Konopné semínko a jeho vliv na zdraví?
Jak je známo, všechna semínka jsou plná živin a látek, jež jsou prospěšné našemu zdraví a není vůbec na škodu je zařadit do stravy. Konopné semínko není výjimkou, ba je dokonce považováno za jedno z nutričně nejlepších a nejvýživnějších. Obsahuje vitaminy, minerály a další složky, které budou přínosem pro mnohé oblasti organismu. Dnes je k zakoupení nejen ve specializovaných prodejnách, ale i v běžných obchodních řetězcích či eshopech. Stejně tak může být zpracováno ve vícero podobách – neloupané, loupané nebo se z něj vyrábí například konopná mouka a jiné produkty. V dnešním článku se na konopné semínko podíváme a řekneme si, jak může po zdravotní stránce přispět našemu tělu.
Kde se bere konopné semínko?
Toto semínko se získává z rostliny, která se jmenuje konopí seté. Latinsky bychom ji našli pod názvem Cannabis Sativa. Je to povětšinou jednoletá rostlina, jež má ráda teplé prostředí a dnes je často pěstována pro průmyslové účely. Dříve rostla především v Asii, ale s postupem času se dostala do více koutů světa včetně k nám do Evropy. Zpravidla vyrůstá do velikosti 80-150 cm, avšak může dorůst až do několika metrů. Tvoří jednopohlavní květy. To znamená, že se jednotlivé rostlinky dělí na samčí a samičí. Na vzhledu lze mezi nimi spatřit odlišnosti, a to zejména na květech či v barvě listů. Po odkvětu vznikají tzv. nažky (suché nepukavé plody obvykle s jedním semenem), které skrývají právě konopná semínka.
Z čeho je konopné semínko složeno?
V první řadě je potřeba poukázat na to, že konopná semena neobsahují THC. Najdeme ho maximálně v tak stopovém množství, že ani při konzumaci velkého kvanta, se to nijak neprojeví. Proto se není čeho obávat. Konopné semínko nepůsobí psychotropně. Nezmění tak vnímání ani naše vědomí.
Na druhou stranu má v sobě konopné semínko mnoho užitečných látek a živin. Je tvořeno bílkovinami, zdravými tuky, sacharidy i vlákninou. Z výživového hlediska je tedy komplexní. Co se týče samotných bílkovin, tak na rozdíl od většiny jiných potravin, poskytuje konopné semínko kompletně všech 9 esenciálních aminokyselin. Tuky jsou zastoupeny v podobě nenasycených mastných kyselin omega 3 a 6 ve vyváženém poměru. Je to třeba kyselina linolová a kyselina alfa-linolenová. Z ostatních složek bychom našli železo, zinek, vápník, hořčík, vitamin A a B12 či antioxidanty jako jsou polyfenoly a flavonoidy.
Co nám konzumace konopného semínka může přinést?
Podle složení konopného semínka je asi zřejmé, že je jistě zdrojem kvalitních živin v ideálním množství. Jsou tudíž skvělým doplňkem do našeho jídelníčku. Pokud se stravujeme vegansky, mohou být vhodným způsobem, jak dodat tělu potřebné bílkoviny. Vláknina v nich obsažená zase podnítí správnou funkci zažívacího traktu. Díky nenasyceným mastným kyselinám, v poměru příznivém pro náš organismus, podpoří zdraví celého kardiovaskulárního systému a mozku. Rovněž napomáhá povzbudit imunitní systém, snižovat hladinu nepříznivého cholesterolu a ochraňovat buňky před volnými radikály. Navíc je blahodárné pro lepší kvalitu vlasů, nehtů i pleti a je přínosem pro budování svalové hmoty.
Jak si konopné semínko můžeme vychutnat?
Konopná semínka můžeme využít loupaná, neloupaná, celá, sekaná či mletá. Ty se slupkou mají více vlákniny. Můžeme si s nimi posypat saláty, ovesné kaše, cereálie a zamíchat si je do jogurtu a smoothie. Jejich lehce oříšková chuť dodá jídlu nový rozměr. Je možné je použít při pečení sladkých koláčů i slaného pečiva. Lze z něj připravit taktéž konopné mléko jako náhradu za to kravské v případě, že klasické mléko nemůžeme nebo chceme pouhé zpestření. Stačí namočit semínka na pár hodin do vody, poté důkladně rozmixovat a přecedit nejlépe přes jemné plátýnko. Můžeme v případě potřeby dosladit oblíbeným sladidlem. Z konopných semen se vyrábí dokonce olej. Ten je vhodnější do studené kuchyně na zálivky, dresinky a podobně. Tepelnou úpravou bychom zbytečně přišli o cenné nenasycené mastné kyseliny.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Allnature BIO konopné semínko je skvělou variantou jak obohatit svůj dosavadní jídelníček.

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.

Hořčíkový olej a jeho využití??
V dnešní blogu si podrobně rozebereme Hořčík a jeho význam v organismu a podíváme se na poměrně novodobí přírodní přípravek, kterým je z Hořčíku získávaný Hořčíkový olej. Hořčíkový olej může být vhodnou lékovou formou a způsobem jak dostat do organismu tak potřebný hořčík, pokud například neradi polykáte kapsle, případně nemůžete z nějakého důvodu užívat Hořčík vnitřně. Hořčík známý také pod latinským názvem Magnezium je minerál podílející se na mnoha chemických procesech v organismu a tím se stává pro naše tělo nepostradatelný. Hořčík se podílí na několika stovkách enzymatických reakcí nezbytných pro správné fungování nervové soustavy, pohybového aparátu a dokonce i kardiovaskulárního systému.

Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin. Kešu náleží mezi nejzdravější ořechy, a to nejen proto, že obsahuje širokou škálu blahodárných látek, ale má ještě vyvážené nutriční hodnoty. Kešu ukrývá kvalitní zdroj proteinů, jež jsou nepostradatelné pro všechny části těla. Dále nalezneme zdravé tuky. Většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Veškeré ořechy v sobě mají více tuku, ovšem kešu patří mezi ty, které se drží spíše na těch spodních příčkách.