Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách. V případě, že se rozhodnete koenzym Q10 tělu dodávat jiným způsobem, měli byste se zaměřit na potraviny, ve kterých se nachází či zvolit některý z doplňků stravy. Na výběr se však zaměřte pečlivě, protože koenzym může mít různé formy. Jaké to jsou a další zajímavé informace se dozvíte v dnešním článku.

Co je to koenzym Q10 a v čem je obsažen?
Koenzym Q10 se svojí strukturou podobá nejvíce vitaminu K a je nepostradatelným katalyzátorem. Zdraví, silný a mladý organismus nemá s dostatečnou produkcí koenzymu Q10 problém, ale jak jsme si již na začátku řekli, je věk faktorem, který jeho tvorbu zásadně ovlivňuje. A nejedná se pouze o věk, ale je zde mnoho jiných faktorů, jež jsou pro náležitou hladinu koenzymu Q10 negativní. Je to stres, kouření, špatná životospráva nebo určitá chronická onemocnění. Potraviny s nejvyšším obsahem koenzymu Q10 jsou srdce a ostatní vnitřnosti, hovězí maso a sardinky. Méně je pak v olivovém oleji, špenátu, brokolici a sójových bobech.
Jaké schopnosti koenzym Q10 má?
Jedním z předních úkolů koenzymu Q10 je přeměna energie z přijaté potravy na takovou, kterou naše tělo dokáže využít. Celý proces probíhá ve strukturách buněk, konkrétně v části nazývané jako mitochondrie. Takto vzniká až 95% potřebné energie pro život. Koenzym Q10 je také mimořádně funkčním antioxidantem, je tedy zodpovědný za odbourávání veškerých volných radikálů. Jako antioxidant se spotřebovává mezi prvními.
Koenzym Q10 je významný rovněž pro normální činnost srdce, cév, mozku a celkovou fyzickou i psychickou kondici. Pokud je úrověň koenzymu Q10 příliš nízká, může to vést až k degenerativním stavům a nemocem kardiovaskulárního systému. Mimo jiné je Q10 součástí biochemických pochodů, jež umožňují buňkám vstřebávat důležité živiny či je příznivý pro zdraví zubů a dásní.

V jakých formách může koenzym Q10 být a jaký zvolit?
Koenzym Q10 je dnes na trhu poměrně snadno k dostání, a můžeme si tak vybírat ze široké škály výrobků. Ty se ovšem mohou v mnoha směrech lišit. Můžeme se setkat s různorodou lékovou formou, koncentrací, s koenzymem, který je součástí mixu dalších látek nebo taktéž s odlišným výrobním postupem. Ne všechny koenzymy Q10 jsou tudíž totožné a při výběru bychom se měli zaměřit na pár zásadních bodů.
V první řadě se jedná o samotnou výrobu koenzymu Q10. Dá se totiž vyrábět dvěma rozličnými způsoby. Surovina se může vytvářet za pomoci přirozeného biologického postupu – fermentací. Může jít například o kvasinkovou či bakteriální fermentaci, z níž na konci procesu vyjde surovina, která je téměř identická s koenzymem Q10, jež si produkujeme v těle. Druhá možnost je syntetická výroba, kde molekula Q10 pochází z trimetoxytoluenu a izoprenových jednotek získaných z listů tabáku. Tento koenzym Q10 však nedosahuje takové vstřebatelnosti a není našemu tělu svým složením tolik blízký.
Dále je velice důležité, v jaké podobě daný koenzym Q10 užíváme. Vzhledem k tomu, že jde o látku rozpustnou v tucích, je vhodné, aby byl součástí přípravku jakýkoliv olej – slunečnicový, sezamový, sójový aj. Takový koenzym je rozpuštěn v oleji, nejčastěji v želatinové kapsli. U této formy máme pak větší jistotu, že bude mít dostatečnou využitelnost v organismu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Potravinové intolerance: Jak je poznat a co s nimi dělat?
Potravinové intolerance jsou stále častějším problémem, avšak zůstávají dlouho nerozpoznané. Jedná se o nesnášenlivost některých složek stravy, které tělo nedokáže správně zpracovat. Na rozdíl od alergií se intolerance projevují především zažívacími obtížemi, ale mohou mít i celou řadu dalších příznaků
Jak na povánoční kila? Zkuste metodu 80/20
Klíčem úspěchu je za prvé pochopení základů výživy a toho, co váš organismus vyžaduje pro správné fungování. Strava je totiž pro nás důležitým palivem, bez kterého se rozhodně neobejdeme. Vy tak musíte dodat tělu všechny nutné skupiny makroživin, jelikož každá z nich má svoji zásadní úlohu. Jedná se o cukry (cca 50-60 % z příjmu), tuky (25-30 %) a bílkoviny (15-25 %). V dnešní době je problémem především nedostatečný přísun bílkovin, které (jak si ovšem spoustu lidí myslí) nepotřebují jen lidé, kteří vrcholově sportují či budují svaly.
Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch.









