Psyllium – proč je lepší klasický prášek než kapsle?
Vláknina je významná součást naší potravy, která zajišťuje správné vyprazdňování, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá odvádět ven z těla škodlivé látky. Spoustu lidí ji ale přehlíží až do doby, kdy se objeví první problémy s trávicí soustavou. V tu chvíli se většina lidí dozvídá o psylliu – ve vodě rozpustné vláknině, jež podporuje peristaltiku střev. Přitom psyllium lze užívat ještě před tím, než se nějaké potíže objeví.
Co to je psyllium?
Psyllium jsou vyčištěné obaly semen jitrocele indického. Tato zajímavá rostlina se pěstuje v Indii, Austrálii a Iráku a dorůstá do výšky maximálně 15 cm. Za nejdůležitější její část jsou pokládány právě obaly semen, které obsahují vysokou koncentraci prospěšné rozpustné vlákniny. Tento druh vlákniny v těle působí tak, že na sebe váže vodu, bobtná a tím zvětšuje objem stolice a usnadňuje vyprazdňování. Zároveň zlepšuje funkci střev a zbavuje jej od nestravitelných zbytků a toxinů. Preventivně tak psyllium působí proti zácpě i průjmu, hemoroidům, nadýmání a jiným zažívacím problémům. Sekundární efekt rozpustné vlákniny je to, že navozuje pocit sytosti, čímž napomáhá při hubnutí. Kromě toho má psyllium také velice nízkou kalorickou hodnotu.

Pro koho je psyllium vhodné?
Jak jsme již nastínili, vláknina je důležitou složkou naší potravy. Bohužel ale jídlo z fastfoodů a smažené pokrmy, které si většina z nás nedokáže odepřít, příliš vlákniny neobsahuje. Z českého jídelníčku se také vytratila zelenina a ovoce a chybí v něm tradiční potraviny jako jsou luštěniny nebo celozrnné obiloviny. Kvůli tomu průměrný Čech zkonzumuje podle průzkumů pouze 15 g vlákniny, namísto doporučovaných 30 g. Když se navíc k malému množství vlákniny přidá sedavé zaměstnání, nedostatek všestranného pohybu a nevhodné stravovací návyky, může vzniknout celá řada zdravotních komplikací.
Psyllium je tak vhodné pro všechny jedince, kteří mají právě málo vlákniny v jídelníčku a trápí je nepravidelná stolice. Ideální je také pro úpravu konzistence stolice, při hubnutí, zácpě nebo průjmu, neboť upravuje peristaltiku střev a v případě nutnosti dovede stolici zahustit, či naopak změkčit.
V jaké formě je psyllium nejlepší užívat?
Psyllium jako doplněk stravy můžete zakoupit ve formě sypkého prášku nebo tobolek. O něco vhodnější je zvolit přírodní variantu, tedy rozpustný prášek, díky kterému budete mít jistotu, že do těla nevpravujete i zbytečná plnidla, jež se přidávají do tabletových forem. Prášek má navíc neutrální chuť, takže by vám jeho užívání nemělo dělat potíže. Případně existuje i ochucené psyllium. Další výhodou prášku oproti kapslím je to, že jej můžete přimíchat do ovesné kaše, smoothie nebo jogurtu. Také sypké psyllium můžete použít při pečení domácího pečiva, palačinek nebo buchet. Pokud vám však vypití psyllia dělá problémy, není na škodu sáhnout alespoň po kapslích. Je to stále lepší než se později potýkat se zažívacími obtížemi.
Na co si dát u psyllia pozor?
Psyllium je přírodní vláknina bez nežádoucích účinků. Přesto však je potřeba mít na paměti, že se jedná o doplněk stravy. To znamená, že se nedoporučuje překračovat doporučenou denní dávku stanovenou výrobcem. Obvykle se tato dávka pohybuje okolo 12 g, to odpovídá 1–2 čajovým lžičkám.
Prášek je nutné rozmíchat ve sklenici s vlažnou vodou o objemu 250 ml, nechat chvíli nabobtnat a hned poté vypít. Nejlepší výsledky se dostavují po pravidelném používání a užívání ráno či večer před jídlem. Důležité také je psyllium ještě pořádně zapít a zvýšit celkové množství tekutin minimálně na 2 litry za den.
Poslední věcí, na níž byste si měli dát pozor, je to, že se nedoporučuje bezprostředně po užití psyllia nebo těsně před tím brát léky. Psyllium by mohlo některé látky z léčiva na sebe navázat, čímž by se snížila jeho účinnost. Pokud chcete mít jistotu, že lék bude účinkovat tak jak má, užívejte psyllium ráno nalačno a lék si vezměte s 2–4 hodinovým odstupem.+/

Co všechno psyllium umí??
- Přispívá ke zvýšení objemu stolice
- Normální funkce střevního traktu
- Normální hladina cholesterolu v krvi - hladina lipidů
- Normální funkce trávicího traktu a střev
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Allnature Psyllium ve formě prášku je 100% psyllium bez přidaných pomocných látek.
Vito Life Psyllium ve formě kapslí je vhodné pro jedince, kteří nemohou či nechtějí užívat klasické psylium v prášku.
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.
Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.
Proč bychom měli přijímat dostatek bílkovin?
Bílkoviny neboli proteiny jsou nedílnou součástí stravy a my bychom je měli přijímat v dostatečném množství. Jsou totiž jednou z klíčových složek, kterou naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Mnohdy se lidé mylně domnívají, že by se na jejich přísun měli zaměřit pouze pokud cvičí, sportují nebo mají vysokou fyzickou zátěž. Ovšem tyto makroživiny potřebuje úplně každý.











