Selen a jeho význam v organismu?
Ačkoliv je selen v lidském těle zastoupen jen v malém množství, jeho působení je nenahraditelné. Bohužel ale jeho nedostatečný přísun z potravy není nijak výjimečný. Obsah selenu v potravinách je totiž velice ovlivněn pěstováním, skladováním, čerstvostí a kvalitou půdy. Jak tedy svému tělu zajistit dostatek selenu a proč je tento stopový prvek vlastně důležitý? Na tyto a další otázky vám odpovíme v článku.
Co je selen a v jakých potravinách ho lze najít?
Selen patří mezi esenciální stopové prvky, na jejichž přítomnosti v těle závisí mnoho biochemických procesů. Ještě před nedávnem byl pokládán za toxický prvek. To se však v 60. letech minulého století změnilo, když bylo odhaleno, že jeho nedostatečný přísun dovede zvyšovat riziko některých chorob.
V přírodě je selen všudypřítomný. Díky tomu se také vyskytuje jak v rostlinných, tak živočišných produktech. Bohužel je ale jeho přítomnost poměrně nerovnoměrná, takže je důležité skladbu jídelníčku pravidelně obměňovat, aby přísun selenu byl pokryt z více zdrojů. Konkrétně se nachází například ve vejcích, obilovinách, vnitřnostech, masu, houbách a ořeších.
Doporučená denní dávka se pohybuje průměrně okolo 60 mikrogramů.

Proč je selen nenahraditelný?
V lidském těle je selen zastoupen ve všech tkáních a orgánech, přičemž je vázán hlavně na bílkoviny. Celkové množství v těle dosahuje 10–15 g. I přesto je ale nenahraditelný. Podílí se totiž na aktivitě enzymů, umožňuje zrání a pohyblivost spermií, podporuje normální fungování štítné žlázy, a hlavně plní funkci nepostradatelného antioxidantu.
Selen mimo jiné bojuje proti volným radikálům, což jsou sloučeniny s přebytečnými elektrony a aktivním kyslíkem, jež jsou vysoce reaktivní. Kvůli tomu dochází k poškození buněk a narušení mnohých fyziologických procesů v organismu. Volné radikály tak mohou vyvolávat například nekontrolovatelné oslabení imunity, předčasné stárnutí buněk atd. Dostatek selenu ale těmto problémům může účinně předejít.
Proč je nedostatek selenu nebezpečný?
I když je absolutní deficit selenu vzácný, jeho snížený příjem může zapříčinit celou řadu zdravotních problémů. Ohroženi jsou především kuřáci, muži v době andropauzy, dospívající, těhotné a kojící ženy, vegetariáni a pacienti s dialýzou.
K prvním známkám nedostatku selenu patří únava, zhoršená kvalita vlasů a pokožky, roztřepené nehty, svalové potíže a pokles obranyschopnosti. Rozvinout se poté mohou srdečně-cévní choroby, poruchy zraku, snížení plodnosti a dojít dokonce může až k poškození nervových a svalových buněk.
Ovšem i přebytek selenu je nebezpečný, protože může způsobit trávicí obtíže. Nadbytek selenu v naší potravě ale nehrozí, takže se nemáte čeho obávat. Už jen proto, že v našich jídelníčcích najdeme potraviny rafinované. Ten, kdo ale tyto potraviny konzumuje ve větším množství, pravděpodobně trpí skrytými příznaky selenu. Lidé ale většinou vzniklé problémy svádí na uspěchanou dobu, která jim nedovoluje dostatečně odpočívat, pravidelně se stravovat atd.
Působení selenu v organismu:
- Přispívá k normální spermatogenezi
- Podporuje normální činnost štítné žlázy
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů a nehtů
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Vitaharmony Selen je obohacený o kvasnicový extrakt, který zajistí vyšší biologickou dostupnost.
Golden Nature Selen v patentované formě lalmin, zajišťuje vysokou biologickou dostupnost selenu.
Zelený čaj, proč je dobré ho užívat ??
Legendami opředený zelený čaj je považován za jeden z nejznámějších a možná i nejstarších nápojů na světě. Nejvíce oblíbený je na kontinentu Asie konkrétně v Japonsku, Číně a Koreji, což jsou zároveň jeho největší producenti. Zelený čaj se získává se z čajovníku čínského, stejně jako čaj černý. Od něj se ale liší způsobem zpracování a také obsahem aktivních látek. Zelený čaj si dokonce vysloužil pověst užitečného pomocníka při hubnutí. Z čajovníku čínského se tedy pro účely přípravy lahodného čaje sbírají pouze listy. Od černého čaje se liší způsobem zpracování, kdy listy neprochází tzv. fermentací. Díky tomu si uchovávají větší množství aktivních látek.
Křeče a dlouhotrvající únava? Zkuste doplnit hořčík.
Hořčík je jednou z důležitých minerálních látek, bez kterých by naše tělo neumělo správně fungovat. Podílí se například na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin, na správném chodu nervové soustavy, energetickém metabolismu a v neposlední řadě právě na činnosti svalů. Je významný jak pro přenos nervových vzruchů, tak pro svalovou kontrakci. Při pohybu svalů se totiž střídají dvě fáze – jedná se o kontrakci (zkrácení) a o relaxaci (uvolnění)
Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.











