Chlorella a spirulina – proč je vhodné je kombinovat?
Chlorella a spirulina – dvě zelené superpotraviny, které toho mají hodně společného a zároveň rozdílného. Na první pohled jsou si sice možná podobné, ale svými efekty se spíše doplňují. To, co chybí jedné, druhá hravě nahradí. Díky tomu tvoří jedinečné kombo, které vám přinese vzpruhu do života. Zjistěte, z jakého důvodu je dobré je kombinovat, a pro koho jsou vhodné vše níže uvedeném článku.
Co je zač chlorella a spirulina?
Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Proto i když jsou kvůli vysoké poptávce pěstovány uměle, nemusí ve výsledku obsahovat tak velkou dávku aktivních látek. Při výběru je tudíž dobré dbát na místo původu, které by se mělo co nejvíce přibližovat přirozené domovině chlorelly a spiruliny. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky.
Z botanického hlediska je chlorella řasa, zatímco spirulina sinice. Obě obsahují chlorofyl neboli přírodní zelené barvivo, které předurčuje jejich zbarvení. Spirulina kromě něho ale ještě obsahuje zvláštní barvivo zvané fykocyanin, jež dodává této sinici modrozelený nádech. To ale není jediný rozdíl mezi nimi.

Jaký je rozdíl v obsahu aktivních látek spiruliny a chlorelly?
Hlavní rozdíly mezi oběma zelenými potravinami se však ukrývají uvnitř, konkrétně v jejich složení. Například kromě toho, že chlorella obsahuje přibližně 10× více chlorofylu než spirulina, je také více bohatá na železo, vitamin K a fosfor. Navíc v jejím složení lze najít speciální růstový faktor CGF, který podporuje obnovu nervových buněk a napomáhá buněčné regeneraci. To ale neznamená, že by spirulina byla méně blahodárná.
Spirulina oproti chloreře zase obsahuje mnohem větší podíl esenciální nenasycené mastné kyseliny gama-linolenové a vitaminu B9 a B12. Díky tomu skvěle podporuje krvetvorbu, a tudíž se hodí pro chudokrevné jedince. Spirulina se navíc řadí mezi nejbohatší rostlinné zdroje bílkovin, takže je právem hojně vyhledávaná mezi vegetariány a vegany.

Proč byste chlorellu a spirulinu měli kombinovat?
Díky tomu, že každá z těchto superpotravin obsahuje trochu jiné aktivní složky a rozdílný poměr živin, vyplatí se je vzájemně kombinovat. Obzvlášť pokud se cítíte hodně vyčerpaní, jste ve stresu, váš jídelníček je málo pestrý, máte zažívací potíže nebo chcete podstoupit očistnou kúru. U spiruliny a chlorelly totiž platí, že se jejich efekt násobí.
Kombinace obou vám zároveň podpoří organismus při oslabené imunitě, potížích se zácpou nebo při hubnutí. Vysoký obsah vitaminů a minerálních látek má také příznivý vliv na stav pokožky a vlasů. Takže nejen že se po pravidelném a dlouhodobém užívání budete cítit vitálnější, ale dokonce budete i lépe vypadat.
Tak jako ale se vším, ani s chlorellou a spirulinou byste to neměli přehánět. Začněte proto po malých dávkách a postupně je navyšujte. Důležité je také své tělo pozorovat, jak reaguje. Pro nejlepší efekt se doporučuje užívat je před jídlem a zapít dostatečným množstvím tekutin.
Spirulina podporuje:
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Tonus, vitalita
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Svalová hmota - hubnutí
Chlorella v organismu podporuje:
- Vitalita - energie - tonus
- Imunita - energie
- Přirozená obranyschopnost
- Normální funkce střevního traktu
- Mikrobiální rovnováha střev
- Antioxidant
- Normální činnost jater
- Pročištění
- Normální činnost srdce a cév
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Vápník, hořčík a zinek – proč není vhodné užívat tyto minerály společně?
Vápník, hořčík a zinek – tři důležité minerály pro naše tělo, které jsou nutné pro správné fungování našeho organismu, a proto ani jeden z nich nesmí být opomíjen. Každý z nich plní svoje funkce, ale společně především působí blahodárně na kosti, kůži, vlasy a nehty. S těmito minerály se můžeme setkat v doplňcích stravy buď samostatně nebo i často přímo s jejich vzájemnou kombinací v jednom produktu.
Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.
Vitální houby na posílení imunity
Vitální houby nejsou běžnou součástí našich jídelníčků – jde o specifické druhy, využívané po staletí především pro své cenné přednosti, jež zahrnují zejména podporu odolnosti a houževnatosti. Zajímavé je, že nefungují jako klasické stimulanty, které organismus jen na chvíli „nakopnou“, ale spíše pomáhají nalézt celkovou rovnováhu.









