Je vhodné kombinovat arginin s citrulinem?
Arginin a citrulin jsou dvě aminokyseliny, o kterých již možná něco málo víte. Nejčastěji jsou tyto látky zmiňované ve spojitosti se sportovními výkony, posilováním a všeobecně celým fitness světem. Ovšem nemusí z nich těžit pouze sportovní nadšenci a lidé, kteří chtějí podpořit svůj výkon, ale využít jejich pozitivního vlivu se dá také v jiných případech. Arginin je možná o něco proslulejší, avšak citrulin je rovněž zajímavý a argininu vlastnostmi dosti podobný. Přesto se ve svých schopnostech něčím odlišují. Každá z těchto aminokyselin nám může být v mnohých ohledech prospěšná. Co ale v našem těle dokážou a proč stojí za povšimnutí? A jestliže mají podobné chování, je možné je vzájemně i kombinovat? O tom všem si můžete přečíst v tomto článku.

Důležité aminokyseliny
Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem veškerých bílkovin v našem těle. Fungují tedy jako nepostradatelné stavební prvky a svůj význam mají i při regeneraci. Každá bílkovina se skládá z většího množství aminokyselin, kde se mohou lišit jak jejich počty a typy, ale dokonce i jejich uspořádání. Bílkoviny mají díky tomu různou podobu, tvar, velikost, ale rovněž funkci. Jak můžeme tedy vidět, bez aminokyselin bychom se neobešli a jsou pro náš organismus nezbytné. Některé z aminokyselin si vyrábí naše tělo zcela samo, ostatní je potřeba do těla dodávat jiným způsobem – nejběžněji společně s tím, co jíme. Zvláštním případem je ovšem například arginin, jež je sice organismem vytvářen, ale při vývoji, velké fyzické zátěží nebo nemoci ho nemusí tělo produkovat dostatečné množství pro pokrytí všech potřeb.
L-arginin
Arginin vzniká ve tkáních jater a ledvin jako součást močovinového cyklu, kterého se účastní i další látky. Tento proces je přirozený a my se tak s jeho pomocí zbavujeme škodlivých složek. V tomto cyklu je arginine přenášen z cytoplazmy do mitochondrií, kde dochází k jeho přeměně. Z argininu se dále syntetizuje například oxid dusnatý nebo kreatin. Oxid dusnatý (NO) je významná molekula, jež způsobuje roztahování cév (vasodilataci), regulaci krevního tlaku, má vliv na buněčnou komunikaci nebo imunostimulaci. Kreatin se nachází ve svalových buňkách a slouží tam jako bezprostřední zdroj energie pro svalovou činnost. Na jeho množství závisí třeba délka svalové práce. Doplňování argininu můžeme podpořit konzumací masa, vajec, mořských plodů, oříšků, luštěnin či semínek.
L-citruline
Stejně jako arginin, je citrulin přítomný v biochemickém cyklu močoviny. Vzniká z ornitinu (taktéž aminokyselina) a karbamoylfosfátu (metabolicky aktivní forma dusíku) v jedné z hlavních reakcí, dále se tvoří jako vedlejší produkt při tvorbě oxidu dusnatého z argininu. Citrulin je však neproteinogenní aminokyselinou, to znamená, že není běžnou součástí bílkovin jako je právě třeba arginin. Potravin, které citrulin obsahují moc není. Přijímat ho můžeme z vodního melounu, okurek a některých citrusových plodů.
Kombinování argininu s citrulinem a jejich funkce v organismu
Obě aminokyseliny mají v našem těle obdobné poslání. Podporují vznik oxidu dusnatého, svalovou práci, stimulaci růstového hormonu, zlepšují výkon, umožní provádět větší počet opakování, prodlužují výdrž, vytrvalost a napomáhají regeneraci. Díky lepší vasodilataci jsou prospěšné pro zdraví kardiovaskulárního systému, vyšší průtok krve a její přísun do tkání a snížení krevního tlaku.

Arginin a citrulin se v jedné věci nicméně liší. Po podání samotného argininu je nástup rychlejší, citrulin se totiž musí nejprve přeměnit na arginin, a až poté dochází k navyšování hladiny oxidu dusného a dalším procesům. V případě citrulinu efekt trvá ale mnohem déle. Z tohoto důvodu je tedy více než vhodné obě látky suplementovat současně. Využijeme tak rychlejšího efektu argininu a udržíme si ho trvalejší zásluhou citrulinu. Zároveň docílíme znásobení jejich schopností, postačí nám i jejich menší dávky a výsledky se dostaví rychleji, než pokud je užívána jen jedna z aminokyselin.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty?
Antioxidanty jsou z hlediska dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní totiž širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. Bohužel si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí. Navíc schopnost tvorby antioxidantů s rostoucím věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a jejich vlivem na organismus. Abyste jejich funkci správně pochopili, je nutné si vysvětlit, co jsou vlastně zač volné radikály.
Únava a stres?? Vraťte tělu zpět potřebnou vitalitu s kotvičníkem.
Únava a vyčerpanost je doprovázena různorodými příznaky. Nejčastěji se projevuje pocity slabosti, malátnosti a ospalosti. Tělo nám takto dává najevo, že potřebuje trochu odpočinku. Jestliže dobře spíme a dostatečně odpočíváme, a přesto jsme stále stejně unavení, může to být zapříčiněno dokonce některým onemocněním.
Garcinie kambodžská – keř, jehož plody vám pomohou při hubnutí
Garcinie kambodžská též tamarind malabarský je keř, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Roste v tropických vlhkých pralesích jihovýchodní Asie a kvete žlutě nebo červeně. Podle způsobu pěstování začíná plodit až po minimálně 10 letech. Vzhledem není samotný keř ničím zvláštní, pokud ale rostlina právě plodí, vaši pozornost si získají plody s rýhami, díky čemuž připomínají tykev. Oproti ní jsou ale o dost menší, velikost mají zhruba jako jablko. Nezralé plody jsou zelené a postupně se mění na žluté. K přímé konzumaci se využívá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Případně se z plodů připravuje koření, které se nejčastěji využívá v indické kuchyni.









