Železo – rozdíl mezi dvojmocnou a trojmocnou formou?
Železo je jednou z důležitých minerálních látek, které patří mezi tzv. stopové prvky – tedy prvky, které náš organismus potřebuje v poměrně malém množství. To ale neznamená, že by bylo železo méně potřebné pro správnou funkci některých procesů v těle. Je nezbytné například pro náležitou funkci buněk, tvorbu červených krvinek a transport kyslíku po těle. Nedostatek tohoto minerálu se může projevit na naší únavě a vyčerpání a dlouhodobý deficit může způsobit i vznik anémie, též nazývané jako chudokrevnost. Železo se ale nevyskytuje pouze v jedné formě, proto se dnes podíváme na to, co je dvojmocné a trojmocné železo a jaký je mezi nimi rozdíl.
Z čeho železo přijímáme?
Stejně jako ostatní esenciální minerály, které si tělo neumí samo vytvořit, je železo do organismu přijímáno spolu se stravou. Potraviny, které ho obsahují největší množství, jsou zejména vnitřnosti a červené maso, ale nalezneme ho i v obilovinách a obilných klíčcích, luštěninách (sója, fazole, červená čočka), špenátu, sušeném ovoci (meruňky, rozinky) nebo semínkách. Nižší obsah je i v jiných druzích ovoce (švestky) a zeleniny (brokolice, červená řepa) a v loupané rýži.
Důležité jsou ale u zásobování těla železem i jiné faktory, než je samotný obsah v potravinách. Je třeba brát v potaz i jeho biovyužitelnost – tedy skutečné množství, které lidský organismus z dané potraviny využije. To souvisí právě s formou železa, v jaké je do těla přijímáno, ale i s podpůrnými látkami, jenž přispívají lepšímu vstřebávání, a naopak s faktory, které vstřebávání mohou zabraňovat.
Jaké jsou formy železa??
Jak už samotný článek napovídá železo se vyskytuje ve dvojmocné a trojmocné formě. Každá se nachází v jiném typu potravin a u každé je i jiná míra její biovyužitelnosti.
Dvojmocné železo (Fe2+) neboli hemové železo se nachází v potravinách živočišného původu a zastupuje v organismu železo až ze 2/3 ve formě hemoglobinu a myoglobinu. Hemoglobin je krevní barvivo nacházející se v červených krvinkách a je zodpovědný za přenos kyslíku z plic do tkání a opačným směrem zase za odstraňování oxidu uhličitého z tkání zpět do plic. Myoglobin plní obdobnou funkci, kdy tvoří zásobárnu kyslíku ve svalových buňkách. Tato forma železa je díky své struktuře dobře využitelná, vstřebává se ve své původní formě a poměrně snadno proniká přes střevní membránu. Tělo dokáže absorbovat 10 až 25 % takového železa, jelikož je vázáno na živočišné bílkoviny, a proto jeho vstřebávání není ani v takové míře ovlivněno jinými látkami.
Trojmocné nehemové železo (Fe3+) se oproti tomu nachází spíše v potravinách rostlinného původu a pro jeho vstřebání v organismu je nutná jeho přeměna na železo dvojmocné za pomoci enzymů. Standardně totiž trojmocná forma železa funguje jako zásobárna tohoto prvku. Proto je jeho míra absorpce mnohem nižší než při příjmu železa, které je dvojmocné už při samotném vstupu do organismu. Jeho využitelnost tedy souvisí s dostatečnou produkcí žaludečních kyselin, jež jsou schopny štěpit různé formy sloučenin. Vstřebání mohou také ovlivnit jiné faktory.
Mezi látky, které mohou vstřebávání železa ještě snížit patří například kyselina fytová (obilí) nebo šťavělová (špenát), ligniny (v buněčných stěnách rostlin), některé polyfenoly (ve slupkách, jádrech či kávě) a v neposlední řadě také jiné minerály (nejčastěji vápník) či léčiva. Když si tedy vezmeme všechny faktory je míra absorpce takového železa mezi 5 až 15 %.
Jak a kdy podpořit příjem železa?
Z výše uvedených informací tedy vyplývá, že nejdůležitějším faktorem pro správnou hladinu železa v organismu je pestrá strava. Na zvýšený příjem bychom měli dbát při různých životních změnách, jako je například darování krve a operace spojené s větší krevní ztrátou. U žen je to pak menstruace, těhotenství a kojení. Na příjem železa by si měli pozor dát také ti, kteří konzumují výhradně rostlinnou stravu, a to právě kvůli horší absorpci trojmocné formy železa. Ať už je nedostatek železa způsoben čímkoliv, lze sáhnout po kvalitním suplementu a vstřebávání lze také podpořit současným podáváním s vitaminem C, který celému procesu napomáhá. Pozor si však dejte na to, abyste to s železem nepřehnali. Nadměrný příjem může uškodit stejně jako jeho nedostatek.
Železo podporuje:
- normálnímu energetickému metabolismu
- normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu
- normálnímu přenosu kyslíku v těle
- normální funkci imunitního systému
- snížení míry únavy a vyčerpání
- rozvoji poznávacích funkcí u dětí
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Železo ve dvojmocné formě (Ferrous gluconate) s obsahem 14mg v jedné kapsli s přidaným vitaminem C a kyselinou listovou.
Viridian Iron - tekuté železo v organické formě s přidaným vitaminem C s příjemnou pomerančovou chutí.

Rybí kolagen – výhody, formy a porovnání produktů
V posledních letech si získal zvláštní pozornost kolagen rybí, a to především díky svým prokazatelně pozitivním účinkům nejen na krásu. V dnešním článku se proto na tento kolagen zaměříme a řekneme si více o jeho vlastnostech a srovnáme si také pár produktů, jež stojí za vyzkoušení.

Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh, může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže. V Asii zejména v Indii je zlaté mléko populární do dnešního dne a spoustu lidí si ho tam dopřává téměř na denní bázi. Protože se v tradiční ájurvédě využívá přírodních ingrediencí, které jsou plné silných antioxidantů, vitaminů a minerálů je tento nápoj plný látek, co nám mohou prospět ve více směrech.

Selen a jeho formy, proč zvolit organickou?
Selen se řadí mezi stopové prvky, ale i tak zastává v našem organismu zásadní roli. Je to prvek esenciální, takže si ho naše tělo samo nedokáže vyrobit a jeho nedostatek, ale i nadbytek může způsobit zdravotní problémy. Pro mnoho lidí není selen ještě tolik známý nebo mu nepřikládají takovou důležitost a dostatečný příjem je tak často opomíjený. Ovšem selen má několik funkcí, je významným antioxidantem, ovlivňuje naši obranyschopnost a další stránky našeho organismu. V první řadě patří selen mezi užitečné antioxidanty a působí tak proti volným radikálům z okolního prostředí a chrání buňky proti škodlivinám z potravy a oxidačním stresem. Zvyšuje i aktivitu imunitního systému, a tak odolnost vůči infekcím. Navíc příznivě působí na spermatogenezi a plodnost a je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Mimo jiné má i třeba vliv na zdraví našeho srdce a nervového systému.