž už dávno objevili nejen její specifickou, výraznou chuť, které je využíváno v místní kuchyni, ale i její velmi pozitivní přínos pro zdraví lidského organismu. Kurkumin je sytě žluté až oranžové barvivo v kurkumě a zároveň je to polyfenolická látka. Má tedy vlivné antioxidační schopnosti. Ochraňuje všechny buňky před vniklým oxidačním stresem, který může poškozovat buňky nebo zabraňovat jejich správnému vývoji a množení.