Jak na povánoční kila? Zkuste metodu 80/20
Vánoční svátky bývají obdobím hojnosti a radosti, ale velice často také neomezeného množství jídla. To má za následek pár kil navíc a vy se jich nepochybně chcete zbavit, a to co nejrychleji je to možné. Nesmyslné diety, hladovění a striktní vyřazování jistých skupin potravin. To vám zajistí sice rychlý výsledek, ale nejedná se o dlouhodobě udržitelnou cestu. Tělo může začít strádat, mohou mu chybět potřebné živiny a jakmile se vrátíte k běžné stravě, nabere kila zase stejně rychle zpět, a dokonce možná i něco navíc. Vyzkoušet byste měli raději udržitelnější způsob – tzv. pravidlo 80/20.
Makroživiny v rovnováze
Klíčem úspěchu je za prvé pochopení základů výživy a toho, co váš organismus vyžaduje pro správné fungování. Strava je totiž pro nás důležitým palivem, bez kterého se rozhodně neobejdeme. Vy tak musíte dodat tělu všechny nutné skupiny makroživin, jelikož každá z nich má svoji zásadní úlohu. Jedná se o cukry (cca 50-60 % z příjmu), tuky (25-30 %) a bílkoviny (15-25 %). V dnešní době je problémem především nedostatečný přísun bílkovin, které (jak si ovšem spoustu lidí myslí) nepotřebují jen lidé, kteří vrcholově sportují či budují svaly. Dále to jsou diety zaměřené na restrikci jedné ze skupin – vyřazení cukrů nebo tuků. Poměry makroživin se mohou lišit dle individuálních potřeb.
Co je podstatou pravidla 80/20?
Jak už je asi jasné, toto pravidlo se týká stravování. Jde o poměrně jednoduchý přístup k jídlu, jehož principem je jíst z 80 % zdravě a vyváženě a ve zbylých 20 % si dopřát pochutiny, které milujete, nechcete se jich vzdát a přináší vám spokojenost a radost, ale neměly by se konzumovat ve vysokých množstvích a každý den. Většinu jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, libové maso a jiné zdroje bílkovin, komplexní sacharidy a zdravé tuky.
Jak tuto metodu aplikovat v praxi?
Je nutné zmínit, že žádná potravina není vyloženě špatná nebo dobrá, jedná se totiž o velice komplexní problematiku a většinou je problém pouze v množství, které přijímáme. Měli byste se na to proto dívat tak, že existují potraviny, které bychom měli konzumovat pravidelně a jiné méně často. Pokud tedy jíte 5 jídel za den, měla by být 4 (80 %) z nich vyvážená a nutričně bohatá, a 1 z nich (20 %) můžete využít na zmrzlinu, čokoládu, slané pochutiny nebo cokoliv, po čem zrovna toužíte (samozřejmě v přiměřeném objemu). Nemusíte ovšem dodržovat každý den přesně stejný poměr, mělo by jít o dlouhodobé hledisko (jeden den bude 100/0, další zase 60/40).
Jaké má pravidlo 80/20 výhody?
V první řadě jde pochopitelně o kontrolu hmotnosti. Je to ovšem způsob, který je zdravý, postupný, a především trvale udržitelný. Tato metoda má totiž i svůj psychologický dopad. Na rozdíl od striktních diet plných omezování a zákazů, nezpůsobuje zbytečný stres a nátlak na psychiku a vy nemáte pocity selhání, pokud si dáte čokoládu, pizzu nebo hranolky. Budujete si tím také zdravý vztah k jídlu, jež je nadmíru důležitý, obzvláště v dnešní době, kdy koluje nespočet různorodých názorů, a to často od lidí, kteří nejsou ani odborníci.
Další klíčové body úspěchu
Pravidlo 80/20 není dietou, ale spíše životním stylem. Jestliže však chcete svoje snahy o hubnutí podpořit, měli byste se zajímat o kalorický deficit – tedy vydávat více energie nežli přijímat. Nicméně nesmíte nikdy příjem podsekávat až příliš. Nejlépe uděláte, když se poradíte s odborníkem, který vám vypočte vše na míru. Každé tělo je totiž originál a mělo by se k němu přistupovat individuálně. Rozhodně však neuškodí pravidelný pohyb, dostatek vlákniny a hydratace.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
Macronutrients and Human Health for the 21st Century - PMC [online]. [cit. 15. 01. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7468865/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Rybí olej, rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Rybí olej nebo také rybí tuk, je stejnou přírodní látkou, která se už v dřívějších generacích podávala pro zdraví dětí po lžičkách. V takové formě ale moc oblíbený pro svoji chuť a zápach nebyl. Dnes se běžně setkáme s rybím olejem třeba v želatinových kapslích, kdy problémy s konzumací odpadají a my si tak můžeme dopřát všechny příznivé vlastnosti tohoto tuku bez nepříjemných pocitů. Omega 3 jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). To znamená, že si je tělo samo neumí vyrobit, a tak jsme odkázáni na jejich příjem z potravy či doplňků stravy. Dělí se na tři základní, a to je kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 6 jsou také polynenasycené mastné kyseliny a hlavním zástupcem je především kyselina linolová (CLA) tu si tělo stejně jako omega 3 mastné kyseliny nevytváří. Dále sem řadíme ještě kyselinu arachidonovou (AA) – nachází se i mateřském mléku a gamalinolenovou (GLA).

Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré stravy. Vitamin C najdeme totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, tak se dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.

Konopné semínko a jeho vliv na zdraví?
Jak je známo, všechna semínka jsou plná živin a látek, jež jsou prospěšné našemu zdraví a není vůbec na škodu je zařadit do stravy. Konopné semínko není výjimkou, ba je dokonce považováno za jedno z nutričně nejlepších a nejvýživnějších. Obsahuje vitaminy, minerály a další složky, které budou přínosem pro mnohé oblasti organismu. Dnes je k zakoupení nejen ve specializovaných prodejnách, ale i v běžných obchodních řetězcích. Stejně tak může být zpracováno ve vícero podobách – neloupané, loupané nebo se z něj vyrábí například konopná mouka a jiné produkty.