Oblíbené rostlinné oleje, jak podpoří naše zdraví?
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení. Nicméně je důležité si o nich před jejich použitím zjistit určité informace, jelikož za prvé ne každý olej se hodí na veškeré kuchyňské úpravy a za druhé mají rozdílné složení. Proto by se v našem jídelníčku měli některé z nich objevovat méně často, jiné jsou zase vhodné i na denní konzumaci. V tomto článku si toto téma rozebereme a podíváme se na to, co oleje obsahují, jaké jsou příznivé pro zdraví a jak si mezi nimi vybrat.
Proč používat rostlinné oleje a co vlastně obsahují?
Tuky jsou jednou z důležitých makroživin a jejich zastoupení v naší stravě je nezbytné k tomu, aby tělo fungovalo správně. Neměli byste se jejich konzumace tudíž obávat, měli by dokonce tvořit asi 20-35 % z celého energetického příjmu. Záleží však na tom, o jaké tuky se jedná. Většina by měla připadat na ty rostlinné, které jsou prospěšnější (ve většině případů) nežli živočišné. Rostlinné oleje by proto měli mít právoplatné místo v jídelníčku (společně s ořechy, avokádem apod.). Jsou tvořeny především různým poměrem nasycených a nenasycených mastných kyselin, vitaminy, steroly a dalšími biologicky aktivními látkami.
Nasycené vs nenasycené mastné kyseliny
Mastné kyseliny se dělí na nasycené a nenasycené. Ty nasycené (SFA) bychom měli přijímat v malém množství, protože jejich nadměrný příjem má nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu, a zvyšuje se tak i riziko kardiovaskulárních onemocnění a obezity. Nenasycené se mohou ještě dále rozdělovat na mononenasycené (MUFA), což je omega 9 a polynenasycené (PUFA), kam patří omega 3 a 6. Oba tyto druhy jsou pro zdraví prospěšné, ba dokonce potřebné. Díky rozdílnému složení však nelze všeobecně říci, že veškeré rostlinné oleje jsou zdravé. Je ovšem na místě upřednostňovat ty, které mají převahu nenasycených mastných kyselin.
Oblíbené rostlinné oleje
Rostlinných olejů je v dnešní době na trhu opravdu velká spousta. Vyznat se v nich proto nemusí být jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. My se podíváme alespoň na ty nejoblíbenější.
Řepkový – získává se ze semen rostliny řepky olejky. Mnohdy neprávem démonizovaný nebo pro spoustu lidí moc obyčejný. Přitom se jedná o jeden z nejlepších rostlinných olejů, jelikož obsahuje vysoké kvantum nenasycených mastných kyselin, jeden z nejvyváženějších poměrů omega 3 a 6 a naopak těch nasycených je zde pomálu.
Slunečnicový – vyrábí se ze semínek slunečnice. Obsahuje vysoké množství polynenasycených kyselin, avšak spíše v podobě omega 6. Z tohoto důvodu je vhodné ho kombinovat s jinými zdroji s obsahem omega 3.
Olivový – pochází z plodů Olivovníku. Našli bychom v něm především omega 9 a o něco méně omega 6. Olivový olej může mít ovšem mnoho podob – extra panenský, panenský, rafinovaný či tzv. z pokrutin. Každý z nich se hodí na něco jiného.
Kokosový – ač velice oblíbený, jeho každodenní zařazování do stravy je nevhodné. Kokosový olej je totiž tvořen převážně nasycenými mastnými kyselinami, ostatních druhů je zde několikanásobně méně. Měl by sloužit spíše pro občasné zpestření pokrmů.
Z ořechů a semen – v poslední době jsou populární i další typy, které se vyrábí z rozličných druhů ořechů (arašídový, vlašský), semen (lněný, sezamový), ale také třeba z avokáda. Každý z nich má své specifické složení. Mnoho z nich můžete využít pro dochucení vašich jídel.
Jak tedy rostlinné oleje ovlivňují zdraví?
Pokud máte ve svém jídelníčku především ty s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, podpoříte zdraví těla hned v několika ohledech. Jsou totiž nepostradatelné pro náležitý vývoj a růst, mají pozitivní vliv na srdce a cévní systém a jsou prokazatelně prospěšné pro správnou činnost mozku. Dále fungují protizánětlivě, podporují normální stav pokožky, vlasů, nehtů a očí a zlepšují dokonce duševní kondici. Nicméně je rovněž důležité oleje používat správným způsobem. Jisté z nich se hodí pouze pro studené úpravy či se mohou rapidně lišit teplotní odolností.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review - PMC [online]. [cit. 22. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9641984/

Ženy a přechod. Jak zmírnit jeho projevy?
Přechod doprovází řada symptomů, které bývají velice obtěžující. Mohou být fyzického i psychického rázu a mohou se projevovat s rozličnou intenzitou a délkou trvání. Hlavním ukazatelem bývají změny v menstruačním cyklu. Přichází jeho nepravidelnost, zmírňuje se síla krvácení až vymizí zcela úplně.

Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch.

Magtein neboli hořčík L-threonát – čím je tato forma výjimečná?
Hořčík je esenciální minerál, který, jak už nejspíš víte, hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Je nezbytný pro správné fungování svalů, nervů, metabolismu a podporuje zdraví kostí i srdce. Ovšem bylo objeveno již mnoho forem hořčíku, které se liší svou biologickou dostupností a taktéž svým potenciálem. Jednou z nejmodernějších a nejzajímavějších variant je tzv. hořčík L-threonát, také nazývaný jako Magtein