Zázrak jménem kustovnice čínská (Goji) – přírodní superpotravina
Červené plody kustovnice čínské zvané také Goji jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby.
Jak kustovnice čínská vypadá a kde roste?
Kustovnice čínská je keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Její listy mají mandlovitý tvar a květ připomíná nafialovělý kalich s několika korunními cípy. Plody zvané goji mají formu jasně červených bobulí podlouhlého tvaru, které mohou být až 2 centimetry velké. Mohli bychom je s trochou kreativity vzhledově přirovnat k našemu šípku.
Pro růst kustovnice čínské je důležité prostorné místo s dostatkem slunečního svitu. Původem totiž pochází z horských svahů v Číně a Japonsku. Nejedná se ale o na pěstování náročnou rostlinu, takže se pro účely sběru pěstuje prakticky po celém světě. Vypěstovat ji lze dokonce i v našich zeměpisných podmínkách na záhonech v zahradě. Jen je nutné podotknout, že se obsah aktivních látek a množství plodů liší na základě kvality půdy, klimatu a vláhy.
Nemusí se vám tedy podařit doma vypěstovat goji v takové kvalitě, jakou lze očekávat při nákupu plodů v obchodě.
Aktivní látky obsažené v Goji a jejich vliv na lidský organismus?
Malé červené plody kustovnice čínské (Goji) patří k hotovým zázrakům přírody. Obsahují totiž velké množství aminokyselin – konkrétně 18 druhů, včetně osmi esenciálních, které si naše tělo nedovede samo vytvořit. Další složkou jsou minerální látky jako například vápník, hořčík, selen, zinek a železo. Nechybí ani bohaté zastoupení vitaminů ze skupiny B, vitamin A, C a E nebo látky zvané karotenoidy, k nimž patří známý beta-karoten. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na polysacharidy a důležitý betasisterol neboli rostlinný sterol, který má protizánětlivý efekt.
Plody kustovnice čínské mají kromě toho významný antioxidační vliv na náš organismus, čímž pomáhají vypořádat se s volnými radiály a zpomalují v těle stárnoucí procesy. Není tedy žádným překvapením, že se látky získané z goji využívají také v kosmetickém průmyslu.
Nejčastěji se lze ale setkat se sušenými plody goji, které se podle chuti mohou přidávat do jogurtů, pudinků, cereálií nebo se mohou jíst také samostatně. Podle studií pouhá konzumace hrsti těchto červených plodů každý den podpoří ozdravné procesy v těle, nastartuje imunitu a dodá vitalitu.
Goji a její působení na lidské tělo?
- Podporuje funkci imunitního systému
- Podporuje vitalitu a energii
- Reguluje hladinu krevního cukru a cholesterolu
- Podporuje funkci kardiovaskulárního systému
- Podporuje zrakový aparát
- Podporuje odbourávat stres, napětí a bolesti hlavy
- Antioxidant
Díky širokospektrálním působení v našem těle lze Goji pokládat za všestranného pomocníka, kterého lze využít při hubnutí nebo k lepší regeneraci svalů po fyzické zátěži. Goji má velice příjemnou chuť a tak se dá využívat také jako "zdravé mlsání".
Z našeho bohatého sortimentu můžeme doporučit kustovnici čínskou v několika různých formách jako jsou Goji sušené plody - ty byvájí nejoblíbenější, Goji šťávy a pro snažší užívání kustovnici čínskou (Goji) ve formě kapslí.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.

Je vhodné kombinovat arginin s citrulinem?
Arginin a citrulin jsou dvě aminokyseliny, o kterých již možná něco málo víte. Nejčastěji jsou tyto látky zmiňované ve spojitosti se sportovními výkony, posilováním a všeobecně celým fitness světem. Ovšem nemusí z nich těžit pouze sportovní nadšenci a lidé, kteří chtějí podpořit svůj výkon, ale využít jejich pozitivního vlivu se dá také v jiných případech. Arginin je možná o něco proslulejší, avšak citrulin je rovněž zajímavý a argininu vlastnostmi dosti podobný. Arginin vzniká ve tkáních jater a ledvin jako součást močovinového cyklu, kterého se účastní i další látky. Stejně jako arginin, je citrulin přítomný v biochemickém cyklu močoviny. Vzniká z ornitinu (taktéž aminokyselina) a karbamoylfosfátu (metabolicky aktivní forma dusíku) v jedné z hlavních reakcí, dále se tvoří jako vedlejší produkt při tvorbě oxidu dusnatého z argininu

Acerola jako přírodní zdroj vitaminu C?
Acerola, někdy nazývána jako barbadoská třešeň, obsahuje základní živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo vláknina, ale za povšimnutí stojí především množství vitaminu C, které se v plodech nachází. Často se setkáme s tím, že jsou pro příjem vitaminu C doporučovány zejména citrusy – pomeranče, citrony či grepy. Co se týče samotné aceroly, tak z,ralé plody mají přibližně 4,5 % vitaminu C, což je asi 30x více než u pomerančů.