Oblíbené rostlinné oleje, jak podpoří naše zdraví?
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení. Nicméně je důležité si o nich před jejich použitím zjistit určité informace, jelikož za prvé ne každý olej se hodí na veškeré kuchyňské úpravy a za druhé mají rozdílné složení. Proto by se v našem jídelníčku měli některé z nich objevovat méně často, jiné jsou zase vhodné i na denní konzumaci. V tomto článku si toto téma rozebereme a podíváme se na to, co oleje obsahují, jaké jsou příznivé pro zdraví a jak si mezi nimi vybrat.
Proč používat rostlinné oleje a co vlastně obsahují?
Tuky jsou jednou z důležitých makroživin a jejich zastoupení v naší stravě je nezbytné k tomu, aby tělo fungovalo správně. Neměli byste se jejich konzumace tudíž obávat, měli by dokonce tvořit asi 20-35 % z celého energetického příjmu. Záleží však na tom, o jaké tuky se jedná. Většina by měla připadat na ty rostlinné, které jsou prospěšnější (ve většině případů) nežli živočišné. Rostlinné oleje by proto měli mít právoplatné místo v jídelníčku (společně s ořechy, avokádem apod.). Jsou tvořeny především různým poměrem nasycených a nenasycených mastných kyselin, vitaminy, steroly a dalšími biologicky aktivními látkami.
Nasycené vs nenasycené mastné kyseliny
Mastné kyseliny se dělí na nasycené a nenasycené. Ty nasycené (SFA) bychom měli přijímat v malém množství, protože jejich nadměrný příjem má nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu, a zvyšuje se tak i riziko kardiovaskulárních onemocnění a obezity. Nenasycené se mohou ještě dále rozdělovat na mononenasycené (MUFA), což je omega 9 a polynenasycené (PUFA), kam patří omega 3 a 6. Oba tyto druhy jsou pro zdraví prospěšné, ba dokonce potřebné. Díky rozdílnému složení však nelze všeobecně říci, že veškeré rostlinné oleje jsou zdravé. Je ovšem na místě upřednostňovat ty, které mají převahu nenasycených mastných kyselin.
Oblíbené rostlinné oleje
Rostlinných olejů je v dnešní době na trhu opravdu velká spousta. Vyznat se v nich proto nemusí být jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. My se podíváme alespoň na ty nejoblíbenější.
Řepkový – získává se ze semen rostliny řepky olejky. Mnohdy neprávem démonizovaný nebo pro spoustu lidí moc obyčejný. Přitom se jedná o jeden z nejlepších rostlinných olejů, jelikož obsahuje vysoké kvantum nenasycených mastných kyselin, jeden z nejvyváženějších poměrů omega 3 a 6 a naopak těch nasycených je zde pomálu.
Slunečnicový – vyrábí se ze semínek slunečnice. Obsahuje vysoké množství polynenasycených kyselin, avšak spíše v podobě omega 6. Z tohoto důvodu je vhodné ho kombinovat s jinými zdroji s obsahem omega 3.
Olivový – pochází z plodů Olivovníku. Našli bychom v něm především omega 9 a o něco méně omega 6. Olivový olej může mít ovšem mnoho podob – extra panenský, panenský, rafinovaný či tzv. z pokrutin. Každý z nich se hodí na něco jiného.
Kokosový – ač velice oblíbený, jeho každodenní zařazování do stravy je nevhodné. Kokosový olej je totiž tvořen převážně nasycenými mastnými kyselinami, ostatních druhů je zde několikanásobně méně. Měl by sloužit spíše pro občasné zpestření pokrmů.
Z ořechů a semen – v poslední době jsou populární i další typy, které se vyrábí z rozličných druhů ořechů (arašídový, vlašský), semen (lněný, sezamový), ale také třeba z avokáda. Každý z nich má své specifické složení. Mnoho z nich můžete využít pro dochucení vašich jídel.
Jak tedy rostlinné oleje ovlivňují zdraví?
Pokud máte ve svém jídelníčku především ty s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, podpoříte zdraví těla hned v několika ohledech. Jsou totiž nepostradatelné pro náležitý vývoj a růst, mají pozitivní vliv na srdce a cévní systém a jsou prokazatelně prospěšné pro správnou činnost mozku. Dále fungují protizánětlivě, podporují normální stav pokožky, vlasů, nehtů a očí a zlepšují dokonce duševní kondici. Nicméně je rovněž důležité oleje používat správným způsobem. Jisté z nich se hodí pouze pro studené úpravy či se mohou rapidně lišit teplotní odolností.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review - PMC [online]. [cit. 22. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9641984/

Vitamin D3 v létě? Užívat nebo neužívat?
Vitamin D3 nebo také cholekalciferol je pro tělo jednou z nejdůležitějších forem vitaminu D. Na rozdíl od vitaminu D2 je totiž lépe využitelný, a z tohoto důvodu má i větší efekt. Je rozpustný v tucích a stojí za řadou významných funkcí v našem organismu. Za určitých podmínek se vitamin D3 dokonce vytváří naprosto přirozeně, a to za přítomnosti cenného pomocníka – slunce. Proto je v dnešní době spojen s užíváním zejména v podzimních a zimních měsících. Jak je tomu ale v létě? Stačí pro pokrytí potřebného množství vitaminu D3 pouze sluneční paprsky či je lepší ho suplementovat i v tomto období? To si rozebereme a objasníme právě v dnešním článku.

DMSO (Dimethylsulfoxid) použití a působení??
Dimethylsulfoxid známý také pod zkratkou DMSO je přírodní organická sloučenina síry získávána ze dřeva. Příběh DMSO započal na přelomu 19 století v Německu, kdy bylo DMSO objeveno shodou náhod v dřevařském průmyslu, jako vedlejší produkt při výrobě papíru. DMSO by se dalo označit také jako přírodní rozpouštědlo, ovšem s blahodárným vlivem na celkový organismus.

Vitamin B12 a jeho přínos pro zdraví?
Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a je jedním z vitaminů spadajících do B-komplexu (spolu s B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9). Stejně jako ostatní z této skupiny je pro organismus nezbytný a zajišťuje správné fungování vícero procesů v těle. Asi 60 % vitaminu B12 se nachází v našich játrech a 30 % ve svalech. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 2,5 mikrogramů. Ovšem vzhledem k míře vstřebatelnosti je vhodné, v podobě doplňku stravy, přijímat několikanásobně více (asi 250 µg). Starší osoby a kojící nebo těhotné ženy by však měli doplňovat ještě o něco vyšší kvantum.