Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen.
Postupně s věkem bohužel jeho produkce klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Z tohoto důvodu je proto nezbytné kolagen tělu dodávat prostřednictvím potravin bohatých na obsah kolagenu nebo doplňků stravy.
Jenže pak příchází otázka: Jak vybrat ten správný kolagen? Hovězí, vepřový nebo snad rybí?
Co je tedy kolagen a z čeho se skládá?
Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.
Funkcí kolagenu je, dalo by se říci, zpomalení stárnutí, neboť zvyšuje elastičnost a pevnost kůže, cév, očních rohovek, kloubních chrupavek a šlach. Od 25 roku věku pak dochází k jeho přirozenému úbytku, což se na první pohled projevuje vznikem vrásek, zvýšenou lámavostí vlasů a nehtů, nebo bolestivostí kloubů. Není proto od věci zpomalit proces stárnutí právě doplňováním vhodného kolagenu.
Kolagen se jako většina bílkovin skládá z aminokyselin, nejvíce zastoupenými aminokyselinami jsou glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou vzájemně zapojeny do polypeptidického řetězce. Tyto aminokyseliny se pak nachází ve velmi omezeném množství v jiných bílkovinách, což jen dokazuje, jak moc je kolagen pro tělo důležitý.
Jaké jsou zdroje kolagenu?
Nejlepším zdrojem kolagenu jsou živočišné produkty. Najít ho tak můžeme například ve vaječných bílcích a mase. Pro výrobu kloubních doplňků stravy se nejčastěji využívá kolagen získaný z vepřové nebo hovězí kůže a pojivových tkání.
Zatímco pro zlepšení stavu pleti je vhodnější kolagen rybí neboli mořský.
Rozdíl mezi kolageny savců a ryb spočívá ve struktuře kolagenu na molekulární úrovni. Kolagen z mořských živočichů obsahuje menší množství prolinu a hydroxyprolinu než kolagen ze savců, díky čemuž je sice lépe vstřebatelný a využitelný pro pleť, avšak nedovede v takové míře podporovat zdraví kloubů. Demonstrovat to lze dobře na rybích kostech, které jsou pružné, měkké, křehké a méně kalcifikované. Z toho důvodu je rybí kolagen méně vhodný pro výrobu kloubních doplňků.
Hovězí a vepřový kolagen má vyšší molekulární hmotnost a obsahuje velké množství zmíněných tří aminokyselin. Pro podporu kloubních chrupavek jsou vhodné zejména proto, že prolin v těle stimuluje tvorbu vlastního kolagenu a glycin se podílí na stavbě kreatinu, který je známý pro svoji schopnost podporovat růst svalů.
Dalším důležitým faktorem je typ kolagenu:
- Kolagen typu I - je vhodný pro zlepšení stavu pleti (DOPORUČUJEME zvolit rybí kolagen)
- Kolagen typu II - je vhodný pro správnou funkci pohybového aparátu (DOPORUČUJEME zvolit hovězí kolagen)
Kolagen je v našem těle důležitý pro:
- Správné fungování pohybového aparátů
- Kvalitnější pleť
- Silné nehty
- Pevné vlasy
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Kurkumin vs kurkuma, proč je vhodnější kurkumin?
Kurkuma je rostlina již po dlouhý čas s oblibou používána v Asii. Tam totiž už dávno objevili nejen její specifickou, výraznou chuť, které je využíváno v místní kuchyni, ale i její velmi pozitivní přínos pro zdraví lidského organismu. Kurkumin je sytě žluté až oranžové barvivo v kurkumě a zároveň je to polyfenolická látka. Má tedy vlivné antioxidační schopnosti. Ochraňuje všechny buňky před vniklým oxidačním stresem, který může poškozovat buňky nebo zabraňovat jejich správnému vývoji a množení.

Proč bychom měli přijímat dostatek bílkovin?
Bílkoviny neboli proteiny jsou nedílnou součástí stravy a my bychom je měli přijímat v dostatečném množství. Jsou totiž jednou z klíčových složek, kterou naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Mnohdy se lidé mylně domnívají, že by se na jejich přísun měli zaměřit pouze pokud cvičí, sportují nebo mají vysokou fyzickou zátěž. Ovšem tyto makroživiny potřebuje úplně každý.

Jak správně podpořit funkci jater? Zkuste ostropestřec.
Játra jsou hlavním orgánem, který zajišťuje detoxikaci organismu. Jsou zodpovědné za filtrování toxinů z krve, a zabraňují tak jejich usazování v těle. Tedy všechny látky, jež přijímáme nebo jsou organismem produkovány, musí projít filtrací skrze naše játra. Taková detoxikace má dvě fáze, v nichž se odbourávají různé druhy škodlivin. Kromě toho mají játra ale další významné úkoly. Účastní se látkové a energetické přeměny v buňkách, jsou klíčové pro správný metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, jsou v nich vytvářeny bílkoviny krevní plazmy, produkují hormony a jiné zase likvidují a produkují žluč, čímž napomáhají trávení.