Chlorella a spirulina – proč je vhodné je kombinovat?
Chlorella a spirulina – dvě zelené superpotraviny, které toho mají hodně společného a zároveň rozdílného. Na první pohled jsou si sice možná podobné, ale svými efekty se spíše doplňují. To, co chybí jedné, druhá hravě nahradí. Díky tomu tvoří jedinečné kombo, které vám přinese vzpruhu do života. Zjistěte, z jakého důvodu je dobré je kombinovat, a pro koho jsou vhodné vše níže uvedeném článku.
Co je zač chlorella a spirulina?
Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Proto i když jsou kvůli vysoké poptávce pěstovány uměle, nemusí ve výsledku obsahovat tak velkou dávku aktivních látek. Při výběru je tudíž dobré dbát na místo původu, které by se mělo co nejvíce přibližovat přirozené domovině chlorelly a spiruliny. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky.
Z botanického hlediska je chlorella řasa, zatímco spirulina sinice. Obě obsahují chlorofyl neboli přírodní zelené barvivo, které předurčuje jejich zbarvení. Spirulina kromě něho ale ještě obsahuje zvláštní barvivo zvané fykocyanin, jež dodává této sinici modrozelený nádech. To ale není jediný rozdíl mezi nimi.
Jaký je rozdíl v obsahu aktivních látek spiruliny a chlorelly?
Hlavní rozdíly mezi oběma zelenými potravinami se však ukrývají uvnitř, konkrétně v jejich složení. Například kromě toho, že chlorella obsahuje přibližně 10× více chlorofylu než spirulina, je také více bohatá na železo, vitamin K a fosfor. Navíc v jejím složení lze najít speciální růstový faktor CGF, který podporuje obnovu nervových buněk a napomáhá buněčné regeneraci. To ale neznamená, že by spirulina byla méně blahodárná.
Spirulina oproti chloreře zase obsahuje mnohem větší podíl esenciální nenasycené mastné kyseliny gama-linolenové a vitaminu B9 a B12. Díky tomu skvěle podporuje krvetvorbu, a tudíž se hodí pro chudokrevné jedince. Spirulina se navíc řadí mezi nejbohatší rostlinné zdroje bílkovin, takže je právem hojně vyhledávaná mezi vegetariány a vegany.
Proč byste chlorellu a spirulinu měli kombinovat?
Díky tomu, že každá z těchto superpotravin obsahuje trochu jiné aktivní složky a rozdílný poměr živin, vyplatí se je vzájemně kombinovat. Obzvlášť pokud se cítíte hodně vyčerpaní, jste ve stresu, váš jídelníček je málo pestrý, máte zažívací potíže nebo chcete podstoupit očistnou kúru. U spiruliny a chlorelly totiž platí, že se jejich efekt násobí.
Kombinace obou vám zároveň podpoří organismus při oslabené imunitě, potížích se zácpou nebo při hubnutí. Vysoký obsah vitaminů a minerálních látek má také příznivý vliv na stav pokožky a vlasů. Takže nejen že se po pravidelném a dlouhodobém užívání budete cítit vitálnější, ale dokonce budete i lépe vypadat.
Tak jako ale se vším, ani s chlorellou a spirulinou byste to neměli přehánět. Začněte proto po malých dávkách a postupně je navyšujte. Důležité je také své tělo pozorovat, jak reaguje. Pro nejlepší efekt se doporučuje užívat je před jídlem a zapít dostatečným množstvím tekutin.
Spirulina podporuje:
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Tonus, vitalita
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Svalová hmota - hubnutí
Chlorella v organismu podporuje:
- Vitalita - energie - tonus
- Imunita - energie
- Přirozená obranyschopnost
- Normální funkce střevního traktu
- Mikrobiální rovnováha střev
- Antioxidant
- Normální činnost jater
- Pročištění
- Normální činnost srdce a cév
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Nutrisslim Spirulina je 100% čístá přírodní spirulina bez obsahu přídavných a pomocných látek s hmotnosti 250mg/tableta.
Nutrisslim Chlorella je 100% přírodní chlorella bez zbytečných přísad a pomocných látek, kdy jedna tableta odpovída 250mg čístě slisované chlorelly.

Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?
Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí. Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin.

Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud vůbec neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně

Vitamin D3 a jeho působení s K2, jak se vzájemně doplňují?
Vitamin D3 i vitamin K2 jsou dva vitaminy rozpustné v tucích (spolu s vitaminem A a E) a v těle mají oba svoje důležité opodstatnění. O vitaminu D je v dnešní době asi již všeobecně známo, že je potřebný pro spousty procesů v organismu, jako je třeba výstavba kostní tkáně nebo imunitní systém. O nezbytnosti vitaminu K ale mnoho jedinců neví, a co víc někdo ani netuší, že vůbec nějaký takový vitamin existuje. Přitom má také několik významných funkcí v těle a spolu s vitaminem D tvoří synergickou dvojici, která může posloužit jako prevence různých civilizačních chorob.