Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty?
Antioxidanty jsou z hlediska dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní totiž širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. Bohužel si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí.
Navíc schopnost tvorby antioxidantů s rostoucím věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Při jejich nedostatku tělo strádá, chřadne a rychleji stárne. Pokud tomu chcete zabránit, měli byste znát nejsilnější přírodní antioxidanty na světě! Jaké to jsou? Pojďme si je představit.
Co to jsou antioxidanty a jak s nimi souvisí volné radikály?
Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a jejich vlivem na organismus. Abyste jejich funkci správně pochopili, je nutné si vysvětlit, co jsou vlastně zač volné radikály.
Volné radikály jsou podstatě nestabilní a velmi reaktivní metabolity, které přirozeně vznikají v těle vlivem stárnutí, při metabolických procesech nebo při onemocněních. Jejich množství se také může navyšovat, pokud kouříte, pohybujete se ve znečistěném prostředí, nadměrně užíváte některé léky, špatně se stravujete a podobně. Zkraceně řečeno, volným radikálům prospívá nezdravý životní styl.
Problém spočívá v tom, že molekuly volných radikálů mají lichý počet elektronů, který se snaží vyvážit. V důsledku toho chybějící elektrony nahrazují elektrony z jiných molekul, čímž dochází k poškození buněk nebo dokonce struktury DNA. Celý proces můžete znát pod souhrnným názvem „oxidace“ nebo „oxidativní stres“. To může způsobit nejen rychlejší stárnutí pokožky, tkání a orgánů, ale třeba kornatění cév nebo jiná závažná civilizační onemocnění.
A jak antioxidanty proti volným radikálům bojují?
Velice jednoduše. Antioxidant volnému radikálu věnuje chybějí elektron, čímž buňky v těle chrání před poškozením, respektive odebráním elektronu. Některé antioxidanty navíc dovedou poškozené buňky opravit nebo posílit přirozenou obranyschopnost. Z toho vyplývá, že existuje více druhů antioxidantů a měli byste je mezi sebou kombinovat. Nikoli dlouhodobě užívat pouze jednu potravinu s obsahem antioxidantů nebo jeden určitý doplněk stravy.
Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty a kde je můžeme najít?
Existují dva typy antioxidantů – rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Oba v těle pracují trochu jinak, avšak jsou velice důležité. Pro maximální ochranu buněk před volnými radikály je proto nutné zajistit si příjem obou druhů antioxidantů.
Mezi nejvýznamnější antioxidanty patří:
- Resveratrol – resveratrol objeven byl v bílé a modré vinné révě, bobulovitých plodech, arašídech a některých rostlinách využívaných ve východní medicíně. Určité množství resveratrolu se nachází nejen v čerstvých plodech, ale dokonce i v červeném víně. Ne nadarmo se mu proto přezdívá pramen mládí. Jeho zásluhou dochází ke snížení krevního tlaku, zmírnění alergických reakcí a posílení imunitního systému. Někdy se dokonce využívá jako doplněk při kardiovaskulárních chorobách. Šťáv z hroznového vína je pak často využíváno v kosmetickém průmyslu.
- Vitamin C – jedná se o kyselinu askorbovou, která má na tělo blahodárný efekt. Naše tělo si vitamin C bohužel nedovede samo vytvořit, a tak je nesmírně důležité užívat jej ve formě ovoce nebo doplňků stravy. V období nemoci, sezóny chřipek nebo cévních potíží je navíc potřeba jeho množství navýšit. Kromě toho, že chrání buňky před oxidativním stresem, také přispívá k normální funkci imunitního systému, tvorbě kolagenu, zmírnění únavy a zlepšení stavu cév, dásní a kostí. Vitamin C se nachází v citrusových plodech, šípcích nebo brokolici. Významným zdrojem jsou i bobule zvané Acai berry, které mimo vitamin C obsahují širokou škálu dalších vitaminů, minerálů, a tedy i antioxidantů.
- Karotenoidy – velký antioxidační přínos pro lidské tělo představují tzv. karotenoidy. Potraviny, v nichž se nachází, poznáte velice snadno podle „šťavnatých“ a výrazných barev. Největší podíl karotenoidů najdete v mrkvi, dýni, vodním melounu, paprikách, pomerančích, špenátu, vajíčkách nebo kustovnici čínské. Právě kustovnice čínská neboli goji patří, díky svému blahodárnému složení plnému prospěšných aminokyselin, vitaminů a minerálů, k nejlepším superpotravinám na světě. Jejím užíváním dodáte tělu potřebné antioxidanty, čímž zpomalíte procesy stárnutí způsobené volnými radikály.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Na co je dobrý methionin?
Methionin je jednou ze základních aminokyselin, kterou naše tělo potřebuje v různých buněčných a metabolických procesech. Jako u mnoha aminokyselin, se v první řadě jedná o tvorbu bílkovin, nicméně není to jeho jediná schopnost. Nejčastěji je zmiňován také v souvislosti se zdravým vlasů, nehtů nebo pokožky. A není tomu jen tak, skutečně zde totiž hraje zásadní roli.

Adaptogeny a jejich působení na organismus?
Adaptogeny jsou skupinou rostlin a bylin, které mají řadu unikátních schopností. Většina z nich je využívána dokonce již po staletí, a to v rámci všemožných tradičních kultur. Tyto rostliny pomáhají tělu se lépe vyrovnat se stresem či změnami prostředí.

Zinek chelate, v čem vyniká a proč ho užívat právě v chelátové formě?
Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro správné fungování lidského organismu. Nachází se v orgánech, tkáních a tělních tekutinách a účastní se více než tří stovek biochemických reakcí, včetně dělení buněk, růstu a vývoje. Jelikož ho máme v těle jen ve stopovém množství, je potřeba si uvědomit, že i jeho zásoby jsou velice tenké. Navíc náš organismus neumí zinek samovolně syntetizovat, takže o to zásadnější je dbát na jeho přísun z potravy nebo doplňků stravy s obsahem zinku.