Oreganový olej, co všechno umí?
Oregano je přírodní poklad, který se využívá především v kuchyni pro svoji unikátní chuť a vůni. Používá se jako koření začerstva, ale mnoho lidí ho bude znát spíše v podobě sušené. Dokáže skvěle obohatit různorodé pokrmy, a je tudíž velice oblíbené. Málokdo ale ví, že má rovněž spoustu zdravotních přínosů, přitom se na jeho vlastnosti přišlo již v dávných dobách, kdy bylo oblíbené třeba ve starověkém Řecku či Egyptě. Z tohoto důvodu se z něho posléze začal vyrábět také olej, jenž má v sobě koncentrovaný obsah bioaktivních látek. My proto v dnešním článku prozkoumáme veškerá pozitiva oreganového oleje a řekneme si i něco o jeho užívání.
Co je oregano za bylinku?
Oregano neboli Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pochází ze středomoří, ale v dnešní době roste v rozličných koutech světa a vy si ho můžete vypěstovat i na své zahrádce. Jedná se o vytrvalou a nenáročnou, a především silně aromatickou rostlinku. Běžně dorůstá do výšky přibližně 50 cm, ale může narůst i o něco více. Má malé zelené listy, bílé až světle fialové drobné kvítky a narazit na ni můžete na stráních a loukách. Velmi snadno se množí, rychle roste a sama od sebe se bohatě rozrůstá. Daří se jí nejlépe na sušších stanovištích, a proto není potřeba ji ani moc zalévat.
Co obsahuje oreganový olej?
Tento esenciální olej obsahuje velké množství fenolů, flavonoidů, seskviterpenů a fytosterolů. Najdeme v něm například kyselinu kávovou, rozmarýnovou a ursolovou, pinen, thymol a taniny. Za nejzajímavější se ovšem považuje tzv. karvakrol, který je zastoupen v opravdu vysokém množství. Jedná se o monoterpenový fenol, jenž má výrazné antiseptické a antimikrobiální schopnosti. Obecně lze říci, že čím více je v produktu této látky, tím více je efektivnější pro podporu lidského zdraví. Kombinace přítomných silic propůjčuje oreganu a oleji z něj specifické aroma.
Jak se oreganový olej využívá?
Oreganový olej můžete upotřebit rozličnými způsoby, dá se nicméně uplatnit vnitřně i zevně. Pro vnitřní užívání si ho můžete pořídit dokonce v kapslích, které jsou praktické pro dávkování. Zevně může být aplikován lokálně na kůži či jiné části těla, kde podpoří léčbu nejrůznějších kožních onemocnění – infekcí, akné, lupénky nebo ekzému. Dobře poslouží i v případě plísňových onemocnění nohou či nehtů. Díky jeho intenzivní vůni je oblíben rovněž v aromaterapii. Má relaxační účinky, napomáhá snížit stres a uvolnit napětí. Mnohdy se tento olej používá také jako dezinfekční prostředek při úklidu všemožných povrchů. Je tedy opravdu všestranný.
Jaká jsou pozitiva při vnitřním užívání?
Oreganový olej má celou řadu bioaktivních vlastností. Přispívá třeba k normální funkci dýchacích cest, poskytuje úlevu při bolestech v krku, chrání buňky před volnými radikály nebo podporuje přirozenou obranyschopnost. Je výborný v boji proti parazitům, virům a bakteriím, a je považován dokonce za přírodní antibiotikum. Má příznivý vliv na trávení a správnou funkci žlučníku a jater. Efektivní je taktéž při střevních a zažívacích obtížích, při otravě potravinami i plynatosti. Kromě toho podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému a napomáhá udržet optimální hodnotu krevního tlaku.
Na co si dát u oreganového oleje pozor?
Než začnete oreganový olej používat, měli byste vzít na vědomí, že je tento olej velice silný. Pokud si ho tedy pořídíte v čisté podobě, měli byste si pečlivě přečíst, jaké je přesné dávkování. Užívejte ho vždy s opatrností a v souladu se všemi doporučeními uvedenými na zakoupeném produktu. Citlivější jedinci mohou pociťovat při vnitřní suplementaci podráždění žaludku. Před použitím na kůži je vhodné provést test citlivosti, kdy zředěný olej aplikujete na vnitřní stranu zápěstí a vyčkáte, zda se nedostaví alergická reakce.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9632228/

Lipozomální vitamin C – proč ho zvolit oproti klasickému
Lidské tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit. A i když se jeho absolutní nedostatek tzv. skorbut neboli kurděje v dnešní době prakticky nevyskytuje, je důležité ho do organismu pravidelně a v dostatečné míře dodávat. Existuje spoustu způsobů, jak do sebe vitamin C dostat. Nejpřirozenější cesta je samozřejmě pestrá a vyvážená strava. Velké množství vitaminu C je obsaženo například v brokolici, kapustě, paprice, černém rybízu nebo šípcích. Za nejlepší a nejefektivnější formu perorálního doplnění vitaminu C do těla se proto v současnosti jeví lipozomy. Jedná se o speciálně upravené molekuly kyseliny askorbové (vitaminu C), které mají na svém povrchu lipofilní obal skládající se z miniaturních tukových kapének. Takto zapouzdřený a chráněný lipozom perfektně odolává agresivnímu žaludečnímu prostředí a dostává se nenarušený do tenkého střeva.

Acerola- třešinka na dortu vašeho pevného zdraví
O plodech jihoamerického keře acerola známého také jako malpígie lysá či barbadoská třešeň je všeobecně známo, že patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Nabízí se ale otázka, zda ve výživových doplňcích hledat přírodní vitamin C extrahovaný z aceroly, nebo se spokojit se syntetickým a jestli tělo vůbec pozná rozdíl. V případě plodů aceroly, připomínajících naše třešně, se kromě zmíněného vitaminu C můžete těšit na tzv. fytonutrienty, tedy živiny rostlinného původu, z nichž mnohé vynikají především antioxidačními schopnostmi.

Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích