Betaglukany a jejich vliv na organismus
Zdraví je jedním z nejdůležitějších témat dnešní doby, a proto si lidé s oblibou hledají způsoby, jak ho co nejlépe podpořit. Každý den na nás (i nevědomě) působí mnoho faktorů, které negativně ovlivňují naše zdraví a odolnost. Náš imunitní systém je tak vystavován bakteriím, virům, znečištění a stresu, což může jeho funkci oslabit. Silná imunita je ovšem základem pro prevenci proti onemocněním a udržení vitality. Existují ale biologicky aktivní složky, které nám mohou v tomto ohledu hodně pomoci. Nazývají se betaglukany. My se na ně proto v dnešním článku podíváme.
Co jsou to betaglukany?
Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách některých organismů. Našli bychom je třeba v houbách, sinicích, kvasinkách, jistých rostlinách a v určitých druzích bakterií. Jsou tvořeny řetězci molekul glukózy, které jsou spojeny glykosidovými vazbami. Tato struktura může být ovšem různá, vždy záleží na způsobu spojení a větvení glukózových jednotek a délce řetězce. Od toho se odvíjí také jejich schopnosti. Betaglukany se pak označují čísly dle způsobu větvení. Na imunitu mají třeba největší vliv β-1,3-glukany s 1,6 větvením a dále pak β-1,6-glukany. Na výslednou strukturu má ovšem vliv nejen původ, ale taktéž použité metody zpracování a extrakce.
Jak působí betaglukany na zdraví?
Tyto bioaktivní látky mají mnohostranné vlastnosti. Nejvíce jsou však spojovány s podporou imunitního systému. Dokáží totiž významně posílit obranyschopnost organismu. Nicméně mají i jiné přednosti, jejichž síla opět závisí na druhu betaglukanu. Vychytávají třeba volné radikály, a jsou tak považovány za prospěšné antioxidanty. Dále přispívají ke snížení LDL cholesterolu, čímž zlepšují kardiovaskulární zdraví. Regulují rovněž hladinu cukru v krvi, upravují střevní mikrobiom, optimalizují trávení, chrání proti záření různého původu, a navíc zlepšují duševní rovnováhu.
Betaglukany a imunitní systém
Jak již bylo řečeno, betaglukany mohou mít pro imunitu velký přínos. Obranný systém člověka je velice komplexní mechanismus, který má za úkol rozpoznat, lokalizovat a zlikvidovat veškeré patogeny a látky, jež jsou pro naše tělo škodlivé. V případě, že pak organismus bojuje s infekcí nebo nadměrnou zátěží, mohou být buňky imunitního systému oslabeny. A zde nastupují betaglukany. Ty totiž výrazně podporují tvorbu a také aktivitu makrofágů, bílých krvinek a dalších imunitních buněk. Takové buňky pak dokáží mnohem lépe fungovat, a dokonce ještě efektivněji bojovat proti patogenním bakteriím a virům.
Kde betaglukany najdeme?
Betaglukany jsou přírodní složky, jež mají různé zdroje. Nicméně jedná se i o potraviny, které většinou zcela běžně a pravidelně konzumujeme. Bohatým zdrojem je například oves a ovesné vločky či ječmen. Vysokým obsahem se mohou pyšnit rovněž medicinální houby, jako je reishi, cordyceps, maitake, hlíva, shiitake nebo hericium. Skvělým zdrojem jsou i kvasinky (např. Saccharomyces cerevisiae), které se jeví jako vysoce efektivní. Betaglukany jsou přítomny dokonce v určitých druzích mořských řas. Množství látek je však v jednotlivých zdrojích často poměrně proměnlivé, tudíž nikdy přesně nevíte, kolik betaglukanů skutečně přijímáte. Pouhou konzumací výše uvedených potravin proto nikdy nedosáhnete tak výrazného požadovaného efektu, jako v případě kvalitních doplňků stravy.
Kolik betaglukanů užívat?
Vše v první řadě závisí na vašem aktuálním zdravotním stavu. Betaglukany nemusíte užívat pouze v době oslabené imunity, ale využijete je i v případě výraznějšího fyzického a duševního vypětí, zvýšeného stresu a nadměrné zátěže. Mnohdy je doporučováno je doplňovat pouze z preventivního hlediska. Dávka se tedy bude odvíjet od účelu, pro který jste se ho rozhodli nasadit. Pro prevenci můžete začít s dávkami kolem 200mg, v případě obtíží množství postupně navyšujte.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
β-Glucan Metabolic and Immunomodulatory Properties and Potential for Clinical Application - PMC [online]. [cit. 03. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770584/

Na co se používá hericium?
Hericium je jedlá stopkovýtrusná houba pocházející z Asie, jež má charakteristický vzhled, dle kterého je snadno rozpoznatelná a odlišná od ostatních hub. Plodnice má kulovitý tvar a z ní vyčnívá velký počet třásňovitých výrůstků. Barva se proměňuje spolu s věkem. Začíná u čistě bílé a končí až u žlutohnědé. Korálovec je dřevokazná houba, které se nejvíce daří na odumřelých nebo poškozených listnatých stromech jako je například dub nebo buk. Hericium je vynikajícím prostředkem pro podporu imunity. Polysacharidy totiž zvyšují odolnost organismu tím, že aktivují přirozené obranné systémy těla. Povzbuzují buňky imunitního systému, tzv. makrofágy

Přírodní vitamin C a jeho výhody?
Přírodní vitamin C je takový vitamin, který se běžně nachází v ovoci a zelenině. Každý druh obsahuje jiný podíl vitaminu C. Zatímco někde ho může být pouze stopové množství, tak v určitých druzích je koncentrován opravdu významně. Existuje však také vitamin C, který je produkován synteticky. Ten se vyrábí v laboratorních podmínkách. Není na něm nic špatného, nicméně přírodní vitamin C má jednu nespornou výhodu. Vyskytuje se totiž po boku dalších látek, jako jsou kupříkladu flavonoidy. Jedná se o fytonutrienty, jež mají zásadní vliv na to, jak je vitamin C následně v těle využit.

Na co je dobrá maca?
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá. Základní vlastnosti mají podobné, ale každá z nich má i své specifické schopnosti.