Kdy zvolit reishi s vyšší koncentrací 50 %?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je vitální houba, jež je v poslední době velmi oblíbená, využívaná a také efektivní. Může po mnoha stránkách posílit náš organismus nebo pomoci překonat některé neduhy lidského zdraví, s nimiž se běžně potýkáme. Má v sobě kvantum aktivních složek, které umí být velice prospěšné. Jedna z nich hraje důležitou roli a o její koncentraci bychom se při výběru měli rozhodně zajímat. Jsou to tzv. polysacharidy. Běžně v nabídce narazíme na reishi s 30 % těchto látek, ale co reishi, která jich má 50 %? V jakém případě je lepší a kdy bychom po ní měli tedy sáhnout? To si dnes probereme v tomto článku.

Základní informace o reishi a souhrn jejích aktivních látek
Reishi je chorožovitou dřevokaznou houbou, která se nejčastěji vyskytuje na stromech. Tyto stromy jsou většinou poškozené či dokonce odumřelé. Má vějířovitý tvar, a jak český název napovídá, má lesklý klobouk. Hojně se vykytuje v Asii, ale zřídka na ni narazíme rovněž u nás. Ovšem na asijském kontinentě již není ve volné přírodě k vidění tolik, jako tomu bývalo dříve, a to kvůli značnému zájmu. Pěstuje se proto ve velkém objemu i v pěstírnách, kde již v dnešní době dosahuje stejných kvalit jako má ta volně rostoucí.
Hlavními složkami v reishi/lesklokorce jsou polysacharidy, glykoproteiny, triterpeny, steroly, tuky a mastné kyseliny, nukleosidy, nukleotidy, vitaminy a minerální látky. Je tudíž vidět, že je tato houba nabitá celou řadou přínosných složek. Jako první bychom se ale měli dívat na obsah polysacharidů.
Co to jsou polysacharidy a proč se o ně zajímat?
Polysacharidy jsou látky, jež mají významný podíl na blahodárných vlastnostech reishi. Jedná se o složené cukry s dlouhými řetězci, které jsou jak vstřebatelné, tak některé i nevstřebatelné. Z reishi bylo těchto polysacharidů izolováno přibližně kolem 200 druhů. Za nejznámější a nejefektivnější se považují betaglukany, ale obsahuje i alfaglukany, ganoderany A, B a C nebo třeba nerozpustný chitin.

Houbové polysacharidy jsou modifikátory biologických reakcí a napomáhají tělu se rychleji adaptovat na změny a nepříznivé podmínky prostředí. Zároveň jsou schopné aktivovat buňky, které jsou zodpovědné za vlastní obranyschopnost organismu – tzv. mikrofágy, makrofágy, leukocyty a lymfocyty. Přičemž například makrofágy dokáží pohlcovat a ničit cizorodé a patogenní mikroorganismy a glukany jsou právě ty, jež je stimulují k ještě lepší činnosti. Polysacharidy tedy významně podporují imunitní systém.
Kdy zvolit reishi s vyšším obsahem polysacharidů, a jak nám bude nápomocná?
Reishi s rozdílným množstvím polysacharidů, má trochu odlišný dopad na organismus. Spousty lidí volí reishi s obsahem polysacharidů kolem 30 %. Často se můžeme dočíst, že právě takováto koncentrace je pro lidské tělo nejvýhodnější. A ano, opravdu tomu tak ve velkém počtu případu je. Hodí se na běžné, dlouhodobé užívání a při chronických obtížích. Ovšem reishi, jež má polysacharidů 50 %, se ukazuje v určitých situacích jako daleko vhodnější varianta.
V případě, že pociťujeme akutní nerovnováhu v těle, potýkáme se s výraznou únavou, oslabenou imunitou a častou nemocností, může taková reishi mnohem lépe povzbudit přirozené mechanismy organismu. Optimální je však pro krátkodobější využití, kdy má za úkol rychle a razantně podnítit obranné systémy těla. Díky dalším zastoupeným složkám má také příznivý vliv na hladinu cholesterolu a zdraví kardiovaskulární a oběhové soustavy. Avšak v reishi s více polysacharidy je ostatních látek o něco méně. Proto je výhodné obě varianty i kombinovat. Dlouhodobě užívat reishi s 30 % a při závažnějších problémech nasadit tu silnější. Na škodu není ani přidání jiných vitálních hub.
Lesklokorka lesklá/ reishi v organismu podporuje:
- Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
- Normální funkce oběhové soustavy
- Normální hladina cholesterolu
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.
Potravinové intolerance: Jak je poznat a co s nimi dělat?
Potravinové intolerance jsou stále častějším problémem, avšak zůstávají dlouho nerozpoznané. Jedná se o nesnášenlivost některých složek stravy, které tělo nedokáže správně zpracovat. Na rozdíl od alergií se intolerance projevují především zažívacími obtížemi, ale mohou mít i celou řadu dalších příznaků
Ginkgo biloba – zázrak z Asie, který vás dovede k dlouhověkosti
Extrakt z ginkgo biloba (jinanu dvojlaločném) se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně využívá již po staletí. Historie tohoto Ginkgo biloby však sahá daleko hlouběji, až do období prvohor. Není tedy žádný div, že se tyto stromy označují za živoucí fosilii. V listech ginkga se dále nachází terpenické laktony, ginkgolidy, kyselina ginkgolová a látka zvaná bilobalid. Všechny tyto látky, souhrnně terpeny a flavonoidy, se podílejí na mikrocirkulaci v těle, účastní se energetické výměny a zvyšují žilní tonus.









