Proč je zásadní forma minerálů při jejich výběru?
Minerální látky jsou významnými živinami, bez kterých by se tělo rozhodně neobešlo. Jsou obsaženy v potravinách, jejichž prostřednictvím tyto prvky přijímáme pravidelně každý den. Nicméně ne vždy jich přijímáme dostatek – na vině může být málo pestrá a nedostatečná strava, ale i jejich obsah se v jednotlivých typech potravin může měnit. Záleží na původu surovin, skladování, kvalitě, následné úpravě a dalších mnoha faktorech. Pokud máte pocit, že vám něco chybí, můžete hladinu doplnit za pomoci suplementů. Ovšem zde je opravdu důležitá jejich forma, protože může výrazně ovlivnit jejich vlastnosti.
Co jsou to minerály?
Jsou to esenciální neboli nezbytné látky, které si ale bohužel organismus sám nevytváří. Musíme je tedy přijímat ve stravě nebo pomocí doplňků stravy. V lidském těle je obsaženo asi 25 různých druhů. Každý z nich je nutný v jinak velkém množství. Dle toho se dělí na makroelementy a mikroelementy neboli stopové prvky. Do první skupiny patří například hořčík, vápník, fosfor, sodík, draslík, do druhé pak železo, zinek, jód, měď, mangan či selen. Uvádí se, že mezi makroelementy patří látky, kterých potřebujeme více než 100 mg na den, mikroelementy jsou potřebné v množství naopak nižším, než je tato hodnota.
Proč jsou minerály pro naše tělo nezbytné?
Minerály hrají významnou roli v mnoha biologických procesech. Jsou nezbytné pro tělesné a systémové funkce, včetně metabolismu, syntézy hormonů, regulaci enzymatických reakcí, zdraví kostí a zubů, správnou funkci svalů a orgánových soustav, imunitního systému, nervových pochodů a metabolismus jiných zásadních složek (cukry, tuky, bílkoviny či některé vitaminy). Výčet toho, co skutečně ovlivňují a u čeho jsou přítomny, je opravdu velice dlouhý. Každý z nich má své vlastní úlohy, které mohou být ovšem pro více minerálů zároveň i společné.
Čím jsou minerální látky tvořeny?
Jen málokdy se minerály v přírodě vyskytují samostatně. Běžně jsou tak ve sloučenině s dalšími látkami. Obsahují tak určité kvantum jistého minerálu a molekulu nebo atom jiné složky. Je tedy podstatný rozdíl mezi zastoupením celkové sloučeniny a tzv. elementárním množstvím minerálu v produktu – to totiž poukazuje na skutečnou čistou hmotnost minerální látky v dané sloučenině. Kvůli tomu však mohou vznikat nejasnosti ohledně dávkování a doporučeného příjmu na den. Tyto údaje se vždy odvíjí od elementárního množství, na produktech byste se tedy měli zajímat právě o tuto informaci.
Co je to biodostupnost?
Biologická dostupnost neboli zkráceně biodostupnost je termín, s nímž se pravděpodobně ve spojitosti s minerály běžně setkáte. Jedná se o míru, ve které se látka skutečně absorbuje a využije v organismu. Ve chvíli, kdy užijete jakýkoliv z prvků, začnou na něho působit rozličné aspekty, jež mají dopad na jeho výsledně vstřebané množství. Ovlivnit to mohou třeba užívané léky, věk, různá chronická onemocnění, přítomnost jiných živin nebo pH žaludku. Důležitá je rovněž kombinace minerálů a vitamínů, určité kombinace jsou totiž žádoucí a jiné zcela naopak. V neposlední řadě je zásadní právě také forma minerálů.
V jaké formě mohou být minerály?
Formy dělíme na organické (i cheláty) a anorganické a při výběru doplňku stravy by se mělo jednat o stěžejní bod při výběru. Anorganické formy jsou totiž hůře vstřebatelné nežli organické. V anorganické podobě jsou minerály spojeny s chloridy, sírany, nebo oxidy. Jsou používány zejména kvůli jejich ceně, která bývá daleko nižší nežli u kvalitnějších organických forem, v konečném výsledku z nich ovšem získáte minimum. Minerály vázané organicky se vyznačují vysokou biologickou dostupností. Patří sem například citrát, pikolinát, fumarát, glukonát, treonát a bisglycinát.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
The Role of Minerals in the Optimal Functioning of the Immune System - PMC [online]. [cit. 17. 10. 2024]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8840645/

Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?
Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí. Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin.

Superpotravina z Peru aneb když Maca maká
Kořen peruánské rostliny maca (Lepidium meyenii) není na poli zdraví prospěšných potravin žádným nováčkem. První zmínky o jeho využití totiž spadají do doby 3 800 let před naším letopočtem. A už tenkrát se používala na celou řadu zdravotních potíží a neduhů. Do povědomí Evropanů se maca dostala až v 16. století a od roku 1843 studují její vlivy na organismus vědci.

Na co jsou dobrá probiotika?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou přirozenou součástí našeho organismu. Jsou nepostradatelné pro správné fungování zažívacího ústrojí a při nedostatku se mohou dostavit různorodé obtíže. Pokud vás trápí jakékoliv problémy v oblasti trávení, je možné, že potřebujete do těla probiotika dodat. Jejich užívání vám tak může přinést řadu zdravotních výhod.