Kokosová voda a její přínos pro zdraví?
Kokosová voda je nápoj, který si oblíbilo spoustu lidí a zařadilo ji dokonce v rámci zdravého životního stylu do své každodenní rutiny. Někdo ji popíjí jen tak, pro její příjemnou a osvěžující chuť. Často je však kokosová voda spojována s některými blahodárnými benefity pro lidský organismus. Uvádí se, že je i třeba skvělou a plnohodnotnou náhradou umělých izotonických a jiných sportovních nápojů. Zcela jistě obsahuje živiny a další látky, které lidské tělo potřebuje pro běžný chod. Je ale kokosová voda opravdu něčím příznivá? A z jakých ořechů se konkrétně získává? To vše si probereme níže v tomto článku.
Z jakých kokosů se voda bere a jak v nich vzniká?
Kokosovník ořechoplodý nebo jen kokosová palma je rostlina, která má za plody právě kokosové ořechy. Palmové stromy mají unikátní schopnost vytvářet z přijaté vody tu kokosovou za pomoci filtrační funkce, jež mají kokosová vlákna. Tak jsou odfiltrovány všechny nežádoucí látky a bakterie. Uvnitř kokosového ořechu pak vznikne lahodná a nasládlá tekutina s hned několika pro nás přínosnými složkami a jemnou kokosovo – ořechovou chutí.
Pod pojmem kokos si asi většina lidí vybaví spíše ten hnědě zbarvený, na povrchu suchý, s tuhými hnědými vlákny. Avšak mladý kokos, který je sklízen v rozmezí 6-8 měsíců, má daleko více prospěšných látek. Na povrchu je zelený a uvnitř se nachází menší vrstva kokosové dužiny a větší množství vody. Ovšem v obchodech se s ním častěji setkáme v bílé barvě, jelikož je již opracovaný a zelená horní vrstva je odstraněna. Kokosová voda se ale rovněž prodává v dalších podobách. A to v lahvičkách, plechovkách či jiných nádobách, kdy je z kokosu už vyextrahována.
Obsah jakých látek se v kokosové vodě nachází?
Kokosová voda je z velké většiny tvořena čistou vodou. Udává se, že to je až 95 %. Zbylé látky představují zajímavý komplex, který může mít pozitivní vliv jako sportovní nebo rehydratační nápoj. Kokosová tekutina má v sobě především sacharidy, méně proteinů a téměř žádný tuk. Obsahuje také vitamin C, B1 a minerální a stopové prvky. Je to například hořčík, draslík, sodík, vápník a fosfor. Mnohé z těchto minerálů jsou důležitými elektrolyty. To jsou složky potřebné pro správnou distribuci a rovnováhu tekutin v těle, a tedy také pro hydrataci celého organismu. Z ostatních přítomných prvků to jsou antioxidanty, aminokyseliny, cytokiny a enzymy.
Na co může mít kokosová voda příznivý vliv?
Voda z kokosu je dobrým pomocníkem po sportovní nebo jiné náročné fyzické aktivitě, a to pro doplnění nejen samotných tekutin, ale i právě významných elektrolytů. Může být rovněž přínosem během léčby průjmových a podobných obtíží, kdy přicházíme o velkou část hydratace a nezbytné minerály. Díky obsahu antioxidantů, je podporou při ochraně buněk před volnými radikály. Cytokiny jsou zase zásadní během regulace procesů souvisejících s naší vrozenou a taktéž získanou imunitou. Mají kladný dopad na buněčný růst a pohyb buněk do míst, kde probíhá kupříkladu nějaký zánět, infekce či zranění. Protože má v sobě kokosová voda dokonce enzymy, předpokládá se, že přispívá k lepšímu trávení a metabolismu. To mnoho lidí využívá v rámci kontroly své hmotnosti.
Pokud chcete, aby měla kokosová voda všechny tyto zmíněné benefity, volte buď čerstvý kokosový ořech nebo takové produkty, jež obsahují pouze čistou kokosovou vodu. Bez přidaného cukru a ostatních sladidel či zbytečných stabilizátorů. Výjimkou může být pro zpestření kokosová voda s přídavkem další čisté ovocné šťávy.
Tento nápoj je zcela určitě skvělým doplněním a ozvláštněním vašeho běžného pitného režimu. Nečekejte však, že za vás kokosová voda vyřeší veškeré zdravotní obtíže a nadváhu. Nicméně, pakliže je váš životní styl vyvážený, je zajisté voda z kokosu příjemným způsobem, jak organismu dodat některé nepostradatelné látky.
Z naší nabídky kokosových vod na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Guarana jako zdravější verze kávy?
S guaranou se můžeme setkat i pod názvy Paulinie nápojná či Paullinia Cupana. Je to v dnešní době poměrně využívaný stimulant, který má ale také řadu dalších pozitivních vlivů na lidský organismus. Přesto se spoustu lidí zdráhá guaranu vyzkoušet a radši si pro povzbuzení volí osvědčenou a více běžnou kávu. Guarana ovšem funguje trošku odlišně, a z tohoto důvodu je i její výsledný efekt rozdílný. Guarana je stálezelená a většinou vyrůstá v podobě popínavého keře nebo menšího stromku. Plody jsou červené a pod světlou dužinou ukrývají jedno velké semeno. V momentě, kdy plod dozraje, dochází k jeho prasknutí a semínko se tak samo odhalí. Dužina se dá konzumovat, avšak z hlediska obsahu aktivních látek jsou zajímavější právě semena.

Kolagen, jak vybrat ten správný??
Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o extracelulární ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla. Kolagen jako bílkovina se liší spektrem aminokyselin od hovězího, kuřecího masa, případně jiných mléčných bílkovin a zejména v obsahu základních aminokyselin. Kolagen bychom mohli zařadit mezi velice oblíbený a stále častěji využívaný doplněk stravy. Popularita kolagenu neustále roste, a tak jsme se rozhodli vytvořit článek o tom, na co všechno se využívá, jaké jsou typy a jak zvolit ten správný/vhodný.

Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.