Psyllium – proč je lepší klasický prášek než kapsle?
Vláknina je významná součást naší potravy, která zajišťuje správné vyprazdňování, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá odvádět ven z těla škodlivé látky. Spoustu lidí ji ale přehlíží až do doby, kdy se objeví první problémy s trávicí soustavou. V tu chvíli se většina lidí dozvídá o psylliu – ve vodě rozpustné vláknině, jež podporuje peristaltiku střev. Přitom psyllium lze užívat ještě před tím, než se nějaké potíže objeví.
Co to je psyllium?
Psyllium jsou vyčištěné obaly semen jitrocele indického. Tato zajímavá rostlina se pěstuje v Indii, Austrálii a Iráku a dorůstá do výšky maximálně 15 cm. Za nejdůležitější její část jsou pokládány právě obaly semen, které obsahují vysokou koncentraci prospěšné rozpustné vlákniny. Tento druh vlákniny v těle působí tak, že na sebe váže vodu, bobtná a tím zvětšuje objem stolice a usnadňuje vyprazdňování. Zároveň zlepšuje funkci střev a zbavuje jej od nestravitelných zbytků a toxinů. Preventivně tak psyllium působí proti zácpě i průjmu, hemoroidům, nadýmání a jiným zažívacím problémům. Sekundární efekt rozpustné vlákniny je to, že navozuje pocit sytosti, čímž napomáhá při hubnutí. Kromě toho má psyllium také velice nízkou kalorickou hodnotu.
Pro koho je psyllium vhodné?
Jak jsme již nastínili, vláknina je důležitou složkou naší potravy. Bohužel ale jídlo z fastfoodů a smažené pokrmy, které si většina z nás nedokáže odepřít, příliš vlákniny neobsahuje. Z českého jídelníčku se také vytratila zelenina a ovoce a chybí v něm tradiční potraviny jako jsou luštěniny nebo celozrnné obiloviny. Kvůli tomu průměrný Čech zkonzumuje podle průzkumů pouze 15 g vlákniny, namísto doporučovaných 30 g. Když se navíc k malému množství vlákniny přidá sedavé zaměstnání, nedostatek všestranného pohybu a nevhodné stravovací návyky, může vzniknout celá řada zdravotních komplikací.
Psyllium je tak vhodné pro všechny jedince, kteří mají právě málo vlákniny v jídelníčku a trápí je nepravidelná stolice. Ideální je také pro úpravu konzistence stolice, při hubnutí, zácpě nebo průjmu, neboť upravuje peristaltiku střev a v případě nutnosti dovede stolici zahustit, či naopak změkčit.
V jaké formě je psyllium nejlepší užívat?
Psyllium jako doplněk stravy můžete zakoupit ve formě sypkého prášku nebo tobolek. O něco vhodnější je zvolit přírodní variantu, tedy rozpustný prášek, díky kterému budete mít jistotu, že do těla nevpravujete i zbytečná plnidla, jež se přidávají do tabletových forem. Prášek má navíc neutrální chuť, takže by vám jeho užívání nemělo dělat potíže. Případně existuje i ochucené psyllium. Další výhodou prášku oproti kapslím je to, že jej můžete přimíchat do ovesné kaše, smoothie nebo jogurtu. Také sypké psyllium můžete použít při pečení domácího pečiva, palačinek nebo buchet. Pokud vám však vypití psyllia dělá problémy, není na škodu sáhnout alespoň po kapslích. Je to stále lepší než se později potýkat se zažívacími obtížemi.
Na co si dát u psyllia pozor?
Psyllium je přírodní vláknina bez nežádoucích účinků. Přesto však je potřeba mít na paměti, že se jedná o doplněk stravy. To znamená, že se nedoporučuje překračovat doporučenou denní dávku stanovenou výrobcem. Obvykle se tato dávka pohybuje okolo 12 g, to odpovídá 1–2 čajovým lžičkám.
Prášek je nutné rozmíchat ve sklenici s vlažnou vodou o objemu 250 ml, nechat chvíli nabobtnat a hned poté vypít. Nejlepší výsledky se dostavují po pravidelném používání a užívání ráno či večer před jídlem. Důležité také je psyllium ještě pořádně zapít a zvýšit celkové množství tekutin minimálně na 2 litry za den.
Poslední věcí, na níž byste si měli dát pozor, je to, že se nedoporučuje bezprostředně po užití psyllia nebo těsně před tím brát léky. Psyllium by mohlo některé látky z léčiva na sebe navázat, čímž by se snížila jeho účinnost. Pokud chcete mít jistotu, že lék bude účinkovat tak jak má, užívejte psyllium ráno nalačno a lék si vezměte s 2–4 hodinovým odstupem.+/
Co všechno psyllium umí??
- Přispívá ke zvýšení objemu stolice
- Normální funkce střevního traktu
- Normální hladina cholesterolu v krvi - hladina lipidů
- Normální funkce trávicího traktu a střev
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Allnature Psyllium ve formě prášku je 100% psyllium bez přidaných pomocných látek.
Vito Life Psyllium ve formě kapslí je vhodné pro jedince, kteří nemohou či nechtějí užívat klasické psylium v prášku.

Jaké jsou role prebiotik ve stravě??
PREBIOTIKA nejsou ničím jiným než potravou pro probiotika. Aby mohly bakterie ve střevě plnit svoji funkci, potřebují vhodnou potravu. A tou je pro ně rozpustná rostlinná vláknina, odborně nazývaná prebiotická. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné má schopnost v trávicím traktu absorbovat vodu, čímž zvyšuje objem potravy ve střevech a navozuje pocit nasycení. Současně napomáhá trávení a pravidelnému vyměšování.

Chlorella a spirulina – proč je vhodné je kombinovat?
Chlorella a spirulina – dvě zelené superpotraviny, které toho mají hodně společného a zároveň rozdílného. Na první pohled jsou si sice možná podobné, ale svými efekty se spíše doplňují. To, co chybí jedné, druhá hravě nahradí. Díky tomu tvoří jedinečné kombo, které vám přinese vzpruhu do života. Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Proto i když jsou kvůli vysoké poptávce pěstovány uměle, nemusí ve výsledku obsahovat tak velkou dávku aktivních látek. Při výběru je tudíž dobré dbát na místo původu, které by se mělo co nejvíce přibližovat přirozené domovině chlorelly a spiruliny. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky.

Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní??
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost