Jak na povánoční kila? Zkuste metodu 80/20
Vánoční svátky bývají obdobím hojnosti a radosti, ale velice často také neomezeného množství jídla. To má za následek pár kil navíc a vy se jich nepochybně chcete zbavit, a to co nejrychleji je to možné. Nesmyslné diety, hladovění a striktní vyřazování jistých skupin potravin. To vám zajistí sice rychlý výsledek, ale nejedná se o dlouhodobě udržitelnou cestu. Tělo může začít strádat, mohou mu chybět potřebné živiny a jakmile se vrátíte k běžné stravě, nabere kila zase stejně rychle zpět, a dokonce možná i něco navíc. Vyzkoušet byste měli raději udržitelnější způsob – tzv. pravidlo 80/20.
Makroživiny v rovnováze
Klíčem úspěchu je za prvé pochopení základů výživy a toho, co váš organismus vyžaduje pro správné fungování. Strava je totiž pro nás důležitým palivem, bez kterého se rozhodně neobejdeme. Vy tak musíte dodat tělu všechny nutné skupiny makroživin, jelikož každá z nich má svoji zásadní úlohu. Jedná se o cukry (cca 50-60 % z příjmu), tuky (25-30 %) a bílkoviny (15-25 %). V dnešní době je problémem především nedostatečný přísun bílkovin, které (jak si ovšem spoustu lidí myslí) nepotřebují jen lidé, kteří vrcholově sportují či budují svaly. Dále to jsou diety zaměřené na restrikci jedné ze skupin – vyřazení cukrů nebo tuků. Poměry makroživin se mohou lišit dle individuálních potřeb.
Co je podstatou pravidla 80/20?
Jak už je asi jasné, toto pravidlo se týká stravování. Jde o poměrně jednoduchý přístup k jídlu, jehož principem je jíst z 80 % zdravě a vyváženě a ve zbylých 20 % si dopřát pochutiny, které milujete, nechcete se jich vzdát a přináší vám spokojenost a radost, ale neměly by se konzumovat ve vysokých množstvích a každý den. Většinu jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, libové maso a jiné zdroje bílkovin, komplexní sacharidy a zdravé tuky.
Jak tuto metodu aplikovat v praxi?
Je nutné zmínit, že žádná potravina není vyloženě špatná nebo dobrá, jedná se totiž o velice komplexní problematiku a většinou je problém pouze v množství, které přijímáme. Měli byste se na to proto dívat tak, že existují potraviny, které bychom měli konzumovat pravidelně a jiné méně často. Pokud tedy jíte 5 jídel za den, měla by být 4 (80 %) z nich vyvážená a nutričně bohatá, a 1 z nich (20 %) můžete využít na zmrzlinu, čokoládu, slané pochutiny nebo cokoliv, po čem zrovna toužíte (samozřejmě v přiměřeném objemu). Nemusíte ovšem dodržovat každý den přesně stejný poměr, mělo by jít o dlouhodobé hledisko (jeden den bude 100/0, další zase 60/40).
Jaké má pravidlo 80/20 výhody?
V první řadě jde pochopitelně o kontrolu hmotnosti. Je to ovšem způsob, který je zdravý, postupný, a především trvale udržitelný. Tato metoda má totiž i svůj psychologický dopad. Na rozdíl od striktních diet plných omezování a zákazů, nezpůsobuje zbytečný stres a nátlak na psychiku a vy nemáte pocity selhání, pokud si dáte čokoládu, pizzu nebo hranolky. Budujete si tím také zdravý vztah k jídlu, jež je nadmíru důležitý, obzvláště v dnešní době, kdy koluje nespočet různorodých názorů, a to často od lidí, kteří nejsou ani odborníci.
Další klíčové body úspěchu
Pravidlo 80/20 není dietou, ale spíše životním stylem. Jestliže však chcete svoje snahy o hubnutí podpořit, měli byste se zajímat o kalorický deficit – tedy vydávat více energie nežli přijímat. Nicméně nesmíte nikdy příjem podsekávat až příliš. Nejlépe uděláte, když se poradíte s odborníkem, který vám vypočte vše na míru. Každé tělo je totiž originál a mělo by se k němu přistupovat individuálně. Rozhodně však neuškodí pravidelný pohyb, dostatek vlákniny a hydratace.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
Macronutrients and Human Health for the 21st Century - PMC [online]. [cit. 15. 01. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7468865/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Magnesium – jaká forma hořčíku je pro tělo nejvhodnější?
Magnesium, známé také pod českým názvem jako hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Účastní se více než stovky biochemických reakcí a reguluje přes tři sta různých enzymů. Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.

Proč užívat cordyceps a kdy volit 50 % polysacharidů?
Cordyceps sinensis alias housenice čínská je medicinální houba, která zvládne stimulovat četné funkce organismu a pro lidské tělo je v mnoha ohledech velkým přínosem. K tomu, aby tato houba mohla přežívat parazituje na specifickém druhu larev. Ty pohltí a dál se vyvíjí, aby byla vytvořena plodnice s výtrusy a celý proces se mohl znovu opakovat. Již dávno v Číně a Tiberu, kde má cordyceps své místo původu, vědí, že obsahuje vícero biologicky aktivních složek. Všechny tyto látky si v dnešním článku vyjmenujeme.

Kyselina hyaluronová a její účinky a použití
Kyselina hyaluronová je ve vysoké koncentraci součástí mezibuněčné hmoty, pojivových tkání, pokožky, kloubů a dokonce očí. Ženy si často pochvalují především její přínos pro pleť. Dokáže ji hydratovat, vyplnit a dodat jí zářivost. Vyhlazuje také jemné vrásky, prostupuje hluboko do kožních vrstev a stimuluje tvorbu kolagenu.