Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy. Dnes se tato potravina prodává již ve spoustě variantách a existuje i nepřeberné množství značek. Je tedy sušené maso opravdu tou ideální svačinou a jaké bychom měli vybírat? Na to se podíváme níže.
Výroba sušeného masa (jerky) a jeho varianty??
Ve většině případů se při výrobě sušeného masa začíná nakrájením na tenké plátky a následným nasolením či jiným dochucením. To se pak suší při teplotách kolem 70 stupňů několik hodin. Při tomto postupu ztratí podstatnou část vody, ale co je důležitější – uchová si všechny svoje nutriční hodnoty. Tímto procesem se samozřejmě prodlouží i jeho trvanlivost a lze ho pak skladovat poměrně dlouhou dobu.
Usušit se dá i téměř každý druh masa. Základem by u každého druhu mělo být pouze to kvalitní. Nejčastěji se asi setkáme s hovězí variantou, ovšem dnes již máme na výběr i z vepřového, krůtího, kachního nebo dokonce i rybího. Často narazíme na přírodní varianty, které obsahují pouze daný druh masa a sůl, kdy dobře vynikne jeho přirozená chuť. Lze však koupit i více ochucené nebo marinované nejrůznějším kořením a bylinkami.
Co sušené maso obsahuje?
Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.
V sušeném masu nalezneme i tuk, jehož poměr se odvíjí od druhu použitého masa, ale ve většině případů je jeho množství opravdu velmi malé (obzvlášť ve srovnání s množstvím bílkovin), většina tuku se totiž odstraňuje už před samotným marinováním jerky.
Další přirozenou součástí jsou i vitaminy a minerály, běžně se vyskytující v mase. Může se jednat například o železo, jenž je důležité mimo jiné pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku po těle či zinek, potřebný k normálnímu stavu vlasů, pokožky a nehtů.
Ostatní složky, které sušené maso obsahuje jsou ty přidané. Jedná se především o sůl a koření. Ty vylepšují a zpestřují jeho chuť a každý si tak může najít to svoje oblíbené, co mu nejvíce chutná. Pozor byste si měli dát na ty přidané složky, co jsou v sušeném masu zbytečné a pro nás ne moc prospěšné (glutamany a další aditiva).
Jerky/Sušené maso jako zdravá svačinka??
Ať už si hlídáte jídelníček nebo nikoliv, může být sušené maso velmi dobrou volbou po čem sáhnout, když máte hlad nebo vás jen honí mlsná. Právě díky tomu, že obsahuje velké množství bílkovin vás zasytí na delší dobu, a ještě si dobře pochutnáte. Ideální je pro ty, co si budují svalovou hmotu, jelikož pro stavbu svalů a jejich následnou regeneraci jsou bílkoviny nezbytné. Hodí se ale i do redukčního jídelníčku a dobře poslouží i jako rychlá svačina na cestách nebo v práci, kdy nemáme tolik času, potřebujeme rychle doplnit energii nebo nechceme volit jiné rychlé varianty plné tuku a cukru.
Sušené maso volte takové, které je kvalitní bez zbytečných přísad a v rámci pestrého a komplexního jídelníčku ho můžete zařadit jako ideální svačinu. Avšak jako u všeho, tak ani u sušeného masa bychom to neměli s konzumací přehánět, protože je nasolené, mohli bychom přijmout i zbytečně velké množství soli. Ať už ale po něm sáhnete, kvůli nutričním hodnotám nebo vám jen prostě chutná, máte v dnešní době rozhodně na výběr z mnohých druhů a přichutí, a tak vás konzumace jen tak neomrzí.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Allnature Beef Jerky ve větším výhodném balení 100g je klasické jemně nasolené Jerky/sušené maso.
Allnature Turkey jerky je krutí sušené maso s lahodnou příchutí BBQ, za DoplňVitamín.cz tuto variantu doporučujeme jako nejchutnější!

Psyllium – proč je lepší klasický prášek než kapsle?
Psyllium jsou vyčištěné obaly semen jitrocele indického. Tato zajímavá rostlina se pěstuje v Indii, Austrálii a Iráku a dorůstá do výšky maximálně 15 cm. Za nejdůležitější její část jsou pokládány právě obaly semen, které obsahují vysokou koncentraci prospěšné rozpustné vlákniny. Tento druh vlákniny v těle působí tak, že na sebe váže vodu, bobtná a tím zvětšuje objem stolice a usnadňuje vyprazdňování. Zároveň zlepšuje funkci střev a zbavuje jej od nestravitelných zbytků a toxinů. Preventivně tak psyllium působí proti zácpě i průjmu, hemoroidům, nadýmání a jiným zažívacím problémům.

Jak na povánoční kila? Zkuste metodu 80/20
Klíčem úspěchu je za prvé pochopení základů výživy a toho, co váš organismus vyžaduje pro správné fungování. Strava je totiž pro nás důležitým palivem, bez kterého se rozhodně neobejdeme. Vy tak musíte dodat tělu všechny nutné skupiny makroživin, jelikož každá z nich má svoji zásadní úlohu. Jedná se o cukry (cca 50-60 % z příjmu), tuky (25-30 %) a bílkoviny (15-25 %). V dnešní době je problémem především nedostatečný přísun bílkovin, které (jak si ovšem spoustu lidí myslí) nepotřebují jen lidé, kteří vrcholově sportují či budují svaly.

Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní??
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost