Není hořčík jako hořčík, kdy a jakou formu zvolit?
Hořčík (magnesium) je esenciální minerální látka, bez níž se naše tělo rozhodně neobejde. Stojí za správným fungováním četných oblastí našeho organismu a výčet toho na co je potřebný je skutečně dlouhý. Účastní se totiž stovek biochemických reakcí. Je čtvrtým nejzastoupenějším minerálem, ale velká část populace ho i tak nemá dostatečné množství. Avšak existuje několik druhů hořčíku a každý může být více nápomocný v jiné situaci a také doba ve kterou je vhodnější je užívat se může lišit. Proč je hořčík tedy důležitý, s jakými se můžeme setkat a který je tou nejlepší variantou zrovna pro vás? O tom se dozvíte v dnešním článku.

Na co tělo hořčík potřebuje?
Hořčík je nutný pro každou buňku v organismu, protože je součástí enzymatických reakcí, jež souvisí s produkcí energie. Dokáže tudíž přispívat ke snížení únavy a vyčerpání a zajistit nám normální energetický metabolismus. Nepostradatelný je i pro nervovou soustavu. Ta dokáže správně fungovat a přenášet vzruchy jen pokud má dostatečný přísun hořčíku. To souvisí třeba s celkovou psychickou pohodou. Také svaly tento minerál potřebují, aby mohly pracovat, jak mají a docházelo k náležitým svalovým kontrakcím. Magnesium nalezneme i v kostech a zubech, kde přispívá k jejich zdravému stavu. Rovněž se podílí na elektrolytické rovnováze – ta je významná kvůli vyrovnanosti tekutin, hydrataci, napětí v buňkách, přenos informací mezi nimi a k obvyklému vysílání elektrických impulzů. Dále je přítomný u procesu dělení buněk a syntézy bílkovin. Bez hořčíku by zkrátka tělo nemělo šanci vykonávat celou řadu procesů.
Kolik hořčíku přijímat a jak se projevuje deficit?
I když je hořčík běžně dostupný ve stravě, jeho zastoupení v potravinách pomalu klesá. Na vině je intenzivní zemědělství, kdy se z půdy hořčík postupně vytrácí. Následně je magnesia v rostlinách daleko méně než dříve, a to se přenáší i do živočišných produktů, jelikož ho zvířata přijímají právě z rostlin. Obecně je také uváděno, že z jídla dokážeme využít přibližně pouze 30 % hořčíku. V dnešní době je proto zcela běžné, že ho pro potřeby těla není dost.
Denní dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí 300–400 mg. Samozřejmě závisí i na jiných faktorech, jako je věk, fyzická aktivita, čistota prostředí, v němž žijeme, nemoci, jimiž trpíme nebo kolik konzumujeme alkoholu. Pokud je magnesia v organismu málo, mohou se dostavit svalové křeče, únava, podrážděnost, bušení srdce, malá odolnost vůči stresu či dokonce zhoršení kvality vlasů a nehtů.

Varianty hořčíku a na co jsou vhodné
Všechny hořčíky mají své základní vlastnosti stejné, nicméně jak již bylo řečeno v počátku, máme více druhů magnesia a každý má některý z efektů silnější než ty ostatní. Od toho se odvíjí i denní doba, kdy je přínosnější danou variantu suplementovat. Hořčík se ve stabilizované podobě vyskytuje vždy navázaný na jiný prvek. Všeobecně platí, že je lepší volit organické a chelátové formy, kvůli vyšší vstřebatelnosti. Mezi ty nejvyužívanější patří bisglycinát, malát, treonát a citrát.
- Magnesium citrát – velmi rozšířený a běžně dostupný typ. Užívat ho je možné v jakoukoli denní dobu. Při dlouhodobějším použití však může způsobovat trávicí obtíže a projímaní.
- Magnesium malát – je kombinací hořčíku a kyseliny jablečné. Je spíše povzbuzující variantou. Navyšuje celkovou energii organismu, napomáhá s únavou, podpoří taktéž činnost svalů a oddaluje jejich vyčerpání. Vzhledem k výraznému energizujícímu efektu se doporučuje brát v ranních a dopoledních hodinách.
- Magnesium bisglycinát – je vázaný na aminokyselinu glycin. Jeho funkce je především zklidňující a relaxační. Je účelné ho užívat odpoledne či večer a po tréninku pro doplnění hořčíku do tkání a regeneraci. Snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu.
- Magnesium treonát – je dobré ho brát před spaním, protože má výrazně zklidňující vliv na nervovou soustavu a mozek. V malé míře přes den ale dokáže podpořit kognitivní funkce, paměť a odbourávat úzkosti a stres.
Hořčík si tedy můžete vybrat dle svých potřeb a je rovněž možné všechny druhy libovolně kombinovat s ohledem na doporučenou denní dávku.
Magnesium podporuje:
- přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- přispívá k elektrolytické rovnováze
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- přispívá k normální činnosti svalů
- přispívá k normální syntéze bílkovin
- přispívá k normální psychické činnosti
- přispívá k udržení normálního stavu kostí
- přispívá k udržení normálního stavu zubů
- se podílí na procesu dělení buněk
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Selen a jeho význam v organismu?
Selen patří mezi esenciální stopové prvky, na jejichž přítomnosti v těle závisí mnoho biochemických procesů. Ještě před nedávnem byl pokládán za toxický prvek. To se však v 60. letech minulého století změnilo, když bylo odhaleno, že jeho nedostatečný přísun dovede zvyšovat riziko některých chorob. V přírodě je selen všudypřítomný. Díky tomu se také vyskytuje jak v rostlinných, tak živočišných produktech. Bohužel je ale jeho přítomnost poměrně nerovnoměrná, takže je důležité skladbu jídelníčku pravidelně obměňovat, aby přísun selenu byl pokryt z více zdrojů. Konkrétně se nachází například ve vejcích, obilovinách, vnitřnostech, masu, houbách a ořeších. Doporučená denní dávka selenu se pohybuje průměrně okolo 60 mikrogramů.
Ženšen pravý – kořen života plný aktivních látek
Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné účinky na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo.
Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh, může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže.









