Ženšen pravý – kořen života plný aktivních látek
Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné působení na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo. Toho si byli moc dobře vědomi již čínští léčitelé před několika tisíci lety, kteří si ji vysoce cenili a podávali ji při nejrůznějších chorobách. Není tedy divu, že se v některých dobách cena ženšenu dovedla vyšplhat až na cenu zlata.
Jak vypadá a kde roste ženšen pravý??
Ženšen pravý je vytrvalá asi 60–70 cm vysoká rostlina s řapíkatými listy podobnými našemu kaštanu koňskému. Původem pochází z Číny, Japonska a Koreje, avšak dnes v těchto oblastech roste pouze planě a její sběr je zakázán.
Ženšen totiž patří mezi ohrožené rostliny, které se pěstují pro účely sběru jen v určených pěstírnách. Zajímavé jsou také výsledky některých studií, podle nichž ženšen korejský obsahuje více aktivních látek než ženšen rostoucí na jiných místech. Svůj podíl na tom pravděpodobně mají přírodní podmínky, na které je ženšen velice náchylný a jen tak někde se mu nedaří.
Ženšen jako rostlina vypadá velice lákavě, neboť plodí jasně červené bobule, které svádí k nakousnutí. Plody jsou však jedovaté, a tak se v léčitelství nevyužívají. Ta nejdůležitější a nejvíce přínosná část se nachází pod zemí v podobě silného a rozvětveného kořenu.
Kromě toho že kořen ženšenu nese velké množství aktivních látek, je zajímavý svým netypickým tvarem připomínajícím postavu člověka. Odtud také pochází české pojmenování rostliny, které odkazuje na čínský název rénshén, což lze volně přeložit jako „kořen života“.
V čem ženšen vyniká a co všechno obsahuje?
Ženšen obsahuje širokou paletu aktivních látek, které mají na lidské tělo významný vliv. Mezi ty nejzákladnější patří aminokyseliny, flavonoidy, vitaminy – z nich především vitaminy skupiny B a vitamin C a minerální látky – zejména draslík, fosfor a vápník. Další důležitou složkou ženšenu jsou tzv. ginsenosidy spadající do skupiny saponinů, které mají významný vliv na náš organismus, především centrální nervovou soustavu a pomáhají lépe se vypořádat s různými tělesnými i psychickými problémy.
Pokud uvažujete o koupi této zázračné rostlinky, vždy byste měli hledat Ženšen s deklarovaným obsahem ginsenosidů (ženšenosidů). Ženšen s obsahem ginsenosidů bude v terapii daleko efektivnější, nežli Ženšen pouze namletý.
S čím ženšen pravý může pomoci?
Ženšen je silný antioxidant a adaptogen, takže pomáhá zvyšovat obranyschopnost a odolnost organismu nejen vůči patogenům a toxinům, ale i stresu a úzkosti či jiným psychickým nešvarům. Tím zlepšuje celkovou kondici, navozuje psychickou pohodu a zmírňuje únavu. Velkou roli hraje například při syndromu vyhoření nebo rekonvalescenci. Dále blahodárně působí na kardiovaskulární systém, nervovou soustavu nebo třeba pohlavní ústrojí, kdy se jeho efekt ocení především pánové při problémech s erekcí.
- Duševní stav a výkon koncentrace, koordinace, stres
- Fyzický výkon a stav
- Erekce
- Únava, Paměť, Slabost - vyčerpání
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Vitalita
- Sexuální zdraví
- Krevní oběh
- Kognitivní a duševní výkonnost
- Antioxidant
- Normální hladina glukózy v krvi
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Ženšen pravý obsahuje deklarované množství ginsenosidů o obsahu 4%.
Naturalis Ginseng neboli sibiřšký ženšen je v BIO kvalitě ve formě namletého prášku.

Superpotravina z Peru aneb když Maca maká
Kořen peruánské rostliny maca (Lepidium meyenii) není na poli zdraví prospěšných potravin žádným nováčkem. První zmínky o jeho využití totiž spadají do doby 3 800 let před naším letopočtem. A už tenkrát se používala na celou řadu zdravotních potíží a neduhů. Do povědomí Evropanů se maca dostala až v 16. století a od roku 1843 studují její vlivy na organismus vědci.

Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod

Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince.