Proč užívat arginin nejen po čtyřicítce? Jaký vliv má na naše tělo?
Arginin, jakožto jedna z významných aminokyselin, má v těle určité nezaměnitelné funkce. Řadí se ovšem mezi semi-esenciální látky, což znamená, že si ho organismus sice sám vytváří, ale nemusí tomu tak být v každém období. Někdy totiž přirozená tvorba argininu není dostatečná a nemusí uspokojivě pokrýt veškeré potřeby našeho těla. Dopomoct si můžeme některými potravinami, které mohou arginin obsahovat nebo doplňky stravy, jež nám dnešní trh nabízí. Často arginin suplementují zejména sportovci a kulturisti pro zlepšení svého výkonu či budování svalové hmoty. Co ale dalšího tato látka vlastně dokáže, a z jakého důvodu může být přínosné ho užívat po 40. roce života? Na to se podíváme níže v dnešním článku.
Jak se aminokyselina arginin v těle tvoří?
Jak již bylo řečeno, arginin se v organismu vytváří zcela samovolně a dostatečně pokud k tomu má potřebné podmínky. Avšak třeba v období růstu a vývoje bývá jeho tvorba nedostačující. Nicméně jsou zde i jiné situace, kdy bychom se měli více zaměřit na jeho příjem či jeho množství navýšit – například při větší fyzické zátěži. Příčinou snížené syntézy může být prodělaný úraz, chronické onemocnění nebo prostě pouze věk.
Samotný proces, v němž arginin vzniká, má vícero odlišných názvů, ovšem všechny označují to samé. Mluvíme tu o močovinovém (ornitinovém, ureosyntetickém) cyklu. Ten slouží primárně pro odbourávání nadbytečných dusíkatých zplodin z těla za pomoci močoviny. Je to vlastně soubor metabolických reakcí, který probíhá v jaterních buňkách, konkrétně zčásti v mitochondriích (specializovaná součást buňky zajišťující buněčné dýchání a produkci energie) a zčásti v cytoplazmě (tekutý obsah buňky). V celém procesu dochází k mnohým složitým přeměnám, a arginin je pak spolu s dalšími látkami jedním z produktů tohoto cyklu. Při těchto změnách poskytuje arginin rovněž molekuly oxidu dusnatého, který je zodpovědný za rozšiřování cév, lepší funkci mozku a buněčnou komunikaci.
Jaké jsou nejlepší zdroje argininu?
Nejčastěji nalezneme arginin v potravinách, kde se nachází vysoké množství bílkovin. Veškeré bílkoviny jsou totiž složeny právě z jednotlivých aminokyselin. Ty jsou různorodé a jejich vzájemným spojením vznikají odlišné typy proteinů. Nicméně ne každá bílkovina obsahuje celé spektrum dostupných aminokyselin. Arginin najdeme konkrétně především v mase a mořských plodech, vejcích a mléce. Z rostlinných zdrojů to jsou luštěniny, ořechy, semínka a čokoláda. Jestliže se stravujete vyváženě a pestře a nepotýkáte se s žádnými zdravotními komplikacemi či zraněnými, vaše hladina argininu bude pravděpodobně dostačující.
Proč doplňovat arginin po čtyřicítce?
Arginin má mnoho zdravotních benefitů, z nichž mohou profitovat téměř všechny věkové kategorie. Udržuje zdraví kardiovaskulárního systému, protože zlepšuje průtok krve cévami, a potažmo tak lépe prokrvuje části našeho těla včetně mozku, svalů nebo pohlavního ústrojí. Snižuje tak i krevní tlak. Prospěšný je však rovněž pro imunitní systém, regeneraci či obnovu buněk.
Jak už je bohužel ale zvykem, s přibývajícím věkem dochází k utlumování některých přirozených funkcí organismu. Pomyslným milníkem bývá často 40. rok života, kdy se již můžeme začít potýkat se zpomalováním metabolismu, zeslabováním aktivní svalové hmoty nebo úbytkem pohlavních hormonů. S každým dalším rokem se pak pravděpodobnost výskytu některého z problémů zvyšuje, obzvlášť, pokud už k tomu máme predispozice.
Užívání argininu může určité nežádoucí změny zmírnit a podpořit nejen budování svalstva a lepší sexuální život, ale může napomoci třeba i s vypadáváním vlasů. Stejně tak může být suplementace argininu vhodná jako prevence, abychom případným obtížím včas předcházeli. Například stárnutí v kombinaci s vysokým krevním tlakem jsou dobře známé kardiovaskulární rizikové faktory. Přibývají věk má za následek dokonce zhoršenou syntézu oxidu dusnatého, u něhož jsme si jeho význam nastínili výše. Arginin proto můžete využít nejen pokud cvičíte, posilujete a podáváte větší fyzické výkony, ale může dobře posloužit také pro zdraví srdce, mozku nebo jako součást prevence.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Arginin v čisté podobě a obsahu 500mg v jedné rostlinné kapsli.
Golden Nature Exclusive Arginin s přidaným Citrulinem, zajišťuje synergické působení a tím i maxilální efekt.

Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích

Kyselina hyaluronová – rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární??
Kyselina hyaluronová právoplatně zaujímá přední místo mezi pečujícími složkami, které se přidávají do hydratačních krémů a jiných přípravků na pleť. Tato jedinečná kyselina hyaluronová má totiž mimořádnou schopnost vázat na sebe velké množství vody a pronikat do pokožky, v níž vlhkost uzamyká a chrání ji tak před vysušením. Velice ale záleží na typu kyseliny hyaluronové. Přečtěte si o tom, v čem se od sebe liší vysoko- a nízkomolekulární kyselina hyaluronová a zjistěte, jak je používat.

Nedostatek železa, jaké jsou příznaky?
Železo je v první řadě jedním z významných prvků pro tvorbu červených krvinek. Je totiž nepostradatelnou součástí hemoglobinu, což je protein v červených krvinkách, jehož zásadní funkcí je přenos krevních plynů. Jedná se zejména o kyslík, jenž je díky tomu roznášen do celého těla. Železo je rovněž přítomné v myoglobinu. To je bílkovina, která váže kyslík ve svalové tkáni. Dále tento minerál podporuje správný chod imunitního systému a rozpoznávacích funkcí a je součástí energetického metabolismu, čímž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti. U dětí je důležitý i z hlediska náležitého vývoje mozku.