Jak na správnou očistu neboli detox organismu?
Očista neboli detox organismu je stále populárnější, a to zejména mezi těmi, kteří se zajímají o své zdraví, a jak mu co nejlépe přispět. Mnoho lidí si takovou očistu pochvaluje a pravidelně ji zařazuje i několikrát do roka. Nejčastěji je tomu na počátku změny sezóny, především na jaře a na podzim, ale příznivé mohou být rovněž při dlouhodobých pocitech nepohody. Existuje vícero metod, jak tělo očistit a zcela běžně se k tomu využívají různé produkty, zelené potraviny a další pomocníci. Během detoxu je ovšem důležité dodržovat několik základních zásad, které samy o sobě budou mít na zdraví organismu výrazný vliv. Co byste tedy měli dělat, vyřadit či naopak zařadit? To vám právě dnes prozradíme.
Jak a proč detoxikovat naše tělo?
Lidské tělo je zázračný nástroj, který si v mnoha případech poradí naprosto sám. Má řadu mechanismů, jež organismus očišťují pravidelně a bez jakékoliv pomoci. Nicméně v dnešní náročné době, kdy je na člověka kladeno množství úkolů, nás provází také spoustu stresu, a z tohoto důvodu je i tělo více namáháno. Detox tak může být skvělým prostředkem, jak podpořit správné fungování všech přirozených procesů, jež v organismu probíhají. Zaměřuje se především na odstraňování toxinů a jiných škodlivých látek, které se mohly za určitý čas nahromadit. Navíc se můžeme inspirovat dokonce do běžného života a některé návyky si ponechat, a prospět tak tělu ještě výrazněji.
- Vyvážená, kvalitní strava a pitný režim
Jídelníček je prvním bodem, na který je třeba se zaměřit, protože ten hraje opravdu velkou roli. Základem je jíst pravidelně, abychom neměli potřebu sáhnout po něčem rychlém a z nutričního hlediska zcela nevyváženém či příliš sladkém. Ke každému jídlu je dobré přidat porci ovoce nebo zeleniny, upřednostnit celozrnné produkty a hlídat si rovněž podíl vlákniny. Ta je nepostradatelná z hlediska trávení a náležité funkce střev. Dále je vhodné konzumovat hlavně libové maso a ryby, méně tučné mléčné výrobky, zdravé tuky a skvělé jsou také luštěniny. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Pijte nejlépe čistou vodu a neslazené bylinkové čaje.
- Zařaďte pravidelný pohyb a odpočinek
Pohyb a fyzická aktivita je pro organismus velmi důležitá. To však neznamená, že se musíte nutit do toho, co vás nebaví. Vyberte si takový sport, který vám bude blízký nebo začleňte více pohybu přirozeného, jako je chůze a procházky. I to se totiž počítá. Nezapomínejte ale tělu dopřát odpočinek a relaxaci, protože přílišné přetěžování také není k užitku. Zároveň taková procházka či relaxační koupel je přínosem i z hlediska psychiky. A duševní zdraví je stejně tak významné.
- Omezte na čas to, co vašemu tělu neprospívá
Vyřazení smaženého, tučného, rychlého občerstvení a vysoce zpracovaných potravin je asi samozřejmostí, avšak dejte si pozor i na to, kolik soli přijmete. Dle doporučení bychom měli přijmout pouze 5–6 g soli za jeden den. Přitom jedno balení samotné šunky (byť libové kuřecí) může mít až přes 2 gramy. Pozorně si tedy pročítejte taktéž obaly potravin, ještě předtím, než je koupíte. Tam naleznete také řadu dalších užitečných informací, jako je obsah barviv, konzervačních látek a jiných nevhodných složek. Dále se při detoxu vyhněte alkoholu, kávě a nejlépe i cigaretám a ostatním tabákovým výrobkům.
Detox organismu nám jistě může přinést poměrně dost benefitů, ovšem nejlepší je si zdravý životní styl osvojit. Nicméně taková očista může být dobrým začátkem, jak o sebe lépe pečovat. Navíc nám může dodat novou energii, podpořit trávení a imunitní systém nebo dokonce zlepšit stav pokožky a funkci některých orgánů.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
MycoMedica Mladý ječmen je BIO sušený prášek z výhonků mladého ječmene, který je zpracováván metodou shellbroken, která rozbije obal buňky, aby organismus dokázal využít všechny aktivní složky.
Golden Nature Ostropestřec mariánský s deklarovaným podílem silymarinu 80%. Ostropestřec podporuje funkci jater a tím i samotné čištění organismu.

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.

Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin. Kešu náleží mezi nejzdravější ořechy, a to nejen proto, že obsahuje širokou škálu blahodárných látek, ale má ještě vyvážené nutriční hodnoty. Kešu ukrývá kvalitní zdroj proteinů, jež jsou nepostradatelné pro všechny části těla. Dále nalezneme zdravé tuky. Většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Veškeré ořechy v sobě mají více tuku, ovšem kešu patří mezi ty, které se drží spíše na těch spodních příčkách.

Na co je dobrý černý česnek?
Tento česnek má s obyčejným bílým mnoho společného – je z něho totiž vyráběn. Ve většině případů se využívá procesu pomalé fermentace, kdy se celé paličky nechávají zrát ve fermentačních komorách či boxech, kde se udržuje předem daná teplota a vlhkost.