Guarana, jak povzbudí naše tělo a mysl?
Guarana, která vystupuje i pod názvem Paulinie nápojná (Paullinia cupana), je exotická rostlina, s níž jsme se možná setkali v energetických nápojích, kde s dalšími látkami podporuje povzbuzení organismu. A není divu, že se začala takto používat. Je totiž skvělou alternativou třeba kávy. My ji ovšem můžeme využít i samostatně, bez jiných složek nebo přidaných cukrů a sladidel, kterých jsou takové nápoje plné. Má v sobě totiž látky, jež fungují velmi efektivním způsobem. V dnešním článku, zaměřeném právě na guaranu, si proto povíme, co obsahuje, jak tyto látky pracují a srovnáme si ji s proslulou a tolik oblíbenou kávou.

Jak guarana vypadá?
Tato bylina je pěstována především v Brazílii, Venezuele a dalších sousedních oblastech a řadíme ji do čeledi mýdelníkových (sapindaceae). Roste jako dřevnatá popínavá liána a může mít výšku až 12 metrů. Vytváří zeleno-bílé až nažloutlé květy, které rostou v malých trsech. Paulinie začíná rodit asi po 3 letech a z úrody se lze těšit po dalších asi 40 let. Plodem jsou bobule s oranžovou nebo červenou slupkou. Uvnitř se nachází bílá dužina a jedno velké černé lesklé semeno. Při dozrávání začne plod praskat, až se semínko zcela odhalí. Sběr probíhá během října a listopadu, kdy se sklízejí pouze bobule přímo ze stromu, nikoliv ty spadané na zem. Semena se pak důkladně usuší, šetrně rozemelou, a následně mohou být použity do tablet, kapslí nebo tinktur. Chuť guarany je intenzivně hořká.
Jaké všechny aktivní látky jsou v guaraně k nalezení?
Guarana má v sobě různorodé prospěšné složky. Jejich největší koncentrace se nachází právě v semenech, proto jsou využívány a zpracovány do doplňků stravy především ty. Obsahují vysoké množství antioxidantů, a to zejména tříslovin katechinového původu. Dále to jsou stimulanty – kofein (často označován také jako guaranin), theobromin a theofylin. Rovněž nalezneme některé puriny jako adenin a guanin, saponiny, vitamin C, pár vitaminu ze skupiny B, vápník, železo, tuky a pryskyřici.
Guarana vs káva
Co mají guarana a káva hlavně společného je to, že obě obsahují významné množství kofeinu. Přesto ale fungují na trošku odlišném principu. Pokud vypijeme kávu, kofein má téměř okamžitý nástup a energie nám vyletí prudce nahoru. Bohužel stejně tak rychle, jako jsme ji načerpali, nám opět prudce poklesne a únava je během krátké doby zpět.
V případě guarany je nástup postupnější a jeho plnou sílu pocítíme za delší dobu, ovšem i efekt vydrží mnohem déle než u kávy. Je tomu tak z toho důvodu, že guarana v sobě skrývá taktéž jiné látky. Kofein je zde vázaný na třísloviny, jež celý proces zpomalují. To může být pro organismus dokonce šetrnější. Navíc má guarana asi 3x tolik kofeinu, co káva.

Co dalšího guarana dokáže?
Guarana však není jen vynikajícím stimulantem, ale může být pomocníkem i jinde. Již v dřívějších dobách ji domorodé kmeny kvůli jejímu vzhledu nazývali tajným okem a používali ji například pro tlumení bolestí, horečky a křečí. Věřili, že se v jejích semenech skrývá božská síla a dodnes ji považují za posvátnou.
Guarana podpoří nejen naši fyzickou stránku, ale také psychickou odolnost, vitalitu a vyrovnanost. Zlepšuje koncentraci, náladu, kognitivní funkce a uplatní se i v sexuální oblasti. Posiluje kardiovaskulární systém a napomáhá proti stresu. Nakonec můžeme zmínit její pozitivní vliv na trávení a metabolismus tuků, čímž může podpořit naše snahy o hubnutí.
Guarana je prospěšná pro:
- Imunitní systém
- Fyzická a psychická vitalita
- Energie – Tonus – únava
- Kontrola tělesní hmotnosti a metabolismus tuků
- Normální trávení
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Cordyceps kdy a jakou koncentraci zvolit?
Cordyceps má poměrně široké využití. Obsahuje totiž spoustu aktivních látek, vitamínů i minerálů. Jmenovat lze třeba vitaminy rozpustné v tucích, vápník, draslík, nukleotidy (kordycepin), nukleosidy, mastné kyseliny, bílkoviny a polysacharidy. Každá složka je něčím přínosná a dohromady fungují ještě lépe, a tak nám cordyceps může nabídnout podporu naší imunity, obranyschopnosti, fyzické i psychické výkonosti, plic, ledvin a kardiovaskulárního systému. Jeho klady využijeme i při únavě, stresu a náročném výkonu, kdy zlepší okysličení organismu a tělo je schopné se lépe regenerovat.
Jaké jsou role prebiotik ve stravě??
PREBIOTIKA nejsou ničím jiným než potravou pro probiotika. Aby mohly bakterie ve střevě plnit svoji funkci, potřebují vhodnou potravu. A tou je pro ně rozpustná rostlinná vláknina, odborně nazývaná prebiotická. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné má schopnost v trávicím traktu absorbovat vodu, čímž zvyšuje objem potravy ve střevech a navozuje pocit nasycení. Současně napomáhá trávení a pravidelnému vyměšování.
Kyselina hyaluronová a její účinky a použití
Kyselina hyaluronová je ve vysoké koncentraci součástí mezibuněčné hmoty, pojivových tkání, pokožky, kloubů a dokonce očí. Ženy si často pochvalují především její přínos pro pleť. Dokáže ji hydratovat, vyplnit a dodat jí zářivost. Vyhlazuje také jemné vrásky, prostupuje hluboko do kožních vrstev a stimuluje tvorbu kolagenu.









