Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod. Možná, že už jste o této látce něco slyšeli nebo je naopak pro vás zcela neznámá, ale rozhodně stojí minimálně za vaši pozornost.
Pro koho je resveratrol vhodný a má nežádoucí účinky?
Resveratrol může být prospěšný pro velkou část populace. Mohou ho proto užívat muži i ženy, v téměř všech věkových kategoriích. Nedoporučuje se ovšem podávat dětem a ženám, které jsou těhotné či kojící. Pokud trpíte určitým závažným zdravotním onemocněním nebo berete léčiva, je vhodné se vždy před začátkem užívání poradit s lékařem, jenž zná váš celkový zdravotní stav. Nežádoucí účinky nejsou časté, při vyšších dávkách se však mohou objevit gastrointestinální obtíže.
V čem je obsažen resveratrol a jak se získává?
Zdrojem resveratrolu jsou především mnohé druhy ovoce, bylin a dalších rostlin. Jeho vysoký obsah byl nalezen především ve slupkách červené vinné révy. Ve světlejších odrůdách ho je podstatně méně. Hojně je zastoupen také v křídlatce japonské, což je velice invazivní rostlina. Dále se vyskytuje třeba v arašídech, borůvkách nebo černém rybízu. Resveratrol může mít dvě formy – trans a cis. Volit byste měli vždy trans formu, která v rostlinách převažuje, je tělu bližší a lépe se vstřebává.
Jak resveratrol působí?
Tato látka má různorodé schopnosti, nicméně některé z nich jsou daleko zásadnější a silnější nežli jiné. Postupně se podíváme na ty hlavní oblasti, kde má resveratrol přínos.
- Kardiovaskulární soustava – resveratrol je opravdu oblíbenou složkou v prevenci proti mnohým kardiovaskulárním onemocněním. Podporuje totiž zdraví srdce i cév a může přispívat k regulaci krevního tlaku a cholesterolu.
- Antioxidant – jako vysoce efektivní antioxidant, je přínosem pro zdraví veškerých buněk v těle. Ochraňuje je před kyslíkovými volnými radikály, které vznikají sice běžně, ovšem pokud jich je více než antioxidantů, může to mít zásadní, a především negativní dopad na zdraví.
- Stárnutí (anti-aging) a pleť – resveratrol může mít skutečně určitý vliv na zpomalení stárnutí. To souvisí především s předchozím bodem, protože volné radikály mohou nevratně poškozovat membrány buněk, čímž dochází k rychlejšímu stárnutí potažmo vzniku vrásek.
- Imunitní systém – opět zde hraje velkou roli jeho antioxidační aktivita. Zdraví buněk je totiž pro obranyschopnost organismu klíčové. Zároveň je resveratrol spojován s mírněním zánětlivých procesů v těle, které imunitu často zatěžují.
- Kognitivní funkce – v souvislosti s resveratrolem se hovoří také o podpoře jistých kognitivních funkcí (paměť, myšlení a koncentrace). Může být proto prospěšný například pro paměť a koncentraci. Může rovněž poskytnout výhodu v prevenci proti neurodegenerativním změnám.
- Krevní cukr – resveratrol je spojován dokonce s regulováním hladiny krevního cukru. V mnohých případech může tedy snižovat krevní cukr a napomáhat udržet jeho normální hladinu. Nadále je zkoumán také jeho přínos při diabetických onemocněních.
Jak resveratrol dávkovat a po jakou dobu?
Na resveratrol narazíte nejčastěji v podobě kapslí nebo prášku. Ve většině případů je vhodné se držet především doporučeného dávkování, které je vždy uvedeno na obale. Produkty s vysokým obsahem přírodního resveratrolu budou samozřejmě daleko efektivnější. Doporučená denní dávka nebyla zatím stanovena. Nicméně je vhodné užívat minimálně 100 mg za den. Je možné, či spíše dokonce žádoucí, podávat resveratrol dlouhodobě, jako jakékoliv jiné antioxidanty.
Zajímavost o resveratrolu
S touto látkou se pojí problematika, jež byla pojmenována jako „francouzský paradox“. Označena je tak domnělá skutečnost, že obyvatelé Francie mají relativně nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění, i přesto, že jejich strava obsahuje často poměrně dost tuků třeba v podobě sýrů a dalších pochutin. Údajně za tím stojí právě pravidelná konzumace červeného vína, které hojně obsahuje resveratrol.
Jak vybrat nejlepší resveratrol?
Jak již bylo řečeno, v první řadě si vybírejte lépe biologicky využitelný trans-resveratrol. Ten má totiž trochu jinou molekulární strukturu nežli jeho druhá forma, což však stojí právě za jeho lepší vstřebatelností. V případě, že se jakákoliv látka špatně vstřebává, nebude z ní samozřejmě mít organismus takový užitek. Pokud je to možné, měli byste volit taktéž co nejčistější složení, a to především bez zbytečných barviv a pojiv.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Effects of Resveratrol on Memory Performance, Hippocampal Functional Connectivity, and Glucose Metabolism in Healthy Older Adults - PMC [online]. [cit. 06. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6608268/

Krill oil, co to je a v čem je lepší?
Krill oil neboli krilový olej je doplněk stravy, který je oproti jiným obdobným suplementům poměrně nový. Možná jste o něm dokonce nikdy neslyšeli. Nicméně stává se v poslední době předmětem zájmu, a to především kvůli jeho možným zdravotním benefitům. Jedná se totiž o alternativu rybího oleje. Stejně jako rybí tuk, je tento olej zejména bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. To jsou polynenasycené látky, které jsou esenciální, a tudíž si je organismus není schopen vytvořit sám, a my jsme tak závislí na jejich příjem z potravin či případně právě doplňků stravy. Nejdůležitější je pak kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Dále v něm nalezneme ještě jednu zajímavou látku, která se nazývá astaxanthin. Jedná se vlastně o červené barvivo, a hlavně také o vysoce efektivní antioxidant, jež dodává krilovému oleji benefity navíc

Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví.

Fyzická či psychická únava, jak správně nakopnout organismus?
V první řadě je třeba poukázat na to, že únava není jenom jedna, ale můžeme ji pociťovat různě. Pokud budeme mluvit o té fyzické, tak ta má docela jednoduché signály, a vy ji tak pravděpodobně ihned poznáte. Může se projevit bolestí a ztuhlostí svalů, slabostí, úbytkem síly a energie, a v některých případech se může dostavit dokonce svalový třes a křeče. Psychickou únavu nemusíme tak snadno identifikovat, protože ne vždy si uvědomujeme, že i v této oblasti má člověk určité kapacity. Mentální práce je rozmanitá a náš mozek pracuje vlastně nepřetržitě. Často nám nezůstává ani žádný hmotný výsledek, který by byl ukazatelem toho, kolik jsme toho zvládli.