Jaké jsou role prebiotik ve stravě??
Stačí změnit písmenko a z prebiotik jsou rázem probiotika. Není divu, že si lidé tyto pojmy tak často pletou. Prebiotika a probiotika k sobě navíc mají velmi blízko. V žádném případě je ale nesmíme zaměňovat.
PROBIOTIKA jsou užitečné baktérie osidlující naše střeva. Jedná se tedy o živé organismy, které ve střevě zajišťují jeho správnou funkci a prostředí příznivé pro správný průběh trávení. Současně posilují imunitu a optimalizují hladinu cholesterolu. Probiotika můžete doplnit prostřednictvím vhodné stravy (jogurty a další fermentované potraviny) nebo výživových doplňků.
PREBIOTIKA nejsou ničím jiným než stravou pro probiotika. Aby mohly bakterie ve střevě plnit svoji funkci, potřebují vhodnou potravu. A tou je pro ně rozpustná rostlinná vláknina, odborně nazývaná prebiotická. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné má schopnost v trávicím traktu absorbovat vodu, čímž zvyšuje objem potravy ve střevech a navozuje pocit nasycení. Současně napomáhá trávení a pravidelnému vyměšování. V kterých potravinách ji můžeme nalézt?

- ČESNEK
Česnek nejenom tlumí zánětlivé procesy v těle a je po staletí využíván pro svou schopnost bojovat s viry i bakteriemi, ale obsahuje také prebiotickou složku, tzv. inulin, podporující ve střevech růst probiotických bifidobakterií. Současně zabraňuje přemnožení bakterií škodlivých.
- CIBULE
I cibule je zdrojem inulinu a také fruktooligosacharidů – prebiotických látek významně stimulujích střevní mikroflóru, což se následně odrazí i na lepší funkci imunitního systému.
- PÓREK
Další prominentní člen rodiny známé jako cibulová zelenina. Kromě inulinu obsahuje také vitamin K, zajišťující správnou srážlivost krve.
- LNĚNÉ SEMÍNKO
Oblíbený pomocník lidí, kteří bojují se zácpou. Lněné semínko napomáhá správné funkci střev, podporuje jejich pohyblivost, čímž usnadňuje vyměšování, a současně omezuje vstřebávání tuků ze stravy. Když k tomu přidáte jeho probiotické vlastnosti, je nejvyšší čas podívat se, jestli vám ve spíži sáček lněných semínek nechybí. Pokud kupujete semínka mletá (lépe stravitelná), skladujte je v uzavíratelné nádobě v lednici, jsou totiž náchylná ke žluknutí.
- OVESNÉ VLOČKY
Obsahují tzv. beta-glukany, oblíbenou potravu střevních baktérií, současně vám pomohou udržet stabilní hladinu krevního cukru a snižují hladinu LDL (škodlivého) cholesterolu.
- PŠENIČNÉ OTRUBY
Otruby nejsou nic jiného než vrchní obal obilného semínka. A i ony patří mezi významné zdroje prebiotik, zejména díky speciálnímu typu vlákniny tzv. arabinoxylanům. Ty mají na trávení v mnoha ohledech velmi příznivý vliv, potlačují křeče v břiše, snižují výskyt plynů a s ním související nepříjemné potíže.
- BANÁNY
I některé druhy ovoce poslouží jako zdroje prebiotik. V případě banánů dejte přednost nezralým (nazelenalým) plodům, v nichž je obsah prebiotické vlákniny vyšší.
- JABLKA
Cenný zdroj pektinu, rozpustné vlákniny s probiotickým efektem. I pektin poslouží jako potrava užitečným baktériím a současně potlačí růst populace baktérií škodlivých.

VSAĎTE NA SPRÁVNÉ KOMBINACE
Jestli potřebujete zmírnit trávicí obtíže a rádi byste optimalizovali funkci svých střev, bude nejlepší, když se v jídelníčku zaměříte na prebiotika i probiotika. Nejlépe ve vhodných kombinacích. Pokud k jogurtu přidáte jablko a do kysaného zelí nakrájíte cibuli, jste na dobré cestě. U většiny výše zmíněných potravin platí, že byste je měli konzumovat ideálně za syrova, aby byl zachován maximální obsah všech přínosných látek.
KDYŽ STRAVA NESTAČÍ…
…můžete sáhnout po nějakém kvalitním doplňku výživy. Na trhu je jak vláknina lněná, tak oblíbené psyllium nebo inulin, z řas pak chlorela či spirulina.
Při plánování svého jídelníčku a výživových doplňků se vždy snažte myslet nejenom na výživné látky prospívající vám samotným, ale současně i na ty, které uvítají neviditelní pomocníci osidlující vaše střeva.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Hořčík/magnesium, proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
Hořčík neboli magnesium náleží mezi minerální látky. Je v těle nenahraditelný a jeho deficit může způsobit řadu problémů, které se z dlouhodobého hlediska mohou zhoršovat. Tělo by bez něj bylo například zcela bez energie. Přesto ho má velké procento z populace nedostatek. Hořčík se do těla musí dodávat společně se stravou, protože se v těle, stejně jako ostatní minerály, nesyntetizuje samovolně.
Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod
Hovězí kolagen pouze na klouby?
Kolagen je naší důležitou součástí a nachází se napříč celým tělem. Jedná se o protein, který se v organismu za běžných okolností vytváří sám. Ovšem pouze do jistého věku se produkuje v dostatečné míře pro všechny potřeby. Jeho užívání je tak v určitých situacích prospěšné, a může tak přispět v prevenci proti budoucím obtížím.









