Prebiotika – z čeho jsou a jaké známe?
Prebiotika a probiotika jsou dva termíny, o nichž možná už něco víte. O druhém zmiňovaném – probiotikách neboli živých mikroorganismech přirozeně se vyskytujících v našich střevech, které jsou pro nás velmi prospěšné, se ale většinou hovoří více. Někteří se mohou chybně domnívat, že oba tyto názvy odkazují úplně na to samé, ale opak je pravdou. Co je společné, tak i prebiotika mají blahodárný vliv na náš mikrobiom. Co to tedy ale vlastně ty prebiotika jsou? A z čeho je můžeme získat? O tom se dočtete v tomto článku.
Co to jsou prebiotika?
Prebiotika mají pro nás z výživového hlediska důležitý význam. Konkrétně jde o složky potravy, jež jsou pro nás nestravitelné. Jinak řečeno projdou vrchní částí našeho zažívacího traktu, bez toho, aby je organismus strávil. Díky tomu mohou příznivě působit právě v našich střevech, kde slouží jako výživa pro růst a větší aktivitu již zmíněných mikroorganismů – probiotických bakterií. Prebiotika tedy vytváří ideální podmínky pro to, aby mohla probiotika ve střevech přežívat a prospívat tak našemu zdraví.
Z chemického hlediska to jsou pak látky sacharidové povahy. Patří sem některé oligosacharidy jako jsou fruktooligosacharidy (např. inulin), galaktooligosacharidy a xylooligosacharidy. Pro zjednodušení lze říct, že se jedná o různé typy vláknin. Ta je pro nás svým názvem určitě více známá.
Fruktooligosacharidy jsou tvořeny různě dlouhými řetězci. Mohou být buď krátké, střední nebo dlouhé. Ty s kratším řetězcem působí (fermentují, kvasí) především v přední části tlustého střeva a vyživují ty bakterie, které jsou v této části přítomny. Fruktooligosacharidy s delším řetězcem fermentují o něco pomaleji, a proto mají schopnost se dostat v zažívacím traktu o něco dále, až ke skoro samotnému konci tlustého střeva do sestupného tračníku (levá část tlustého střeva). Příkladem může být například již výše zmíněný inulin, který podporuje mikroflóru v koncové oblasti.
Kde všude můžeme prebiotika nalézt?
Prebiotika se přirozeně vyskytují ve stravě, jakou konzumujeme zcela běžně. Všeobecně je možné říct, že největší zastoupení mají v ovoci, zelenině či luštěninách. Je to třeba česnek, cibule, slupky jablek, fazole nebo chřest. Nachází se i v jiných potravinách, jež většina lidí nejí na denní bázi nebo téměř vůbec. Jedná se třeba o topinambur (hlíza zvláštního druhu slunečnice) nebo kořen čekanky. Rovněž se setkáme i s tím, že se uměle do potravin přidávají. Nejčastěji jde o stravu pro děti, pro které jsou prebiotika též velmi důležitá. Velkou dávku jich obsahuje mimo jiné i mateřské mléko.
Pokud však nemáme dostatečně kvalitní a rozmanitou stravu bohatou na vlákninu nebo chceme podpořit náš mikrobiom, lze pořídit prebiotika jako doplněk stravy. Můžeme je sehnat třeba ve formě rozpustné vlákniny (např. psyllium). Tu jen tak přimícháme do jogurtu nebo využijeme i jinak u vaření do polévek a omáček nebo také při pečení. Další volbou mohou být různé kapsle nebo tablety. Ty se často vyskytují již v kombinaci s probiotiky a tvoří skvělý komplexní doplněk pro naše střeva. Seskupení těchto dvou látek se pak nazývá jako symbiotika.
Jak nám prebiotika prospívají?
Fermentace prebiotik bifidobakteriemi a laktobacily (probiotické bakterie) tvoří mírně kyselé prostředí v tlustém střevě a tím se zabraňuje nežádoucí tvorbě patogenů (choroboplodné zárodky, viry). Pokud řešíme nějaké zdravotní obtíže, měli bychom se na počátku zaměřit na správné fungování našich střev. Proto jsou prebiotika z tohoto pohledu tak významná a mají příznivý vliv na:
- Složení mikroflóry zažívacího traktu
- Prevenci a léčbu zácpy
- Prevenci průjmu
- Snížení zánětlivých reakcí sliznice tlustého střeva
- Zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní průchodnosti
- Zvýšení imunity
- Lepší vstřebávání minerálních látek
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Allnature Inulin je druh fruktooligosacharidů působících jako vláknina získávané z agáve pěstované v BIO podmínkách.
Allnature Psyllium patří mezi nejznámější druh prebiotika, který se získávaná ze semen jitrocele indického.

Ginkgo biloba – zázrak z Asie, který vás dovede k dlouhověkosti
Extrakt z ginkgo biloba (jinanu dvojlaločném) se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně využívá již po staletí. Historie tohoto Ginkgo biloby však sahá daleko hlouběji, až do období prvohor. Není tedy žádný div, že se tyto stromy označují za živoucí fosilii. V listech ginkga se dále nachází terpenické laktony, ginkgolidy, kyselina ginkgolová a látka zvaná bilobalid. Všechny tyto látky, souhrnně terpeny a flavonoidy, se podílejí na mikrocirkulaci v těle, účastní se energetické výměny a zvyšují žilní tonus.

Bacillus coagulans – v čem se liší od klasických probiotik?
S probiotiky se asi již většina populace setkala, slyšela o nich nebo je pravděpodobně taktéž užívala. Často jsou totiž používány a doporučovány, pokud bereme nějaká léčiva, která ničí přátelskou mikroflóru ve střevech. Jedná se třeba o antibiotika a podobné přípravky. Lidský zažívací trakt obsahuje opravdu široké množství živých mikroorganismů, jež jsou důležité nejen pro správný chod celého trávicího systému, ale rovněž pro náležitou funkci naší přirozené obranyschopnosti. Bacillus coagulans (označován též jako Lactobacillus sporogenes či LactoSpore) spolu s desítkami dalšími druhy patří do rodu Bacillus a řadí se mezi tzv. půdní probiotika. To jsou probiotické mikroorganismy, které se vyskytují v půdě. Lze je nalézt také v některých kysaných či fermentovaných potravinách. Jde o potraviny jako jogurty, kimchi a kysané zelí.

Hořčík/magnesium, proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
Hořčík neboli magnesium náleží mezi minerální látky. Je v těle nenahraditelný a jeho deficit může způsobit řadu problémů, které se z dlouhodobého hlediska mohou zhoršovat. Tělo by bez něj bylo například zcela bez energie. Přesto ho má velké procento z populace nedostatek. Hořčík se do těla musí dodávat společně se stravou, protože se v těle, stejně jako ostatní minerály, nesyntetizuje samovolně. Hořčík je přítomen u stovek nejrůznějších metabolických reakcí. Podílí se na energetickém metabolismu, je součástí enzymů a napomáhá syntetizovat proteiny. Je potřebný pro správné fungování svalstva, psychickou činnost a přenos nervových vzruchů.