Kdy je vhodné použít hořčíkový olej a kdy kapsle hořčíku
Hořčík je minerální látkou, která je v těle zastoupena velmi výrazně. Potřebujeme ho na stovky biochemických reakcí a na zcela běžné funkce našeho organismu. Přesto je mnoho lidí, kteří nedostatkem hořčíku trpí a nejdříve si to ani neuvědomují. Ve specifických situacích je dokonce potřeba hořčíku ještě větší. Hořčík do těla dostáváme spolu se stravou nebo můžeme jednoduše sáhnout po suplementu. Kapsle či tablety jsou určitě všem dobře známé, avšak máme i jinou možnost, jak hořčík použít. Jedná se o hořčíkový olej. Jaký je ale mezi kapslemi a olejem rozdíl? Na to se podíváme níže.
Proč je vůbec nutné hořčík doplňovat?
Každá buňka v organismu vyžaduje hořčík k tomu, aby fungovala správným způsobem. Je součástí mechanizmu, kdy se v buňkách vytváří energie (ATP). Je tedy významný pro náležitý energetický metabolismus a napomáhá proti únavě a vyčerpání. Dále je nutný pro normální pracování svalů, nervovou soustavu, nervosvalový přenos vzruchů a pro zdravé kosti a zuby. Hraje také důležitou roli při relaxaci, jelikož uvolňuje tkáně.
Jakým způsobem můžeme hořčík do těla dodat?
Průměrná doporučená denní dávka hořčíku je stanovena na 375 mg denně pro dospělého jedince. Potřeba minerálů ovšem bývá velice individuální a závisí na spoustě faktorů. Nejde pouze o věk a pohlaví, ale třeba o míru stresu nebo fyzické a psychické zátěže. Čím více jsme aktivní a sportujeme, tím je spotřeba hořčíku vyšší. Stejně tak, pakliže prožíváme mentálně náročnější období – i v tomto případě organismus využívá hořčík rychleji. Minerální látky se v těle nevytváří automaticky, a z tohoto důvodu bychom měli konzumovat pestrou škálu potravin. Hořčík nalezneme v luštěninách, ořeších, listové zelenině, sušeném ovoci, semínkách, banánech, hovězím masu a rybách. Pokud chceme tělu dodat zvýšenou dávku hořčíku, zařadíme do jídelníčku právě tyto potraviny. Jestliže ale máme pocit, že ani to nestačí, můžeme hořčík do těla dopravit i jiným způsobem. Řeč je o hořčíku ve formě kapslí či oleje.
Hořčíkový olej vs kapsle, co zvolit?
Obě z těchto dvou forem disponují určitými výhodami a nevýhodami. Snášenlivost jednotlivých vlastností je ovšem rovněž subjektivní. Každému může vyhovovat jiný typ podání anebo je možné oba způsoby kombinovat. Proto si tu rozebereme a porovnáme obě varianty, aby rozhodování bylo alespoň o něco snazší a bylo jasné, kdy je jaký druh vhodnější.
- Kapsle s obsahem hořčíku jsou běžnou a jednou z nejpoužívanějších forem. Na obalu takových produktů jasně naleznete, kolik hořčíku se nachází v jedné dávce. To ale neznamená, že přesně tolik organismus pojme. V první řadě existuje více druhů hořčíku, a ne všechny se v trávicím traktu absorbují stejně efektivně. Při výběru je tedy na místě volit takový hořčík, ze kterého dostaneme co nejvíce (organické a chelátové vazby). Hořčík v kapslích pomůže efektivně doplnit jeho hladinu a tělo ho využije na všechny potřebné oblasti. Nutné je však podotknout, že ne každému vyhovuje polykání kapslí.
- Hořčíkový olej se nepoužívání vnitřně, nýbrž se natírá na kůži a přes ní se rovnou vstřebává do krevního oběhu. Výhodou je, že na něj nepůsobí vlivy zažívacího traktu – například kyseliny a další látky, které mohou hořčík znehodnocovat. Hořčíkový olej je lepší využívat na bolesti svalů nebo křeče. Můžeme ho snadno aplikovat přímo na postižené místo, a tím velmi rychle ulevit namoženému svalstvu. Použít ho můžeme také na relaxační masáže. Olej zkoušíme aplikovat nejdříve na malou oblast, a nikdy nenatíráme do otevřených ran či na čerstvě oholenou pokožku. Pro někoho může být negativem lepkavý film, jež hořčíkový olej na pokožce vytváří.
Hořčík v organismu:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Magnesium s přidaným vitaminem B6 v chelatové vazbě s obsahem elementárního hořčíku100mg v jedné kapsli.
Woldohealth Hořčíkový olej je ryze čistý Zechstein hořčíkový olej s koncentrací 31% chloridu hořečnatého. Aplikuje se rovnou na pokožku.

Kotvičník zemní a obsah saponinu nebo protodioscinu, na co se zaměřit?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris patří celosvětově mezi jednu z nejvíce užívaných bylin. Již v dávných dobách ho užívali staří Řekové a dávní čínští léčitelé k posílení imunitního systému, nastartování libida a zmírnění ledvinových potíží. A právě pro svůj skvělý efekt je kotvičník zemní užíván muži a ženami po celém světě i v dnešní době. Kotvičník zemní neboli tribulus terrestris je jednoletá bylina, která roste v několika oblastech po celém světě – například v Jižní Americe, Indii, Číně, Španělsku a Bulharsku. Kvalitu rostliny ale ovlivňují klimatické podmínky, složení půdy a používaná hnojiva. To je také důvod toho, proč některý kotvičník obsahuje méně aktivních látek a jiný zase více.

Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.

L-Citrulin aminokyselina nejen pro sportovce, co všechno umí?
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením. L-citrulin je ovšem v tomto ohledu o trochu odlišnější než většina ostatních aminokyselin.