Jak mlsat bez výčitek? Zkuste tyto alternativy.
Pokud se stravujete vyváženě a pestře, rozhodně nevadí občas sáhnout po nějaké cukrovince či slané dobrotě, která není tolik vhodná na každodenní konzumaci. Jestliže ale hledáte něco, co byste mohli například zařadit častěji, zobat večer u televize nebo tím ozvláštnit vaše každodenní jídla, existuje mnoho alternativ, u nichž nemusíte mít žádné výčitky. Nicméně i přesto, že se jedná o zdravější varianty, neměli byste to jako s ničím přehánět a vnímat následující pochutiny jako něco, co nemá žádnou energetickou hodnotu. Po čem tedy ale sáhnout, když vás honí mlsná?
Jak by měla vypadat vyvážená strava?
Vyváženost je u stravování úplný základ. V případě, že vaše jednotlivá jídla během dne, neobsahují dostatečné množství všech potřebných živin nebo jíte méně, než organismus potřebuje k běžnému fungování, tak je velice pravděpodobné, že vás chutě na něco dobrého budou dohánět častěji. Pokud máte v jídelníčku bílkoviny, sacharidy a tuky v takovém poměru, jaké vyžaduje konkrétně vaše tělo, nebudete se s tím nejspíše tolik potýkat. Veškerý příjem závisí na mnoha faktorech – věku, pohlaví, tělesné stavbě i fyzické aktivitě. Ovšem mějte na paměti, že mít na něco občas chuť, je naprosto normální a přirozené.
Zdravější varianty pro mlsání a svačinky
Když se nevyhýbáte žádné skupině potravin, máte opravdu nepřeberné kvantum možností. Jako první se samozřejmě nabízí ovoce a zelenina, která ale málokdy bohužel uspokojí chuťové pohárky. Vylepšit ji ovšem můžete třeba jogurtovým či luštěninovým dipem. Místo tradičních smažených brambůrků zase lze vyzkoušet například pečenou cizrnu, již jen s minimem oleje a vaším oblíbeným kořením upečete v troubě do křupava. Jestliže ale chcete něco rychlejšího, co můžete mlsat hned a bez jakýchkoliv příprav, nabízí se třeba ořechy a ořechová másla, sušené maso nebo v poslední době velmi populární lyofilizované ovoce.
Proč jíst ořechy a ořechová másla?
Ořechy jsou skutečně skvělou potravinou. Nejenže můžete vybírat ze široké škály, a vy si tak pouze vyzkoušíte, které konkrétně vám chutnají nejvíce nebo je prostě můžete podle libosti střídat, ale zároveň v nich naleznete spoustu hodnotných makro i mikroživin. Jedny z nejoblíbenějších jsou třeba kešu ořechy, které jak je zmiňováno i ve studiích, obsahují značné množství nenasycených mastných kyselin, tedy tuků, jež by měly v jídelníčku převažovat a také různé vitaminy a minerály. To samé platí pro jiné varianty, lišit se však mohou poměrem těchto živin. Vybírat byste měli převážně nesolené druhy. U ořechových másel a různých krémů si hlídejte složení – volte nedoslazovaná a ze 100 % ořechů.
Co to je lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce je v posledních letech hojně využívanou alternativou klasicky sušeného. Jedná se o ovoce, jež není sušeno pouze teplem, ale mrazem. Nejdříve se suroviny hluboce zamrazí a poté se pomalu zvyšuje teplota a snižuje tlak. Tímto procesem dochází k pozvolnému odstraňování vody. Výsledný produkt je lehoučký, křupavý a bez přídavku cukru. Velkou výhodou tohoto zpracování je to, že si ovoce zachovává většinu své barvy, chuti i vůně. Navíc vydrží opravdu dlouho, a můžete ho tak mít kdykoliv po ruce. Volit lze prakticky ze všech možných druhů, na které si jen vzpomenete.
Proč vyzkoušet sušené maso?
O takovém masu jste už určitě slyšeli. Je to velice dobrá pochoutka, která je ovšem navíc plná bílkovin, takže vás s vysokou pravděpodobností i na nějaký ten čas zasytí. Existují dva různé typy, jež se liší v postupu výroby. V případě Jerky se tenké plátky masa nasolí, dochutí a pak pomalu vysuší. Tzv. Biltong se prvně suší a až poté krájí na tenké pásky. Sušené maso si v obou případech uchová živiny a prodlouží se jeho trvanlivost. Nejběžněji se setkáte s masem hovězím, vepřovým či drůbežím, nicméně dnes se využívá i jiných druhů – můžete narazit na rybí, bizoní, srnčí, dančí nebo další exotičtější varianty. Pozor si však dávejte na kvantum použité soli, a dle toho upravte konzumované množství.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769990/

Jak na správnou očistu neboli detox organismu?
Očista neboli detox organismu je stále populárnější, a to zejména mezi těmi, kteří se zajímají o své zdraví, a jak mu co nejlépe přispět. Mnoho lidí si takovou očistu pochvaluje a pravidelně ji zařazuje i několikrát do roka. Nejčastěji je tomu na počátku změny sezóny, především na jaře a na podzim, ale příznivé mohou být rovněž při dlouhodobých pocitech nepohody.

MCT olej a jeho použití nejen při zdravém vaření
MCT olej je tuk plný zdravějšího typu nasycených mastných kyselin. V dnešní době se začíná více využívat, a to nejen díky velké popularitě kokosových olejů, ale i pro jeho přínosy pro naše zdraví. Pro někoho je pojem MCT olej doposud stále neznámý, pro jiného je již součástí každodenního života jako zdroj prospěšných tuků ve výživě, pro hubnutí i pro podporu sportovního výkonu. Spoustu lidí však odrazuje už i pouhý pojem nasycený tuk, který je spojován se špatným vlivem na náš organismus. Pod zkratkou MCT se skrývají tři anglická slovíčka – medium chain triglycerides, jenž odkazují na oleje se středně dlouhým řetězcem

Jak posílit nehty a vlasy? Zkuste rybí kolagen.
Významný faktorem pro kvalitu vlasů a nehtů je rovněž péče, kterou jim dopřáváme zvenku. Volba šamponu a kondicionéru by měla probíhat na základě vašeho typu vlasů, dle toho, zda jim něco schází, jsou suché nebo mastné či jestli je barvíte. Ke kráse vlasů a nehtů mohou přispět také nejrůznější pečující produkty navíc. Jak jsme již dříve uvedli, vlasy a nehty vyžadují pro náležitý růst dostatek aminokyselin. Z jednotlivých aminokyselin jsou složeny různé typy bílkovin a jednou z bílkovin je právě také kolagen. Kolagen se v našem těle vyskytuje v hojném množství, a dokonce v několika typech. Těch je více než 10 druhů, ovšem jeho většina připadá na kolagen typu I-IV.