Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku.
Co to je koenzym Q10?
Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.
Tato látka je svou povahou podobná vitaminům, a tak se jí někdy přezdívá vitamin Q. V těle se chová ale odlišně a nelze ji žádným vitaminem nahradit. Na rozdíl od některých vitaminů si jej navíc naše tělo dovede částečně samo vyrobit, nebo získat z potravy. Od 40. roku života však bohužel množství koenzymu v těle přirozeně klesá, což se může projevit vyšší únavou, nižší chutí na sex, sníženou výkonností a zhoršenou regenerací. Také špatný životní styl a nevhodné životní prostředí může zapříčinit vyšší ztráty koenzymu Q10 v mladším věku. Úbytku například napomáhá dlouhodobý stres, kouření, obezita a fyzická zátěž.
K čemu je koenzym Q10 dobrý?
Kromě toho, že nám dodává vitalitu a výkonnost, je koenzym Q10 velice významný z důvodu odstraňování volných radikálů, jež mohou být příčinou předčasného stárnutí a civilizačních chorob. Některé výzkumy dokonce dokazují, že podporuje normální srdeční činnost a snižuje vysoký krevní tlak. Dále pak působí na dýchací systém, zlepšuje soustředění a paměť, přispívá k hojení ran a podporuje zdraví zubů a dásní.
Tím, že koenzym Q10 eliminuje škodlivé volné radikály, navíc funguje jako silný antioxidant očisťující tělo od toxinů. Významný je tedy při alergiích a astmatu.
Jak ho získat a jaká je doporučená denní dávka?
Doporučená denní dávka koenzymu Q10 není zatím oficiálně stanovena. Za optimální každodenní množství se však považuje 30–60 mg. U sportovců, lidí trpících některým kardiovaskulárním onemocněním, diabetiků nebo jedinců, kteří vedou fyzicky či psychicky náročný život se pak doporučuje dávku koenzymu zvýšit klidně i na 100–200 mg.
Všeobecně se udává, že z potravy přijmeme za den pouze 10 mg koenzymu Q10. Přitom je zastoupen v široké škále potravin. Najít ho můžeme například ve vnitřnostech, hovězím mase, sójovém oleji, špenátu, arašídech nebo sardinkách. Je tedy zapotřebí myslet na pestrý jídelníček a případně koenzym Q10 doplňovat prostřednictvím doplňků stravy.
Působení koenzymu Q10 v těle:
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podporuje normální činnost srdce
- Podporuje k udržení normálního stavu zubů a dásní
- Podporuje fyzickou výkonnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Koenzym Q10 v olejové formě softgel s vysokou biologickou využitelností s obsahem 100mg/kapsle.

B-komplex Lalmin, v čem předčí klasická béčka?
B-komplex je skupina vitaminů B, která má celkem 8 zástupců – vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Každý z nich je nepostradatelný pro náležité fungování celého organismu včetně jeho základních funkcí. Výčet významů začíná u vývoje a tvorby enzymů, přes důležitost pro nervovou soustavu a správný metabolismus, až po zdravou pokožku a vlasy. Všechny jsou rozpustné ve vodě, a tak si je tělo neukládá do zásoby a jejich nadbytek se poměrně snadno vylučuje z těla ven spolu s močí a potem.

Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.

Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh, může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže. V Asii zejména v Indii je zlaté mléko populární do dnešního dne a spoustu lidí si ho tam dopřává téměř na denní bázi. Protože se v tradiční ájurvédě využívá přírodních ingrediencí, které jsou plné silných antioxidantů, vitaminů a minerálů je tento nápoj plný látek, co nám mohou prospět ve více směrech.