Spirulina – modrozelená sinice nejen proti únavě
Spirulina je zdraví prospěšná sinice, která patří mezi zelené potraviny společně s mladým ječmenem a chlorellou. Tyto zelené potraviny jsou plné mikroživin a blahodárných aktivních látek, díky nimž je snadné cítit se lépe. Spirulina ale na rozdíl od ostatních zelených potravin vyniká obsahem bílkovin a prospěšných esenciálních nenasycených kyselin. V těle navíc dovede podpořit celou řadu důležitých procesů, za což se vyplatí ji blíže prozkoumat.
Co je vlastně spirulina?
Mnoho lidí si myslí, že spirulina je stejně jako chlorella řasa, ale není tomu tak. Jedná se o modrozelenou sinici, která se vyskytuje ve sladkých vodách tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Ke svému růstu potřebuje vysoké pH a dostatek uhličitanů. To ale není to hlavní, čím je tato sinice výjimečná.

Jaké aktivní látky spirulina obsahuje?
Spirulina je významnou zásobárnou nutričně hodnotných živin, jako jsou vitaminy, minerály, aminokyseliny a antioxidanty. Z vitaminů jsou v ní například zastoupeny všechny vitaminy skupiny B a dále pak vitamin C, E a D. Z minerálů je bohatá především na vápník, draslík, železo, hořčík a zinek. Dále jí pak nechybí ani všechny esenciální aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny a důležité bílkoviny. Bílkovin obsahuje dokonce až 70 %, takže pouhý gram spiruliny hravě předčí gram sóji nebo libového masa. Proto se také hodně doporučuje veganům a vegetariánům.
Ze specifických látek jsou ve spirulině zastoupeny betakaroteny, nukleové kyseliny, flavonoidy, chlorofyl a fykocyanin.
Chlorofyl je zelené přírodní barvivo a fykocyanin modrozelené. Obě tato barviva se podílejí na očistě organismu, protizánětlivém působení, podpoře ledvinového systému a posílení obranyschopnosti.
Jak spirulina působí v těle?
I přesto, že se spirulina řadí mezi potraviny s nevyššími hodnotami bílkovin, není kalorická a lze ji užívat i během hubnutí. Spirulina totiž dovede příjemně zasytit, zpestřit jídelníček, a hlavně nastartovat správné zažívání. Komplexní složení navíc podporuje imunitní systém, zpomaluje stárnutí buněk, urychluje regeneraci těla a působí proti únavě. Pravidelné a dlouhodobé užívání spiruliny má také klíčový vliv na regulaci krevního cukru a cholesterolu.
Vhodná je tedy nejen pro všechny s oslabenou imunitou, ale i pro ty, kteří chtějí omezit dopad nevhodného životního prostředí, stresu a málo pestré stravy. Vegani a vegetariáni ji navíc jistě ocení jako spolehlivou náhradu za živočišný protein.
Spirulina podporuje:
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Tonus, vitalita
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Svalová hmota - hubnutí

Jak modrozelenou sinici (spirulinu) užívat?
Spirulina je dostupná nejčastěji ve formě kapslí, které se většinou doporučují užít před jídlem a dostatečně zapít vodou nebo mladým ječmenem pro docílení lepších výsledků. Další možností je spirulina ve formě prášku, který můžete rozmíchat ve vodě nebo přidat do jogurtu či smoothie. Někomu ale nemusí vyhovovat její nahořklá chuť. Dále se u všech zelených potravin (spirulina, chlorela, mladý ječmen atd.) doporučuje užívat je pravidelně a dávky postupně zvyšovat až do doporučeného denního maxima, které se může u každého produktu lišit. Vhodná je také kombinace zelených potravin, ať už se jedná o mladý ječmen nebo chlorelu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jak správně a efektivně posílit imunitu??
Imunita je komplexní děj, za který není zodpovědný pouze jeden jediný orgán, ale celá řada dílčích orgánových systémů jako lymfatický systém, kostní dřeň, trávicí soustava, kardiovaskulární systém a dalsí. Všechny tyto části lidského těla spolu spolupracují a jsou vzájemně provázané.
Co je to serrapeptáza?
Serrapeptáza je enzym, který patří mezi takzvané proteolytické enzymy. To znamená, že dokáže štěpit bílkoviny na jednodušší složky. Na rozdíl od běžných trávicích enzymů má ale serrapeptáza specifickou schopnost rozkládat nežádoucí bílkovinné struktury v těle, jako jsou například usazeniny, odumřelé tkáně, otoky a starší krevní sraženiny.
V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé.









