Oreganový olej, co všechno umí?
Oregano je přírodní poklad, který se využívá především v kuchyni pro svoji unikátní chuť a vůni. Používá se jako koření začerstva, ale mnoho lidí ho bude znát spíše v podobě sušené. Dokáže skvěle obohatit různorodé pokrmy, a je tudíž velice oblíbené. Málokdo ale ví, že má rovněž spoustu zdravotních přínosů, přitom se na jeho vlastnosti přišlo již v dávných dobách, kdy bylo oblíbené třeba ve starověkém Řecku či Egyptě. Z tohoto důvodu se z něho posléze začal vyrábět také olej, jenž má v sobě koncentrovaný obsah bioaktivních látek. My proto v dnešním článku prozkoumáme veškerá pozitiva oreganového oleje a řekneme si i něco o jeho užívání.
Co je oregano za bylinku?
Oregano neboli Dobromysl obecná (Origanum vulgare) pochází ze středomoří, ale v dnešní době roste v rozličných koutech světa a vy si ho můžete vypěstovat i na své zahrádce. Jedná se o vytrvalou a nenáročnou, a především silně aromatickou rostlinku. Běžně dorůstá do výšky přibližně 50 cm, ale může narůst i o něco více. Má malé zelené listy, bílé až světle fialové drobné kvítky a narazit na ni můžete na stráních a loukách. Velmi snadno se množí, rychle roste a sama od sebe se bohatě rozrůstá. Daří se jí nejlépe na sušších stanovištích, a proto není potřeba ji ani moc zalévat.
Co obsahuje oreganový olej?
Tento esenciální olej obsahuje velké množství fenolů, flavonoidů, seskviterpenů a fytosterolů. Najdeme v něm například kyselinu kávovou, rozmarýnovou a ursolovou, pinen, thymol a taniny. Za nejzajímavější se ovšem považuje tzv. karvakrol, který je zastoupen v opravdu vysokém množství. Jedná se o monoterpenový fenol, jenž má výrazné antiseptické a antimikrobiální schopnosti. Obecně lze říci, že čím více je v produktu této látky, tím více je efektivnější pro podporu lidského zdraví. Kombinace přítomných silic propůjčuje oreganu a oleji z něj specifické aroma.
Jak se oreganový olej využívá?
Oreganový olej můžete upotřebit rozličnými způsoby, dá se nicméně uplatnit vnitřně i zevně. Pro vnitřní užívání si ho můžete pořídit dokonce v kapslích, které jsou praktické pro dávkování. Zevně může být aplikován lokálně na kůži či jiné části těla, kde podpoří léčbu nejrůznějších kožních onemocnění – infekcí, akné, lupénky nebo ekzému. Dobře poslouží i v případě plísňových onemocnění nohou či nehtů. Díky jeho intenzivní vůni je oblíben rovněž v aromaterapii. Má relaxační účinky, napomáhá snížit stres a uvolnit napětí. Mnohdy se tento olej používá také jako dezinfekční prostředek při úklidu všemožných povrchů. Je tedy opravdu všestranný.
Jaká jsou pozitiva při vnitřním užívání?
Oreganový olej má celou řadu bioaktivních vlastností. Přispívá třeba k normální funkci dýchacích cest, poskytuje úlevu při bolestech v krku, chrání buňky před volnými radikály nebo podporuje přirozenou obranyschopnost. Je výborný v boji proti parazitům, virům a bakteriím, a je považován dokonce za přírodní antibiotikum. Má příznivý vliv na trávení a správnou funkci žlučníku a jater. Efektivní je taktéž při střevních a zažívacích obtížích, při otravě potravinami i plynatosti. Kromě toho podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému a napomáhá udržet optimální hodnotu krevního tlaku.
Na co si dát u oreganového oleje pozor?
Než začnete oreganový olej používat, měli byste vzít na vědomí, že je tento olej velice silný. Pokud si ho tedy pořídíte v čisté podobě, měli byste si pečlivě přečíst, jaké je přesné dávkování. Užívejte ho vždy s opatrností a v souladu se všemi doporučeními uvedenými na zakoupeném produktu. Citlivější jedinci mohou pociťovat při vnitřní suplementaci podráždění žaludku. Před použitím na kůži je vhodné provést test citlivosti, kdy zředěný olej aplikujete na vnitřní stranu zápěstí a vyčkáte, zda se nedostaví alergická reakce.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9632228/

Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré stravy. Vitamin C najdeme totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, tak se dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.

Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.

Jak na správnou očistu neboli detox organismu?
Očista neboli detox organismu je stále populárnější, a to zejména mezi těmi, kteří se zajímají o své zdraví, a jak mu co nejlépe přispět. Mnoho lidí si takovou očistu pochvaluje a pravidelně ji zařazuje i několikrát do roka. Nejčastěji je tomu na počátku změny sezóny, především na jaře a na podzim, ale příznivé mohou být rovněž při dlouhodobých pocitech nepohody.