Deficit hořčíku, znáte jeho projevy?
Hořčík neboli magnesium je jedním ze základních minerálů. Přestože je dostupný v mnoha běžných potravinách, trpí jeho nedostatkem značná část populace. Uvádí se, že to je dokonce až jedna třetina obyvatelstva. Je možné, že se to týká právě i vás, ale příznakům, jež by vám mohli napovědět, nevěnujete přílišnou pozornost nebo si je nespojíte právě s deficitem hořčíku. Ze začátku jsou projevy mírné, avšak dlouhodobě nízká hladina může přejít až v závažnější komplikace. Jedná se ovšem o esenciální látku, kterou si naše tělo pro svoje potřeby vyrobit neumí. Proto je třeba ho do organismu pravidelně dodávat.
Jakou funkci v těle má hořčík?
Hořčík je pro správné fungování zcela nezbytný. Je součástí stovek biochemických reakcí, které probíhají v našem organismu prakticky nepřetržitě. Pokud jedna z obvykle přítomných látek v jakémkoliv procesu schází, naruší se přirozený chod a rovnováha v celém organismu. Tento minerál je totiž součástí každé buňky, kde se podílí na produkci buněčné energie, kterou zajišťují mitochondrie. Dále udržuje normální stav zubů a kostí, je důležitý při syntéze bílkovin a DNA (deoxyribonukleových kyselin) nebo je významný dokonce pro imunitní systém. Přispívá také k náležité funkci svalů a podporuje regeneraci. Nepostradatelný je rovněž pro naši psychiku – reguluje přenos veškerých nervových vzruchů, optimalizuje zdraví nervové soustavy, uvolňuje, zklidňuje, dopřává nám kvalitnější spánek a posiluje duševní odolnost.
Jak poznám že mi hořčík chybí?
Jelikož je magnesium důležité pro tvorbu energie, je velice pravděpodobné, že první příznak, jenž se objeví, bude spojen s únavou a vyčerpaností. Postupně se přidávají křeče a brnění končetin, bolesti hlavy, vnitřní neklid, podrážděnost a nesoustředěnost. Mohou se objevit také častější změny nálad a slabost. Mezi další příznaky patří i vypadávání vlasů, bušení srdce či dokonce poruchy spánku. Projevů existuje tedy celá spousta, a ne vždy se samozřejmě objeví všechny vyjmenované, protože každé tělo je specifické, a reaguje proto různým způsobem. Pokud ale nebudete vnímat signály, kterými se vás tělo snaží upozornit, může vést dlouhodobý nedostatek až ke zvýšenému krevnímu tlaku nebo k poruchám srdečního rytmu a jiným závažnějším srdečním komplikacím.
Jak mohu hořčík doplnit?
Nejpřirozenější způsob je samozřejmě strava. Ta by měla být pestrá, abychom dokázali pokrýt denní potřebu veškerých minerálních látek i vitaminů. Různé potraviny totiž obsahují rozličné spektrum mikroživin. Příliš jednostranné stravování tudíž nikdy nezajistí vše potřebné. Hořčík bychom našli v naprosto běžných potravinách. Je přítomen například v masu, rybách, vejcích, mléku, listové zelenině, luštěninách, dýňových semínkách, banánech, datlích a ořechách. V rostlinné stravě si ovšem dejte pozor na vstřebatelnost. Absorpce magnesia může být blokována dalšími přirozeně se vyskytujícími složkami v rostlinách – fytáty, které velice rádi vážou některé minerální látky. Doplnit hořčík můžete taktéž za pomoci potravinových doplňků. Ujistěte se však, že využíváte těch kvalitních, jelikož v tomto případě na výběru opravdu záleží.
Proč záleží na formě hořčíku?
Produktů s obsahem hořčíku existuje v dnešní době celý zástup. Nicméně ne každý vám přinese zcela totožný výsledek. Vyskytuje se totiž v různorodých formách. A o to byste se měli ještě před samotným zakoupením zajímat. Hořčík je buď anorganický, anebo organický. Mezi anorganické patří třeba sírany, oxidy či také uhličitany. Ty však vykazují malou vstřebatelnost, tudíž se z přijaté dávky, jež je uvedena na obalu, skutečně využije jen malý zlomek. Sáhnout byste proto měli spíše po formách organických nebo přímo tzv. chelátových. Ty se vyznačují daleko vyšší vstřebatelností. Jedná se například o bisglycinát, malát, taurát, citrát a treonát.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Review: Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis - PMC [online]. [cit. 30. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/

Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.

Vitamin B12 a jeho přínos pro zdraví?
Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a je jedním z vitaminů spadajících do B-komplexu (spolu s B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9). Stejně jako ostatní z této skupiny je pro organismus nezbytný a zajišťuje správné fungování vícero procesů v těle. Asi 60 % vitaminu B12 se nachází v našich játrech a 30 % ve svalech. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 2,5 mikrogramů. Ovšem vzhledem k míře vstřebatelnosti je vhodné, v podobě doplňku stravy, přijímat několikanásobně více (asi 250 µg). Starší osoby a kojící nebo těhotné ženy by však měli doplňovat ještě o něco vyšší kvantum.

Na co je dobrý resveratrol a proč ho užívat?
Resveratrol je velice zajímavá sloučenina a také vysoce funkční antioxidant, který je přírodního původu a jeho pravidelné užívání může poskytnout tělu spoustu benefitů. Najdeme ho v několika desítkách rostlin, kde se nenachází jen tak, ale má v nich svoje určité specifické funkce. Prospěch, který z něj může mít lidský organismus, je rovněž značný. Nejenže je resveratrol přínosný pro buňky, ale má i některé další pozitivní vlastnosti.