Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen.
Postupně s věkem bohužel jeho produkce klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Z tohoto důvodu je proto nezbytné kolagen tělu dodávat prostřednictvím potravin bohatých na obsah kolagenu nebo doplňků stravy.
Jenže pak příchází otázka: Jak vybrat ten správný kolagen? Hovězí, vepřový nebo snad rybí?
Co je tedy kolagen a z čeho se skládá?
Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.
Funkcí kolagenu je, dalo by se říci, zpomalení stárnutí, neboť zvyšuje elastičnost a pevnost kůže, cév, očních rohovek, kloubních chrupavek a šlach. Od 25 roku věku pak dochází k jeho přirozenému úbytku, což se na první pohled projevuje vznikem vrásek, zvýšenou lámavostí vlasů a nehtů, nebo bolestivostí kloubů. Není proto od věci zpomalit proces stárnutí právě doplňováním vhodného kolagenu.
Kolagen se jako většina bílkovin skládá z aminokyselin, nejvíce zastoupenými aminokyselinami jsou glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou vzájemně zapojeny do polypeptidického řetězce. Tyto aminokyseliny se pak nachází ve velmi omezeném množství v jiných bílkovinách, což jen dokazuje, jak moc je kolagen pro tělo důležitý.

Jaké jsou zdroje kolagenu?
Nejlepším zdrojem kolagenu jsou živočišné produkty. Najít ho tak můžeme například ve vaječných bílcích a mase. Pro výrobu kloubních doplňků stravy se nejčastěji využívá kolagen získaný z vepřové nebo hovězí kůže a pojivových tkání.
Zatímco pro zlepšení stavu pleti je vhodnější kolagen rybí neboli mořský.
Rozdíl mezi kolageny savců a ryb spočívá ve struktuře kolagenu na molekulární úrovni. Kolagen z mořských živočichů obsahuje menší množství prolinu a hydroxyprolinu než kolagen ze savců, díky čemuž je sice lépe vstřebatelný a využitelný pro pleť, avšak nedovede v takové míře podporovat zdraví kloubů. Demonstrovat to lze dobře na rybích kostech, které jsou pružné, měkké, křehké a méně kalcifikované. Z toho důvodu je rybí kolagen méně vhodný pro výrobu kloubních doplňků.
Hovězí a vepřový kolagen má vyšší molkulární hmotnost a obsahuje velké množství zmíněných tří aminokyselin. Pro podporu kloubních chrupavek jsou vhodné zejména proto, že prolin v těle stimuluje tvorbu vlastního kolagenu a glycin se podílí na stavbě kreatinu, který je známý pro svoji schopnost podporovat růst svalů.
Dalším důležitým faktorem je typ kolagenu:
- Kolagen typu I - je vhodný pro zlepšení stavu pleti (DOPORUČUJEME zvolit rybí kolagen)
- Kolagen typu II - je vhodný pro správnou funkci pohybového aparátu (DOPORUČUJEME zvolit hovězí kolagen)
Kolagen je v našem těle důležitý pro:
- Správné fungování pohybového aparátů
- Kvalitnější pleť
- Silné nehty
- Pevné vlasy
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Saw palmetto, bylina nejen pro pány?
Saw palmetto, Serenoa plazivá či Serenoa Repens jsou názvy blahodárné rostliny, která obsahuje kombinaci aktivních látek, jež pro nás může být v mnoha ohledech velmi zajímavá. Američtí domorodci jedli a dále zpracovávali plody této rostliny, kterých následně využívali především pro zlepšení činnosti rozmnožovací soustavy, močového ústrojí a prostaty, kde může mít saw palmetto velice výrazný pozitivní výsledek.
Jak ashwagandha působí v těle?
Ashwagandha, česky ašvaganda, indický ženšen nebo také vitánie snodárná, to vše jsou rozmanité názvy pro jednu zajímavou rostlinu, která toho dokáže opravdu mnoho. Skrývá v sobě totiž spoustu aktivních látek, jež mohou posílit jak vaši psychickou stránku, tak i tu fyzickou.
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.









