Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty?
Antioxidanty jsou z hlediska dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní totiž širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. Bohužel si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí.
Navíc schopnost tvorby antioxidantů s rostoucím věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Při jejich nedostatku tělo strádá, chřadne a rychleji stárne. Pokud tomu chcete zabránit, měli byste znát nejsilnější přírodní antioxidanty na světě! Jaké to jsou? Pojďme si je představit.
Co to jsou antioxidanty a jak s nimi souvisí volné radikály?
Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a jejich vlivem na organismus. Abyste jejich funkci správně pochopili, je nutné si vysvětlit, co jsou vlastně zač volné radikály.
Volné radikály jsou podstatě nestabilní a velmi reaktivní metabolity, které přirozeně vznikají v těle vlivem stárnutí, při metabolických procesech nebo při onemocněních. Jejich množství se také může navyšovat, pokud kouříte, pohybujete se ve znečistěném prostředí, nadměrně užíváte některé léky, špatně se stravujete a podobně. Zkraceně řečeno, volným radikálům prospívá nezdravý životní styl.
Problém spočívá v tom, že molekuly volných radikálů mají lichý počet elektronů, který se snaží vyvážit. V důsledku toho chybějící elektrony nahrazují elektrony z jiných molekul, čímž dochází k poškození buněk nebo dokonce struktury DNA. Celý proces můžete znát pod souhrnným názvem „oxidace“ nebo „oxidativní stres“. To může způsobit nejen rychlejší stárnutí pokožky, tkání a orgánů, ale třeba kornatění cév nebo jiná závažná civilizační onemocnění.
A jak antioxidanty proti volným radikálům bojují?
Velice jednoduše. Antioxidant volnému radikálu věnuje chybějí elektron, čímž buňky v těle chrání před poškozením, respektive odebráním elektronu. Některé antioxidanty navíc dovedou poškozené buňky opravit nebo posílit přirozenou obranyschopnost. Z toho vyplývá, že existuje více druhů antioxidantů a měli byste je mezi sebou kombinovat. Nikoli dlouhodobě užívat pouze jednu potravinu s obsahem antioxidantů nebo jeden určitý doplněk stravy.
Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty a kde je můžeme najít?
Existují dva typy antioxidantů – rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Oba v těle pracují trochu jinak, avšak jsou velice důležité. Pro maximální ochranu buněk před volnými radikály je proto nutné zajistit si příjem obou druhů antioxidantů.
Mezi nejvýznamnější antioxidanty patří:
- Resveratrol – resveratrol objeven byl v bílé a modré vinné révě, bobulovitých plodech, arašídech a některých rostlinách využívaných ve východní medicíně. Určité množství resveratrolu se nachází nejen v čerstvých plodech, ale dokonce i v červeném víně. Ne nadarmo se mu proto přezdívá pramen mládí. Jeho zásluhou dochází ke snížení krevního tlaku, zmírnění alergických reakcí a posílení imunitního systému. Někdy se dokonce využívá jako doplněk při kardiovaskulárních chorobách. Šťáv z hroznového vína je pak často využíváno v kosmetickém průmyslu.
- Vitamin C – jedná se o kyselinu askorbovou, která má na tělo blahodárný efekt. Naše tělo si vitamin C bohužel nedovede samo vytvořit, a tak je nesmírně důležité užívat jej ve formě ovoce nebo doplňků stravy. V období nemoci, sezóny chřipek nebo cévních potíží je navíc potřeba jeho množství navýšit. Kromě toho, že chrání buňky před oxidativním stresem, také přispívá k normální funkci imunitního systému, tvorbě kolagenu, zmírnění únavy a zlepšení stavu cév, dásní a kostí. Vitamin C se nachází v citrusových plodech, šípcích nebo brokolici. Významným zdrojem jsou i bobule zvané Acai berry, které mimo vitamin C obsahují širokou škálu dalších vitaminů, minerálů, a tedy i antioxidantů.
- Karotenoidy – velký antioxidační přínos pro lidské tělo představují tzv. karotenoidy. Potraviny, v nichž se nachází, poznáte velice snadno podle „šťavnatých“ a výrazných barev. Největší podíl karotenoidů najdete v mrkvi, dýni, vodním melounu, paprikách, pomerančích, špenátu, vajíčkách nebo kustovnici čínské. Právě kustovnice čínská neboli goji patří, díky svému blahodárnému složení plnému prospěšných aminokyselin, vitaminů a minerálů, k nejlepším superpotravinám na světě. Jejím užíváním dodáte tělu potřebné antioxidanty, čímž zpomalíte procesy stárnutí způsobené volnými radikály.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Reishi a její vliv na zdraví
Reishi, Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, Ling zhi nebo také božská houba nesmrtelnosti. Mnoho názvů pro jednu a tu stejnou houbu, která má ale i spoustu pozitivních schopností. Jedná se o dřevokaznou houbu, jež je klenotem tradičních medicín, ale obrovský zájem rozhodně vzbudila už i v dnešním moderním světě.

Vitamin K2 – podceňovaný vitamin s velkým významem. Proč byste ho měli užívat?
Vitamin K2 je nejvíce veřejností podceňovaný vitamin. Přitom jde o jeden z nejdůležitějších vitaminů, který udržuje naše kosti a klouby silné. Podle statistik jeho nedostatkem trpí většina západní populace, za což může nejen nízká informovanost, ale také nedostatek vitaminu K2 v naší stravě. A právě proto se v dnešním článku zaměříme na to, jak vitamin K2 tělu dodat a proč byste ho rozhodně neměli podceňovat.

Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud vůbec neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně