Arganový olej pro hebké vlasy a zářivou pleť
Arganovému oleji se správně přezdívá Marocké zlato. A to nejen díky jeho zlatavému zbarvení, ale především díky pozitivním vlivům, které má na pleť, vlasy a pokožku celého těla. Široké spektrum kladných vlastností z arganového oleje činí všestranného pomocníka, který zastane práci hned několika produktů. Pojďme se na tento unikátní olej podívat zblízka.
Jak a z čeho se arganový olej získává?
Arganový olej se získává z plodů stromů argánie trnité, které rostou výhradně v jihozápadní oblasti Maroka. Ty se zpracovávají lisováním za studena. Získat cenný arganový olej z plodů ale není vůbec jednoduché. Stromy dorůstají výšky až 10 metrů a začínají plodit až po 15 letech. Poznáte je podle hojně pokroucených větví s řapíkatými tmavě zelenými listy na lícové straně. V období květenství jsou stromy posety žlutozelenými drobnými květy. Dřevo a listy z těchto stromů se využívají ke stavebním účelům a jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Sběr a zpracování plodů argánie představuje hlavní zdroj obživy místních berberských žen, které stále dodržují tradiční metody. Každý plod musí projít složitým procesem třízení, mletí a lisování. Celý proces je přitom časově náročný – trvá až 20 hodin. Odtud se pak arganový olej dostává do celého světa, kde se používá při výrobě kosmetických produktů nebo při přípravě pokrmů.
Jaké aktivní složky arganový olej obsahuje?
Plody podobné olivám a olej z nich získaný je bohatou zásobárnou důležitých aktivních látek pro náš organismus. Arganový olej obsahuje zejména vitamin E, vitamin A, betakaroten, antioxidanty a až 80 % esenciálních mastných kyselin. Významný je také podíl skvalenu, který posiluje imunitní systém, reguluje hladinu hormonů a zlepšuje toleranci pokožky vůči UV záření. Dále se v arganovém oleji nachází přírodní látky fytosteroly a polyfenoly.

Jak arganový olej působí?
Arganový olej prokazatelně pozitivně působí na kvalitu pokožky. Vhodný je dokonce při ekzémech, lupence, akné nebo jiných kožních problémech. Bohatý podíl esenciálních mastných kyselin pokožku hluboce hydratuje a předchází jejímu stárnutí. Proto se také někdy arganovému oleji říká elixír krásy a mládí.
Použít ho lze na pokožku, pleť, vlasy, řasy nebo třeba do pokrmů. Používá se zejména ve středomořské kuchyni při přípravě ryb. Chutí připomíná oříšky.
- Působení arganového oleje na vlasy – vitamin E, B a mastné kyseliny vlasy vyživují a zvyšují jejich vitalitu. Vlasy vypadají lesklejší, pružnější a hebčí. Arganový olej také příznivě působí na vlasovou pokožku, de předchází vzniku lupů.
- Působení arganového oleje na kůži – hodí se pro všechny typy pleti, protože ačkoliv se jedná o olej, arganový olej nezpůsobuje pocit mastnoty. Skvalen, mastné kyseliny a antioxidanty pokožku chrání před volnými radikály, hydratují a zpomalují tvorbu vrásek.
- Působení arganového oleje na nehty – vyživuje nehtové lůžko a přechází třepení nehtů. Díky arganovému oleji vypadají nehty lesklejší a plné vitality.
- Působení arganového oleje na řasy – řasy rychleji rostou, jsou hustší a pevnější.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth Arganový olej je 100% BIO organický arganový olej, pocházející z čerstvých arganových ořechů lisovaných za studena.
Aquamin a klasický vápník, jaký je mezi nimi rozdíl?
Vápník je velice důležitý prvek, který potřebujeme k životu. Bez nadsázky můžeme říci, že díky němu je naše tělo soudržné, pevné a činné. V těle tvoří přibližně 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, přičemž 99 % vápníku je uloženo v kostech. Nepotřebují ho ale pouze naše kosti a zuby. Významný je také pro nervosvalovou činnost, srážení krve, imunitu nebo hojení ran.
Co to jsou aminokyseliny, a za co jsou v organismu zodpovědné?
Aminokyseliny jsou sloučeniny, které jsou pro nás nejen potřebné, ale navíc nezbytné. Jejich suplementace je populární zejména mezi těmi, co se věnují sportu a intenzivním fyzickým výkonům. Nicméně kompletní biogenní spektrum těchto látek vyžaduje opravdu každý organismus. Existuje jich totiž celá řada. Leccos mají všechny společné, ale každá má i své vlastní speciální a důležité úkoly. Určité z nich však musíme do těla dokonce přijímat ze stravy.
Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?
Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí. Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin.










