Jaký vliv má koenzym Q10 na zdraví?
Koenzym Q10 je látka, která je svým složením a strukturou dosti podobná vitaminům. Z tohoto důvodu se proto často označuje jako vitamin Q. Setkat se však můžete i s dalšími názvy, jako je například CoQ10 nebo je pak pojmenován konkrétněji dle svých forem. Koenzym má v organismu hned několik důležitých funkcí, a pokud ho není pro potřeby těla dostatek, může se to projevit jak na zdraví, tak i třeba na stavu pokožky. Více se o něm dozvíte v dnešním článku.

Jak se koenzym Q10 vytváří?
Koenzym Q10 se zcela přirozeně nachází ve všech buňkách. Tělo si ho dokáže dokonce samo vytvářet. V mladém věku a plném zdraví ho má tělo povětšinou dostatek. Ovšem s přibývajícím věkem se schopnost produkce snižuje. Stejně tak ho ubývá následkem mnoha jiných faktorů. Na vinně může být stres, kouření, vysoká fyzická zátěž nebo nevyvážená strava a léčiva na snižování cholesterolu (statiny). Co se týče výroby samotné suroviny do doplňků stravy, existují dvě možnosti. První je za pomoci přirozené biotechnologie – fermentace, s využitím bakterií či kvasinek. Ve druhém případě se jedná o syntetickou výrobu, kdy vzniká z trimetoxytoluenu a izoprenových jednotek z tabákových listů.
Proč je koenzym Q10 důležitý a jaké má účinky?
Tento koenzym je pro naše tělo velice zásadní látkou, katalyzátorem, a navíc součástí veškerých buněk. Je potřebný pro přeměnu energie z potravy na takovou, kterou dokáže organismus využít. Dále je také nápomocný při odbourávání volných radikálů, je tedy nepostradatelným antioxidantem a složkou v boji proti stárnutí. Hraje zásadní roli ve správném fungování srdce, mozku a cév a udržuje naši tělesnou schránku i psychiku v kondici. Význam má dokonce pro imunitu, zdraví dásní nebo je spojován i s podporou plodnosti.
Objevují se při užívání vedlejší účinky?
Nežádoucí účinky jsou v případě koenzymu Q10 poměrně vzácné. Zřídka se můžete setkat třeba se zažívacími obtížemi a nevolnostmi nebo bolestmi hlavy. Pozor byste si ovšem měli dát na interakci s určitými léčivy. Při souběžném užívání Q10 s antikoagulanty (léky na ředění krve), inzulínem či chemoterapeutiky, může docházet ke snížení účinnosti uvedených léčiv. V takovém případě je vhodné se poradit nejdříve s ošetřujícím lékařem.

Dá se koenzym Q10 získat ze stravy?
Tato látka je přítomna v rozmanitých potravinách, a my ji tak přijímáme v podstatě zcela běžně. Je hojně obsažena v produktech živočišných. Nejvíce je zastoupena například ve vnitřnostech (především srdce, játra, ledviny), hovězím mase a tučnějších rybách. Z rostlinné sféry můžeme jmenovat špenát, ořechy, semínka, sójové boby a arašídy. Důležité je také pamatovat na to, že je lepší přijímat koenzym Q10 společně s tuky, jelikož se jedná o látku, která je rozpustná právě v tucích.
Jaké formy koenzymu Q10 existují?
Můžete se setkat se dvěma formami, s oxidovaným ubichinonem (ubiquinonem) a jeho redukovanou verzí ubichinolem (ubiquinolem). Pokud se rozhodnete suplementovat jakýchkoliv z nich, rozhodně podpoříte své tělo. Avšak je často uváděno, že má ubichinol lepší biologickou dostupnost. V takové formě je totiž už v podobě, která se v organismu skutečně využívá. Ubichinon se musí na jeho redukovanou variantu nejdříve přeměnit, a přitom může docházet k určitým ztrátám. Nicméně rozdíl pocítíte i na ceně.
Jak a kdy užívat koenzym Q10?
V první řadě je třeba mít na paměti, že aby doplněk stravy s koenzymem Q10 skutečně fungoval, je potřeba ho užívat dlouhodoběji a v dostatečně vysoké dávce. Suplementovat ho můžete buďto společně s jídlem, kde jsou obsaženy také tuky, nebo sáhněte rovnou po doplňku, jež současně s koenzymem obsahuje taktéž slunečnicový, olivový či jiný olej. Tak si zajistíte jeho náležitou vstřebatelnost. Doporučená denní dávka je přibližně 30–100 mg za den.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: Role of Coenzyme Q10 in Health and Disease: An Update on the Last 10 Years (2010–2020) - PMC [online]. [cit. 04. 09. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389239/
Na co je dobrá maca?
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá.
Hovězí kolagen pouze na klouby?
Kolagen je naší důležitou součástí a nachází se napříč celým tělem. Jedná se o protein, který se v organismu za běžných okolností vytváří sám. Ovšem pouze do jistého věku se produkuje v dostatečné míře pro všechny potřeby. Jeho užívání je tak v určitých situacích prospěšné, a může tak přispět v prevenci proti budoucím obtížím.
Jaké jsou formy omega 3?
Omega 3 mastné kyseliny patří mezi esenciální živiny, které si sice tělo samo vyrobit neumí, ovšem i přesto jsou pro nás opravdu klíčové. Jsou zásadní už od raného vývoje a nepostradatelné jsou vlastně po celý život. Je tedy důležitý jejich pravidelný příjem ze stravy, to ale bývá v našich končinách poněkud problematické.









