Hořčík/magnesium, proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
Hořčík neboli magnesium náleží mezi minerální látky. Je v těle nenahraditelný a jeho deficit může způsobit řadu problémů, které se z dlouhodobého hlediska mohou zhoršovat. Tělo by bez něj bylo například zcela bez energie. Přesto ho má velké procento z populace nedostatek. Hořčík se do těla musí dodávat společně se stravou, protože se v těle, stejně jako ostatní minerály, nesyntetizuje samovolně. Mnohdy ale nestačí ani pestrá strava. Hořčík totiž potřebuje pro správné vstřebávání určité podmínky, některé látky jeho využitelnost znesnadňují a také je často potřeba v jistých životních situacích navýšit jeho příjem. V dnešním článku se proto o hořčíku dozvíte více a zjistíte, jakou roli má v celém procesu vitamin B6.

Proč se naše tělo bez hořčíku neobejde?
Hořčík je přítomen u stovek nejrůznějších metabolických reakcí. Podílí se na energetickém metabolismu, je součástí enzymů a napomáhá syntetizovat proteiny. Je potřebný pro správné fungování svalstva, psychickou činnost a přenos nervových vzruchů. Dále uvolňuje energii z glukózy, transportuje sacharidy do buněk, potlačuje únavu a je nutný pro zuby i kosti. Taktéž spolu s ostatními látkami řídí hladinu cholesterolu v krvi. V neposlední řadě uvolňuje tkáně, tlak ve svalech a tenzi. Nedostatek hořčíku má velké množství příznaků, pokud některé z nich pozorujete, je možné že trpíte jeho deficitem. Může se projevovat podrážděností, náladovostí, špatným spánkem, bolestmi hlavy, křečemi v končetinách, zhoršenou sklovinou zubů a celkovým vyčerpáním.
Jak doplnit hořčík do organismu?
Hořčík vyzískáme ze široké škály potravin. Jsou to třeba slunečnicová a dýňová semínka, datle, banány, špenát, ovesné vločky, celozrnné pečivo, ořechy, kakao a hořká čokoláda nebo některé ryby a tofu. Je tedy spousty jídla, ze kterého hořčík přijímáme, ovšem vinnou intenzivního zemědělství hořčíku v potravinách ubývá. Tím že se pěstují plodiny ve velkém a bez přestávek, je půda vyčerpávána a důležité látky z ní mizí. Ovoce a zelenina tak nemá možnost načerpat dostatek hořčíku a my z ní nezískáme tolik jako tomu bylo dříve.
Jsou tu však i jiné překážky, které mohou absorpci hořčíku bránit. Může se v první řadě jednat o léčiva, jež užíváme – analgetika, antibiotika nebo třeba také diuretika. Dále je problémem přebytek vápníku v těle či pokud bereme vápník a hořčík najednou. Vápník totiž zabraňuje náležitému vstřebávání hořčíku. V určitých etapách života je rovněž vhodné dávky hořčíku zvýšit, a k tomu strava již mnohdy nestačí. Pak je dobré sáhnout po doplňku stravy s obsahem hořčíku.

Proč přijímat zároveň s hořčíkem i vitamin B6?
Vitamin B6 je v organismu nezbytný sám o sobě. Stejně jako hořčík má svůj specifický význam. Podílí se kupříkladu na různých metabolických aktivitách a je nutný pro normální chod nervového a imunitního systému. Je ovšem také důležitý právě pro hořčík. I když jsou každý z jiné skupiny mikroživin, vzájemně spolu interagují.
Vitamin B6 má schopnost zlepšovat vstřebávání hořčíku v těle a dopravovat ho navíc do míst, kde ho organismus zrovna vyžaduje. Vzhledem k tomu, že obě tyto látky podporují zdravou psychiku a energetický metabolismus, jejich vzájemná kombinace tak funguje synergicky. Navzájem si pomáhají a zvyšují svůj pozitivní efekt. Lépe tak přispívají ke zvyšování energie a tlumí fyzické i psychické vyčerpání a stres. Pokud tedy budeme užívat společně s hořčíkem i vitamin B6, z obou těchto látek vytěžíme více než samostatně. Proto v případě, kdy zjistíte, že vám hořčík chybí, poohlédnete se po doplňku stravy, jež ho kombinuje dohromady s vitaminem B6. Budete tak mít větší jistotu, že ho vaše tělo absorbuje co nejvíce.
Hořčík v těle:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů
Vitamin B6 v těle:
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu, bílkovin a glykogenu
- Přispívá k normální psychické činnost
- Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regulaci hormonální aktivity
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Guarana, je lepší prášek anebo kapsle?
Guarana je v dnešní době poměrně využívaným stimulantem. Setkat se s ní můžeme i pod názvy jako je Paulinie nápojná či latinsky Paullinia cupana. Proto, aby mohla guarana dobře růst, potřebuje vlhké a teplé podnebí. Tomu odpovídá také její domovské prostředí, které se nachází v amazonských deštných pralesích v Brazílii. Guarana je ceněna zejména pro svůj výrazný stimulační vliv. Kofein v guaraně se ale chová jiným způsobem, než když ho přijmeme spolu s kávou. Nejen že ho guarana obsahuje větší kvantum, ale jeho nástup je pozvolnější. Díky tomu je však pociťovaný efekt delší, a to až po několik hodin. Děje se tak, protože má v sobě guarana vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Kofein je na ně vázaný, což zajišťuje jeho postupný náběh
Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia či tamarind malabarský je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, ale i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti.
Který ženšen je nejlepší?
Ženšen je velmi často spojován především s podporou paměti. A je tomu opravdu tak, dokáže totiž zlepšit většinu našich kognitivních funkcí, tudíž i například koncentraci, rychlost myšlení a soustředění. Ženšen má pozitivní vliv jak na psychickou, tak fyzickou stránku člověka, a dle studií je také adaptogenem, který podněcuje imunitní systém, jelikož zvyšuje počet buněk, které jsou odpovědné za naši vlastní obranyschopnost.









