Oreganový olej, co všechno umí?
Oregano je přírodní poklad, který se využívá především v kuchyni pro svoji unikátní chuť a vůni. Používá se jako koření začerstva, ale mnoho lidí ho bude znát spíše v podobě sušené. Dokáže skvěle obohatit různorodé pokrmy, a je tudíž velice oblíbené. Málokdo ale ví, že má rovněž spoustu zdravotních přínosů, přitom se na jeho vlastnosti přišlo již v dávných dobách, kdy bylo oblíbené třeba ve starověkém Řecku či Egyptě. Z tohoto důvodu se z něho posléze začal vyrábět také olej, jenž má v sobě koncentrovaný obsah bioaktivních látek. My proto v dnešním článku prozkoumáme veškerá pozitiva oreganového oleje a řekneme si i něco o jeho užívání.
Co je oregano za bylinku?
Oregano neboli Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pochází ze středomoří, ale v dnešní době roste v rozličných koutech světa a vy si ho můžete vypěstovat i na své zahrádce. Jedná se o vytrvalou a nenáročnou, a především silně aromatickou rostlinku. Běžně dorůstá do výšky přibližně 50 cm, ale může narůst i o něco více. Má malé zelené listy, bílé až světle fialové drobné kvítky a narazit na ni můžete na stráních a loukách. Velmi snadno se množí, rychle roste a sama od sebe se bohatě rozrůstá. Daří se jí nejlépe na sušších stanovištích, a proto není potřeba ji ani moc zalévat.
Co obsahuje oreganový olej?
Tento esenciální olej obsahuje velké množství fenolů, flavonoidů, seskviterpenů a fytosterolů. Najdeme v něm například kyselinu kávovou, rozmarýnovou a ursolovou, pinen, thymol a taniny. Za nejzajímavější se ovšem považuje tzv. karvakrol, který je zastoupen v opravdu vysokém množství. Jedná se o monoterpenový fenol, jenž má výrazné antiseptické a antimikrobiální schopnosti. Obecně lze říci, že čím více je v produktu této látky, tím více je efektivnější pro podporu lidského zdraví. Kombinace přítomných silic propůjčuje oreganu a oleji z něj specifické aroma.
Jak se oreganový olej využívá?
Oreganový olej můžete upotřebit rozličnými způsoby, dá se nicméně uplatnit vnitřně i zevně. Pro vnitřní užívání si ho můžete pořídit dokonce v kapslích, které jsou praktické pro dávkování. Zevně může být aplikován lokálně na kůži či jiné části těla, kde podpoří léčbu nejrůznějších kožních onemocnění – infekcí, akné, lupénky nebo ekzému. Dobře poslouží i v případě plísňových onemocnění nohou či nehtů. Díky jeho intenzivní vůni je oblíben rovněž v aromaterapii. Má relaxační účinky, napomáhá snížit stres a uvolnit napětí. Mnohdy se tento olej používá také jako dezinfekční prostředek při úklidu všemožných povrchů. Je tedy opravdu všestranný.
Jaká jsou pozitiva při vnitřním užívání?
Oreganový olej má celou řadu bioaktivních vlastností. Přispívá třeba k normální funkci dýchacích cest, poskytuje úlevu při bolestech v krku, chrání buňky před volnými radikály nebo podporuje přirozenou obranyschopnost. Je výborný v boji proti parazitům, virům a bakteriím, a je považován dokonce za přírodní antibiotikum. Má příznivý vliv na trávení a správnou funkci žlučníku a jater. Efektivní je taktéž při střevních a zažívacích obtížích, při otravě potravinami i plynatosti. Kromě toho podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému a napomáhá udržet optimální hodnotu krevního tlaku.
Na co si dát u oreganového oleje pozor?
Než začnete oreganový olej používat, měli byste vzít na vědomí, že je tento olej velice silný. Pokud si ho tedy pořídíte v čisté podobě, měli byste si pečlivě přečíst, jaké je přesné dávkování. Užívejte ho vždy s opatrností a v souladu se všemi doporučeními uvedenými na zakoupeném produktu. Citlivější jedinci mohou pociťovat při vnitřní suplementaci podráždění žaludku. Před použitím na kůži je vhodné provést test citlivosti, kdy zředěný olej aplikujete na vnitřní stranu zápěstí a vyčkáte, zda se nedostaví alergická reakce.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9632228/

Přírodní oleje vs krémy, co je vhodnější pro naši pleť?
Starost o pleť je důležitá hned z několika důvodů, jež se mohou týkat zdraví i jejího vzhledu. Kůže je totiž jeden z největších orgánu našeho těla a má poměrně dost zásadních funkcí, mezi které patří například ochrana před nepříznivými vnějšími vlivy, UV zářením, infekcemi, vylučování odpadních složek, smyslové vnímání pomocí nervových zakončení, termoregulace nebo účast při látkových výměnách.

Jarní detox, zkuste mladý ječmen
Zelený nebo mladý ječmen (Hordeum Vulgare) je ve své podstatě nezralým ječmenem setým. Je to samoopylovací jednoletá obilovina patřící mezi travnaté rostliny. Dříve zřejmě přirozeně rostl především na asijském kontinentu a v Africe. V současnosti se pěstuje na mnohých jiných místech. Ten opravdu kvalitní pochází třeba z Nového Zélandu, Austrálie nebo amerického Utahu, kde má optimální podmínky pro svůj růst – výživnou půdu, čisté ovzduší a dostatečný sluneční svit. V zeleném ječmeni se nachází skutečně velké množství výživných a jiných látek, jejichž koncentrace je zásadně vyšší než u běžných potravin. V první řadě obsahuje chlorofyl, a to ve velice dobře vstřebatelné formě. Dále je v něm přibližně 12 minerálních a stopových prvků, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mědi a zinku. Vápníku má dokonce více než třeba mléko a železa několikanásobně než špenát. Z vitaminu je zastoupeno asi 13 druhů, kupříkladu vitamin C, A, E, K a vitaminy ze skupiny B.

Jak správně pečovat o klouby?
Kloubní potíže již dávno nepostihují pouze seniory, ale čím dál tím mladší lidi. Může za to sedavý způsob života, nezdravá strava i nadváha. Odborníci se proto shodují, že je zapotřebí začít pečovat o klouby už v mládí. Nikdy ale není pozdě. V každém věku pro svůj pohybový aparát můžete něco udělat. Co? Na to se podíváme v dnešním článku. Klouby jsou důležitou součástí našeho pohybového aparátu. Díky nim jsme schopni vlastní sebeobsluhy a chůze. Věkem a nešetrnou péčí se ale bohužel opotřebovávají, začínají tuhnout a někdy se na nich dokonce vytvářejí výrůstky, které mohou bránit volnému pohybu. Důvodů, proč k tomu dochází, je hned několik...