Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.

Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Výskyt rybího oleje ve stravě je proto velice důležitý. Přesto však v jídelníčcích obyvatel vnitrozemských států, mezi které patři i Česká republika, často chybí.

V jakých rybách se vyskytuje nejvíce rybího oleje?


Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.

 

Za ideální je považována konzumace rybích pokrmů alespoň dvakrát týdně, případně nahradit rybí maso podáním rybího oleje ve formě doplňku stravy.

Rybí olej konkrétně tedy omega 3, které jsou v něm obsaženy hrají nezbytnou roli v našem organismu a jejich přísun bychom neměli brát na lehkou váhu. Oproti jiným zemím EU, kde průměrný občan za rok sní okolo 11 kg ryb je u nás toto množství poloviční 5,5 kg.

 

Zajímavostí je, že nejvíce ryb snědí Japonci a to až 70 kg na osobu za rok. I toto může být jeden z důvodů, proč je v Japonsku daleko nižší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, oproti jiným státům.

 

 

Jaké důležité látky obsahuje rybí tuk?


Tím nejdůležitějším, co rybí tuk obsahuje, jsou tzv. Omega 3 mastné kyseliny DHA a EPA.

 

-DHA neboli kyselina dokosahexaenová patří do kategorie omega-3 nenasycených mastných kyselin a je odpovědná za správný mentální vývoj jedince. Proto by její přísun neměl být podceňovaný již od dětství. Dále má pozitivní vliv na pokožku, nehty, vlasy a zrak. Podporuje také správnou funkci imunitního systém a paměti. 

 

A proč je DHA nezbytná?

Zejména proto, že se podílí na řízení a souhře životně důležitých procesů, ovlivňuje správnou funkci cév, nervů a buněčných stěn a zlepšuje koncentraci.

 

-EPA neboli kyselina eikosapentaenová má pro lidské tělo podobný efekt. Především má přímý vliv na kardiovaskulární systém, kde ovlivňuje elasticitu cév a brání ukládání cholesterolu do cévních stěn. Podporuje také správnou funkci centrální nervové soustavy a není sporu o jejím pozitivním vlivu na imunitní systém a obranyschopnost organismu. Obě kyseliny pak společně upravují hladinu krevního tlaku a triglyceridů v krvi.

 

Obě tyto nenasycené mastné kyseliny je vhodné kombinovat s vitamínem E, který působí jako silný antioxidant, čímž zabraňuje oxidaci EPA a DHA a jejich následnému znehodnocení.

 

Dále rybí tuk obsahuje vitamin A – důležitý pro správnou funkci zraku a vitamin D – pro zdravé klouby a pevné kosti.

 

 

Jaký vliv má rybí olej na náš organismus?

  • Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém včetně cév
  • Pomáhá udržet krevní tlak a obsah triglyceridů v normě
  • Podílí se na správné činnosti mozku (paměť a koncentrace) a zraku
  • Posiluje klouby, kosti, nehty, vlasy a pokožku
  • Podporuje imunitní systém

 

Pokud hledáte kvalitní zdroj rybího oleje, můžeme vám z širokého sortimentu doporučit jednoznačně Golden Nature Rybí olej v želatinových kapslích s přidaným vitamínem E a vysokým obsahem EPA a DHA.

Tento produkt nabízíme také ve výhodném akčním balení 2+1 zdarma Golden Nature Rybí olej (omega 3).

Blog

Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?

Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.

21.07.2021


Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?

Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí.  Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin. 

15.07.2021


Aquamin a klasický vápník, jaký je mezi nimi rozdíl?

Vápník je velice důležitý prvek, který potřebujeme k životu. Bez nadsázky můžeme říci, že díky němu je naše tělo soudržné, pevné a činné. V těle tvoří přibližně 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, přičemž 99 % vápníku je uloženo v kostech. Nepotřebují ho ale pouze naše kosti a zuby. Významný je také pro nervosvalovou činnost, srážení krve, imunitu nebo hojení ran.

02.07.2021



Všechny články


Nejprodávanější

https://www.zivefirmy.cz/dopln-vitamin_f1649480?q=doplnvitamin&loc=cr%7C0

Provozovatel webu, Doplň Vitamín s.r.o, se sídlem Roháčova 145/14, Praha 3, 130 00, IČ: 04693787, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím