Selen a jeho význam v organismu?
Ačkoliv je selen v lidském těle zastoupen jen v malém množství, jeho působení je nenahraditelné. Bohužel ale jeho nedostatečný přísun z potravy není nijak výjimečný. Obsah selenu v potravinách je totiž velice ovlivněn pěstováním, skladováním, čerstvostí a kvalitou půdy. Jak tedy svému tělu zajistit dostatek selenu a proč je tento stopový prvek vlastně důležitý? Na tyto a další otázky vám odpovíme v článku.
Co je selen a v jakých potravinách ho lze najít?
Selen patří mezi esenciální stopové prvky, na jejichž přítomnosti v těle závisí mnoho biochemických procesů. Ještě před nedávnem byl pokládán za toxický prvek. To se však v 60. letech minulého století změnilo, když bylo odhaleno, že jeho nedostatečný přísun dovede zvyšovat riziko některých chorob.
V přírodě je selen všudypřítomný. Díky tomu se také vyskytuje jak v rostlinných, tak živočišných produktech. Bohužel je ale jeho přítomnost poměrně nerovnoměrná, takže je důležité skladbu jídelníčku pravidelně obměňovat, aby přísun selenu byl pokryt z více zdrojů. Konkrétně se nachází například ve vejcích, obilovinách, vnitřnostech, masu, houbách a ořeších.
Doporučená denní dávka se pohybuje průměrně okolo 60 mikrogramů.
Proč je selen nenahraditelný?
V lidském těle je selen zastoupen ve všech tkáních a orgánech, přičemž je vázán hlavně na bílkoviny. Celkové množství v těle dosahuje 10–15 g. I přesto je ale nenahraditelný. Podílí se totiž na aktivitě enzymů, umožňuje zrání a pohyblivost spermií, podporuje normální fungování štítné žlázy, a hlavně plní funkci nepostradatelného antioxidantu.
Selen mimo jiné bojuje proti volným radikálům, což jsou sloučeniny s přebytečnými elektrony a aktivním kyslíkem, jež jsou vysoce reaktivní. Kvůli tomu dochází k poškození buněk a narušení mnohých fyziologických procesů v organismu. Volné radikály tak mohou vyvolávat například nekontrolovatelné oslabení imunity, předčasné stárnutí buněk atd. Dostatek selenu ale těmto problémům může účinně předejít.
Proč je nedostatek selenu nebezpečný?
I když je absolutní deficit selenu vzácný, jeho snížený příjem může zapříčinit celou řadu zdravotních problémů. Ohroženi jsou především kuřáci, muži v době andropauzy, dospívající, těhotné a kojící ženy, vegetariáni a pacienti s dialýzou.
K prvním známkám nedostatku selenu patří únava, zhoršená kvalita vlasů a pokožky, roztřepené nehty, svalové potíže a pokles obranyschopnosti. Rozvinout se poté mohou srdečně-cévní choroby, poruchy zraku, snížení plodnosti a dojít dokonce může až k poškození nervových a svalových buněk.
Ovšem i přebytek selenu je nebezpečný, protože může způsobit trávicí obtíže. Nadbytek selenu v naší potravě ale nehrozí, takže se nemáte čeho obávat. Už jen proto, že v našich jídelníčcích najdeme potraviny rafinované. Ten, kdo ale tyto potraviny konzumuje ve větším množství, pravděpodobně trpí skrytými příznaky selenu. Lidé ale většinou vzniklé problémy svádí na uspěchanou dobu, která jim nedovoluje dostatečně odpočívat, pravidelně se stravovat atd.
Působení selenu v organismu:
- Přispívá k normální spermatogenezi
- Podporuje normální činnost štítné žlázy
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů a nehtů
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Vitaharmony Selen je obohacený o kvasnicový extrakt, který zajistí vyšší biologickou dostupnost.
Golden Nature Selen v patentované formě lalmin, zajišťuje vysokou biologickou dostupnost selenu.

Garcinie kambodžská – keř, jehož plody vám pomohou při hubnutí
Garcinie kambodžská též tamarind malabarský je keř, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Roste v tropických vlhkých pralesích jihovýchodní Asie a kvete žlutě nebo červeně. Podle způsobu pěstování začíná plodit až po minimálně 10 letech. Vzhledem není samotný keř ničím zvláštní, pokud ale rostlina právě plodí, vaši pozornost si získají plody s rýhami, díky čemuž připomínají tykev. Oproti ní jsou ale o dost menší, velikost mají zhruba jako jablko. Nezralé plody jsou zelené a postupně se mění na žluté. K přímé konzumaci se využívá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Případně se z plodů připravuje koření, které se nejčastěji využívá v indické kuchyni.

Acerola- třešinka na dortu vašeho pevného zdraví
O plodech jihoamerického keře acerola známého také jako malpígie lysá či barbadoská třešeň je všeobecně známo, že patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Nabízí se ale otázka, zda ve výživových doplňcích hledat přírodní vitamin C extrahovaný z aceroly, nebo se spokojit se syntetickým a jestli tělo vůbec pozná rozdíl. V případě plodů aceroly, připomínajících naše třešně, se kromě zmíněného vitaminu C můžete těšit na tzv. fytonutrienty, tedy živiny rostlinného původu, z nichž mnohé vynikají především antioxidačními schopnostmi.

Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen. Postupně s věkem bohužel produkce kolagenu klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.