Jód – k čemu všemu je důležitý?
Jód patří mezi základní biogenní prvky, tudíž takové, které jsou pro život nezbytné. Spousta lidí se zaměřuje především na jiné minerály a takovou důležitost jódu nepřikládají. Opak je ale pravdou. Jód je pro organismus významný stejně jaké jiné látky a má za úkol hned několik funkcí. Je spojen zejména se štítnou žlázou, která je zásadním orgánem a hormony, jež produkuje ovlivňují více tělesných procesů, než by se mohlo zdát. Jód je potřebný v každém věku, a to i tehdy, než vůbec ještě přijdeme na svět. Na co ho naše tělo tedy potřebuje a proč bychom mu měli věnovat pozornost? To vše si právě dnes probereme a jasně vysvětlíme.
Z čeho jód získáme?
Velké množství jódu se nachází v mořské a oceánské vodě, a proto i nejbohatší zdroje nalezneme v těchto místech. Opravdu výrazné kvantum obsahuje chaluha bublinatá neboli kelp. Dále pak různé řasy jako wakame, arame a nori, mořské plody a ryby. Samozřejmě rovněž záleží na tom, z jakých míst pocházejí, neboť v odlišných místech se může vyskytovat jiné množství tohoto minerálu. Jód je navíc součástí mořské soli, nebo se do jiných solí přidává a bývá taktéž obsažen v minerálních vodách. V menší míře je i ve vejcích, mléku a mléčných výrobcích, brokolici, třešních, višních či žampionech.
Jaké jsou funkce jódu v organismu?
Jód je jediný z minerálů, jež je součástí hormonů štítné žlázy a je nutný pro její správné fungování. Tato žláza produkuje velmi podstatné hormony – trijodtyronin, označovaný T3, protože obsahuje 3 atomy jódu a tyroxin T4 se 4 atomy. Třetím hormonem je kalcitonin. První dva ovlivňují látkovou přeměnu, metabolismus sacharidů, proteinů a lipidů, podporují aktivitu buněk a tím dochází také k větší tvorbě tělesného tepla. Povzbuzují činnost srdečního svalu, nervové soustavy a celkové energie v těle. Poslední hormon kalcitonin je součástí při vychytávání vápníku z krve a jeho následného ukládání do kostní tkáně. Jód má dokonce velký význam již při nitroděložním vývoji kvůli normálnímu vývinu celého plodu. Proto je dostatek jódu nezbytné hlídat v těhotenství, protože jeho deficit a případná špatná funkce štítné žlázy může způsobit značné obtíže.
Kromě výše zmíněného je jód klíčový ke správnému běhu fyziologických kognitivních dějů. To jsou procesy odehrávající se v nervové soustavě a mozku. Jedná se o pozornost, koncentraci, myšlení a paměť. Je také nepostradatelný pro kvalitu vlasů, zubů a pokožky. Má rovněž vliv na přirozenou činnost svalstva, pohlavních orgánů, při využití všech živin, trávení a regulaci spotřeby energie.
Kolik jódu je třeba a co se děje při jeho nedostatku/přebytku?
Podle doporučení se vhodná denní dávka jódu pohybuje kolem 150-170 mikrogramů. U dětí je to méně a u těhotných žen zase o něco více, aby zbývalo i pro vývoj plodu. Nízká či příliš vysoká hladina jódu, může být v dlouhodobém horizontu příčinou některých zdravotních komplikací.
Příjímání pouze malého množství jódu může stát za změnami struktury štítné žlázy nebo její funkce. Snížená funkce štítné žlázy se nazývá hypotyreóza, a naopak pokud je jódu delší dobu nadbytek, může se rozvinout hypertyreóza, tedy její zvýšená činnost. Ani jedno samozřejmě není pro naše tělo příznivé. Příznaky během deficitu jódu mohou být únava, celkové vyčerpání, špatná kvalita spánku, zimomřivost a studené končetiny, podrážděnost, suchá a hrubá pokožka, snížená srdeční činnost a padání vlasů. U nadbytku se projevují symptomy opačného rázu – pocení, horkost, bušení srdce a neklid.
Jód přispívá k:
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
- Přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy
- Přispívá k normálnímu růstu dětí v případě
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Jod v kombinaci s Kelpem v extra silném složení o obsahu 350 mcg organického jódu s patentovaným Kelpem Kepl Algen Extract 10:1 450mg.
Jodové tablety od českého výrobce Vitaharmony obsahují 150µg v jedné tabletě.

Proč ve stravě nevynechávat tuky?
Tuky jsou jednou ze základních živin, které společně s bílkovinami a cukry tvoří jádro naší stravy. Často ovšem panují obavy z jejich konzumace, a mnoho lidí je proto omezuje nebo téměř vynechává. To je ale spíše na škodu nežli k užitku

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.

Není ženšen jako ženšen, jak vybrat ten kvalitní?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat. Ženšen byl objeven již před několika tisíci lety, a to na území východní Asie, kde byl považován za jednu z nejcennějších bylin a kdysi jeho blahodárností mohl využívat jen sám císař a pár dalších vysoce postavených.