Kdy zvolit reishi s vyšší koncentrací 50 %?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je vitální houba, jež je v poslední době velmi oblíbená, využívaná a také efektivní. Může po mnoha stránkách posílit náš organismus nebo pomoci překonat některé neduhy lidského zdraví, s nimiž se běžně potýkáme. Má v sobě kvantum aktivních složek, které umí být velice prospěšné. Jedna z nich hraje důležitou roli a o její koncentraci bychom se při výběru měli rozhodně zajímat. Jsou to tzv. polysacharidy. Běžně v nabídce narazíme na reishi s 30 % těchto látek, ale co reishi, která jich má 50 %? V jakém případě je lepší a kdy bychom po ní měli tedy sáhnout? To si dnes probereme v tomto článku.

Základní informace o reishi a souhrn jejích aktivních látek
Reishi je chorožovitou dřevokaznou houbou, která se nejčastěji vyskytuje na stromech. Tyto stromy jsou většinou poškozené či dokonce odumřelé. Má vějířovitý tvar, a jak český název napovídá, má lesklý klobouk. Hojně se vykytuje v Asii, ale zřídka na ni narazíme rovněž u nás. Ovšem na asijském kontinentě již není ve volné přírodě k vidění tolik, jako tomu bývalo dříve, a to kvůli značnému zájmu. Pěstuje se proto ve velkém objemu i v pěstírnách, kde již v dnešní době dosahuje stejných kvalit jako má ta volně rostoucí.
Hlavními složkami v reishi/lesklokorce jsou polysacharidy, glykoproteiny, triterpeny, steroly, tuky a mastné kyseliny, nukleosidy, nukleotidy, vitaminy a minerální látky. Je tudíž vidět, že je tato houba nabitá celou řadou přínosných složek. Jako první bychom se ale měli dívat na obsah polysacharidů.
Co to jsou polysacharidy a proč se o ně zajímat?
Polysacharidy jsou látky, jež mají významný podíl na blahodárných vlastnostech reishi. Jedná se o složené cukry s dlouhými řetězci, které jsou jak vstřebatelné, tak některé i nevstřebatelné. Z reishi bylo těchto polysacharidů izolováno přibližně kolem 200 druhů. Za nejznámější a nejefektivnější se považují betaglukany, ale obsahuje i alfaglukany, ganoderany A, B a C nebo třeba nerozpustný chitin.

Houbové polysacharidy jsou modifikátory biologických reakcí a napomáhají tělu se rychleji adaptovat na změny a nepříznivé podmínky prostředí. Zároveň jsou schopné aktivovat buňky, které jsou zodpovědné za vlastní obranyschopnost organismu – tzv. mikrofágy, makrofágy, leukocyty a lymfocyty. Přičemž například makrofágy dokáží pohlcovat a ničit cizorodé a patogenní mikroorganismy a glukany jsou právě ty, jež je stimulují k ještě lepší činnosti. Polysacharidy tedy významně podporují imunitní systém.
Kdy zvolit reishi s vyšším obsahem polysacharidů, a jak nám bude nápomocná?
Reishi s rozdílným množstvím polysacharidů, má trochu odlišný dopad na organismus. Spousty lidí volí reishi s obsahem polysacharidů kolem 30 %. Často se můžeme dočíst, že právě takováto koncentrace je pro lidské tělo nejvýhodnější. A ano, opravdu tomu tak ve velkém počtu případu je. Hodí se na běžné, dlouhodobé užívání a při chronických obtížích. Ovšem reishi, jež má polysacharidů 50 %, se ukazuje v určitých situacích jako daleko vhodnější varianta.
V případě, že pociťujeme akutní nerovnováhu v těle, potýkáme se s výraznou únavou, oslabenou imunitou a častou nemocností, může taková reishi mnohem lépe povzbudit přirozené mechanismy organismu. Optimální je však pro krátkodobější využití, kdy má za úkol rychle a razantně podnítit obranné systémy těla. Díky dalším zastoupeným složkám má také příznivý vliv na hladinu cholesterolu a zdraví kardiovaskulární a oběhové soustavy. Avšak v reishi s více polysacharidy je ostatních látek o něco méně. Proto je výhodné obě varianty i kombinovat. Dlouhodobě užívat reishi s 30 % a při závažnějších problémech nasadit tu silnější. Na škodu není ani přidání jiných vitálních hub.
Lesklokorka lesklá/ reishi v organismu podporuje:
- Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
- Normální funkce oběhové soustavy
- Normální hladina cholesterolu
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Problémy s trávením? Jak jim předcházet a jaké doplňky vybrat?
Obtíže spojené s trávením si v životě minimálně jednou zažije každý. Jedná se o poměrně nepříjemnou záležitost, která může mít vícero průvodních příznaků. Pokud se jedná o krátkodobou záležitost, často postačí malá úprava jídelníčku a problém je vyřešen. V případě, že se ovšem situace opakuje častěji či máte citlivější zažívací ústrojí, je potřeba se tomu věnovat důkladněji a spolu s úpravou životního stylu, si můžete pořídit určité pomocníky, které řešení vašich obtíží napomohou urychlit.
Triple maca vs klasická maca, jakou vybrat?
Maca peruánská neboli Lepidium Meyenii je rostlina, která je oblíbená jak u mužů, tak u žen a její blahodárné vlastnosti jsou již po dlouhou dobu zkoumány, zkoušeny a rovněž velmi úspěšně využívány. Má totiž řadu schopností, jež mohou být prospěšné v mnohých oblastech našeho těla. Na macu však můžeme narazit v různých odrůdách. Ty se používají samostatně nebo se také v poslední době přistoupilo k jejich kombinování.
Kyselina mléčná – vlastnosti, formy a využití
Úloha L-kyseliny mléčné spočívá i v tom, že se účastní důležitých metabolických procesů v těle a slouží jako známá a přirozená složka, kterou naše buňky dokážou efektivně využít. Proto je také nejvíce zkoumána a využívána v různých odvětvích.









