Železo – rozdíl mezi dvojmocnou a trojmocnou formou?
Železo je jednou z důležitých minerálních látek, které patří mezi tzv. stopové prvky – tedy prvky, které náš organismus potřebuje v poměrně malém množství. To ale neznamená, že by bylo železo méně potřebné pro správnou funkci některých procesů v těle. Je nezbytné například pro náležitou funkci buněk, tvorbu červených krvinek a transport kyslíku po těle. Nedostatek tohoto minerálu se může projevit na naší únavě a vyčerpání a dlouhodobý deficit může způsobit i vznik anémie, též nazývané jako chudokrevnost. Železo se ale nevyskytuje pouze v jedné formě, proto se dnes podíváme na to, co je dvojmocné a trojmocné železo a jaký je mezi nimi rozdíl.
Z čeho železo přijímáme?
Stejně jako ostatní esenciální minerály, které si tělo neumí samo vytvořit, je železo do organismu přijímáno spolu se stravou. Potraviny, které ho obsahují největší množství, jsou zejména vnitřnosti a červené maso, ale nalezneme ho i v obilovinách a obilných klíčcích, luštěninách (sója, fazole, červená čočka), špenátu, sušeném ovoci (meruňky, rozinky) nebo semínkách. Nižší obsah je i v jiných druzích ovoce (švestky) a zeleniny (brokolice, červená řepa) a v loupané rýži.

Důležité jsou ale u zásobování těla železem i jiné faktory, než je samotný obsah v potravinách. Je třeba brát v potaz i jeho biovyužitelnost – tedy skutečné množství, které lidský organismus z dané potraviny využije. To souvisí právě s formou železa, v jaké je do těla přijímáno, ale i s podpůrnými látkami, jenž přispívají lepšímu vstřebávání, a naopak s faktory, které vstřebávání mohou zabraňovat.
Jaké jsou formy železa??
Jak už samotný článek napovídá železo se vyskytuje ve dvojmocné a trojmocné formě. Každá se nachází v jiném typu potravin a u každé je i jiná míra její biovyužitelnosti.
Dvojmocné železo (Fe2+) neboli hemové železo se nachází v potravinách živočišného původu a zastupuje v organismu železo až ze 2/3 ve formě hemoglobinu a myoglobinu. Hemoglobin je krevní barvivo nacházející se v červených krvinkách a je zodpovědný za přenos kyslíku z plic do tkání a opačným směrem zase za odstraňování oxidu uhličitého z tkání zpět do plic. Myoglobin plní obdobnou funkci, kdy tvoří zásobárnu kyslíku ve svalových buňkách. Tato forma železa je díky své struktuře dobře využitelná, vstřebává se ve své původní formě a poměrně snadno proniká přes střevní membránu. Tělo dokáže absorbovat 10 až 25 % takového železa, jelikož je vázáno na živočišné bílkoviny, a proto jeho vstřebávání není ani v takové míře ovlivněno jinými látkami.
Trojmocné nehemové železo (Fe3+) se oproti tomu nachází spíše v potravinách rostlinného původu a pro jeho vstřebání v organismu je nutná jeho přeměna na železo dvojmocné za pomoci enzymů. Standardně totiž trojmocná forma železa funguje jako zásobárna tohoto prvku. Proto je jeho míra absorpce mnohem nižší než při příjmu železa, které je dvojmocné už při samotném vstupu do organismu. Jeho využitelnost tedy souvisí s dostatečnou produkcí žaludečních kyselin, jež jsou schopny štěpit různé formy sloučenin. Vstřebání mohou také ovlivnit jiné faktory.

Mezi látky, které mohou vstřebávání železa ještě snížit patří například kyselina fytová (obilí) nebo šťavělová (špenát), ligniny (v buněčných stěnách rostlin), některé polyfenoly (ve slupkách, jádrech či kávě) a v neposlední řadě také jiné minerály (nejčastěji vápník) či léčiva. Když si tedy vezmeme všechny faktory je míra absorpce takového železa mezi 5 až 15 %.
Jak a kdy podpořit příjem železa?
Z výše uvedených informací tedy vyplývá, že nejdůležitějším faktorem pro správnou hladinu železa v organismu je pestrá strava. Na zvýšený příjem bychom měli dbát při různých životních změnách, jako je například darování krve a operace spojené s větší krevní ztrátou. U žen je to pak menstruace, těhotenství a kojení. Na příjem železa by si měli pozor dát také ti, kteří konzumují výhradně rostlinnou stravu, a to právě kvůli horší absorpci trojmocné formy železa. Ať už je nedostatek železa způsoben čímkoliv, lze sáhnout po kvalitním suplementu a vstřebávání lze také podpořit současným podáváním s vitaminem C, který celému procesu napomáhá. Pozor si však dejte na to, abyste to s železem nepřehnali. Nadměrný příjem může uškodit stejně jako jeho nedostatek.
Železo podporuje:
- normálnímu energetickému metabolismu
- normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu
- normálnímu přenosu kyslíku v těle
- normální funkci imunitního systému
- snížení míry únavy a vyčerpání
- rozvoji poznávacích funkcí u dětí
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Problematický spánek, nechybí vám melatonin?
Zdlouhavé usínání, časté probouzení a ráno vstáváte, a jste díky tomu značně unavení nebo se cítíte dokonce zcela bez energie. Možná i vy se v tomhle poznáváte. Jestliže na takové obtíže narážíte pouze výjimečně či znáte příčinu toho, proč se vám zrovna tu noc nepodařilo zamhouřit oka, nemusíte za tím pravděpodobně hledat hlubší problém. To se totiž někdy stává každému. Pokud tímto ovšem procházíte každou nebo téměř každou noc, je možné, že máte v těle nedostatek látky zvané melatonin.
Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.
Oblíbené rostlinné oleje, jak podpoří naše zdraví?
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení.









