Je vhodné kombinovat arginin s citrulinem?
Arginin a citrulin jsou dvě aminokyseliny, o kterých již možná něco málo víte. Nejčastěji jsou tyto látky zmiňované ve spojitosti se sportovními výkony, posilováním a všeobecně celým fitness světem. Ovšem nemusí z nich těžit pouze sportovní nadšenci a lidé, kteří chtějí podpořit svůj výkon, ale využít jejich pozitivního vlivu se dá také v jiných případech. Arginin je možná o něco proslulejší, avšak citrulin je rovněž zajímavý a argininu vlastnostmi dosti podobný. Přesto se ve svých schopnostech něčím odlišují. Každá z těchto aminokyselin nám může být v mnohých ohledech prospěšná. Co ale v našem těle dokážou a proč stojí za povšimnutí? A jestliže mají podobné chování, je možné je vzájemně i kombinovat? O tom všem si můžete přečíst v tomto článku.

Důležité aminokyseliny
Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem veškerých bílkovin v našem těle. Fungují tedy jako nepostradatelné stavební prvky a svůj význam mají i při regeneraci. Každá bílkovina se skládá z většího množství aminokyselin, kde se mohou lišit jak jejich počty a typy, ale dokonce i jejich uspořádání. Bílkoviny mají díky tomu různou podobu, tvar, velikost, ale rovněž funkci. Jak můžeme tedy vidět, bez aminokyselin bychom se neobešli a jsou pro náš organismus nezbytné. Některé z aminokyselin si vyrábí naše tělo zcela samo, ostatní je potřeba do těla dodávat jiným způsobem – nejběžněji společně s tím, co jíme. Zvláštním případem je ovšem například arginin, jež je sice organismem vytvářen, ale při vývoji, velké fyzické zátěží nebo nemoci ho nemusí tělo produkovat dostatečné množství pro pokrytí všech potřeb.
L-arginin
Arginin vzniká ve tkáních jater a ledvin jako součást močovinového cyklu, kterého se účastní i další látky. Tento proces je přirozený a my se tak s jeho pomocí zbavujeme škodlivých složek. V tomto cyklu je arginine přenášen z cytoplazmy do mitochondrií, kde dochází k jeho přeměně. Z argininu se dále syntetizuje například oxid dusnatý nebo kreatin. Oxid dusnatý (NO) je významná molekula, jež způsobuje roztahování cév (vasodilataci), regulaci krevního tlaku, má vliv na buněčnou komunikaci nebo imunostimulaci. Kreatin se nachází ve svalových buňkách a slouží tam jako bezprostřední zdroj energie pro svalovou činnost. Na jeho množství závisí třeba délka svalové práce. Doplňování argininu můžeme podpořit konzumací masa, vajec, mořských plodů, oříšků, luštěnin či semínek.
L-citruline
Stejně jako arginin, je citrulin přítomný v biochemickém cyklu močoviny. Vzniká z ornitinu (taktéž aminokyselina) a karbamoylfosfátu (metabolicky aktivní forma dusíku) v jedné z hlavních reakcí, dále se tvoří jako vedlejší produkt při tvorbě oxidu dusnatého z argininu. Citrulin je však neproteinogenní aminokyselinou, to znamená, že není běžnou součástí bílkovin jako je právě třeba arginin. Potravin, které citrulin obsahují moc není. Přijímat ho můžeme z vodního melounu, okurek a některých citrusových plodů.
Kombinování argininu s citrulinem a jejich funkce v organismu
Obě aminokyseliny mají v našem těle obdobné poslání. Podporují vznik oxidu dusnatého, svalovou práci, stimulaci růstového hormonu, zlepšují výkon, umožní provádět větší počet opakování, prodlužují výdrž, vytrvalost a napomáhají regeneraci. Díky lepší vasodilataci jsou prospěšné pro zdraví kardiovaskulárního systému, vyšší průtok krve a její přísun do tkání a snížení krevního tlaku.

Arginin a citrulin se v jedné věci nicméně liší. Po podání samotného argininu je nástup rychlejší, citrulin se totiž musí nejprve přeměnit na arginin, a až poté dochází k navyšování hladiny oxidu dusného a dalším procesům. V případě citrulinu efekt trvá ale mnohem déle. Z tohoto důvodu je tedy více než vhodné obě látky suplementovat současně. Využijeme tak rychlejšího efektu argininu a udržíme si ho trvalejší zásluhou citrulinu. Zároveň docílíme znásobení jejich schopností, postačí nám i jejich menší dávky a výsledky se dostaví rychleji, než pokud je užívána jen jedna z aminokyselin.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Ricinový olej, co všechno umí a jak ho použít?
Ricinový olej je multifunkčním kosmetickým produktem, který se jako první začal využívat již ve starověkém Egyptě pro nejrůznější kosmetické procedury. Jeho blahodárné vlastnosti jsou tedy prozkoušeny mnohaletým používáním. Ricinový olej může být příznivý hned na více částí těla, a to pro běžnou péči, nebo dokonce v případě některých kožních problémů. Může mít samozřejmě svůj přínos pro ženy, ale v mnohých ohledech také pro muže.
Reflux – jaké má projevy a co na něj pomáhá?
Jícnový reflux se týká především žaludku a jícnu. Dochází při něm ke zpětnému návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, kdy přítomná kyselina může zapříčinit podráždění nebo dokonce zánět. Při běžném procesu trávení se tzv. dolní jícnový svěrač otevírá a skrze něj prochází potrava směrem do žaludku.
Proč jsou ve výživě podstatné i sacharidy?
Sacharidy neboli cukry (starším označením taktéž uhlohydráty) jsou jedním ze tří hlavních mikronutrientů. Patří sem společně s tuky a bílkovinami, které jsme si přiblížili v předchozích článcích. Přirozeně se vyskytují v různých formách, liší se především v počtu jednotek a délce molekulárních řetězců.









