Jaký vliv má koenzym Q10 na zdraví?
Koenzym Q10 je látka, která je svým složením a strukturou dosti podobná vitaminům. Z tohoto důvodu se proto často označuje jako vitamin Q. Setkat se však můžete i s dalšími názvy, jako je například CoQ10 nebo je pak pojmenován konkrétněji dle svých forem. Koenzym má v organismu hned několik důležitých funkcí, a pokud ho není pro potřeby těla dostatek, může se to projevit jak na zdraví, tak i třeba na stavu pokožky. Více se o něm dozvíte v dnešním článku.

Jak se koenzym Q10 vytváří?
Koenzym Q10 se zcela přirozeně nachází ve všech buňkách. Tělo si ho dokáže dokonce samo vytvářet. V mladém věku a plném zdraví ho má tělo povětšinou dostatek. Ovšem s přibývajícím věkem se schopnost produkce snižuje. Stejně tak ho ubývá následkem mnoha jiných faktorů. Na vinně může být stres, kouření, vysoká fyzická zátěž nebo nevyvážená strava a léčiva na snižování cholesterolu (statiny). Co se týče výroby samotné suroviny do doplňků stravy, existují dvě možnosti. První je za pomoci přirozené biotechnologie – fermentace, s využitím bakterií či kvasinek. Ve druhém případě se jedná o syntetickou výrobu, kdy vzniká z trimetoxytoluenu a izoprenových jednotek z tabákových listů.
Proč je koenzym Q10 důležitý a jaké má účinky?
Tento koenzym je pro naše tělo velice zásadní látkou, katalyzátorem, a navíc součástí veškerých buněk. Je potřebný pro přeměnu energie z potravy na takovou, kterou dokáže organismus využít. Dále je také nápomocný při odbourávání volných radikálů, je tedy nepostradatelným antioxidantem a složkou v boji proti stárnutí. Hraje zásadní roli ve správném fungování srdce, mozku a cév a udržuje naši tělesnou schránku i psychiku v kondici. Význam má dokonce pro imunitu, zdraví dásní nebo je spojován i s podporou plodnosti.
Objevují se při užívání vedlejší účinky?
Nežádoucí účinky jsou v případě koenzymu Q10 poměrně vzácné. Zřídka se můžete setkat třeba se zažívacími obtížemi a nevolnostmi nebo bolestmi hlavy. Pozor byste si ovšem měli dát na interakci s určitými léčivy. Při souběžném užívání Q10 s antikoagulanty (léky na ředění krve), inzulínem či chemoterapeutiky, může docházet ke snížení účinnosti uvedených léčiv. V takovém případě je vhodné se poradit nejdříve s ošetřujícím lékařem.

Dá se koenzym Q10 získat ze stravy?
Tato látka je přítomna v rozmanitých potravinách, a my ji tak přijímáme v podstatě zcela běžně. Je hojně obsažena v produktech živočišných. Nejvíce je zastoupena například ve vnitřnostech (především srdce, játra, ledviny), hovězím mase a tučnějších rybách. Z rostlinné sféry můžeme jmenovat špenát, ořechy, semínka, sójové boby a arašídy. Důležité je také pamatovat na to, že je lepší přijímat koenzym Q10 společně s tuky, jelikož se jedná o látku, která je rozpustná právě v tucích.
Jaké formy koenzymu Q10 existují?
Můžete se setkat se dvěma formami, s oxidovaným ubichinonem (ubiquinonem) a jeho redukovanou verzí ubichinolem (ubiquinolem). Pokud se rozhodnete suplementovat jakýchkoliv z nich, rozhodně podpoříte své tělo. Avšak je často uváděno, že má ubichinol lepší biologickou dostupnost. V takové formě je totiž už v podobě, která se v organismu skutečně využívá. Ubichinon se musí na jeho redukovanou variantu nejdříve přeměnit, a přitom může docházet k určitým ztrátám. Nicméně rozdíl pocítíte i na ceně.
Jak a kdy užívat koenzym Q10?
V první řadě je třeba mít na paměti, že aby doplněk stravy s koenzymem Q10 skutečně fungoval, je potřeba ho užívat dlouhodoběji a v dostatečně vysoké dávce. Suplementovat ho můžete buďto společně s jídlem, kde jsou obsaženy také tuky, nebo sáhněte rovnou po doplňku, jež současně s koenzymem obsahuje taktéž slunečnicový, olivový či jiný olej. Tak si zajistíte jeho náležitou vstřebatelnost. Doporučená denní dávka je přibližně 30–100 mg za den.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: Role of Coenzyme Q10 in Health and Disease: An Update on the Last 10 Years (2010–2020) - PMC [online]. [cit. 04. 09. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389239/
Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.
Magnesium – jaká forma hořčíku je pro tělo nejvhodnější?
Magnesium, známé také pod českým názvem jako hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Účastní se více než stovky biochemických reakcí a reguluje přes tři sta různých enzymů. Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.
Acai berry, opravdu nám pomůže s hubnutím?
Acai berry může být při redukci hmotnosti svým způsobem nápomocná. Díky komplexu přítomných látek přispívá ke zrychlení metabolismu, a navíc má v sobě poměrně dost vlákniny, která je pro lidské tělo významná i z hlediska odstraňování nadbytečných kil.









