Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Co tedy kurkuma obsahuje tak zajímavého a příznivého pro naše tělo a jaká složka je nejdůležitější? Právě na tuto problematiku bude zaměřený dnešní článek.
Z čeho se kurkuma získává?
Kurkumu můžeme získat z rostlinky, která nese název kurkumovník dlouhý (Curcuma Longa). V češtině se někdy používá i prostého názvu kurkuma pro celou rostlinu. Svůj původ má v jižní a východní Asii (Indie, Čína, Thajsko), ale dnes se ve velkém pěstuje i na jiných místech a lze si ji zasadit stejně tak u nás. Kurkumovník je vytrvalá bylina patřící do čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae) a také jeho hlíza se podobá té zázvorové. A právě dužnatý oddenek se slupkou a výraznou barvou dužiny je tou nejvýznamnější částí, protože ten se spotřebovává v čerstvé podobě na vaření a různé odvary, na sušení a následné namletí a dále k získání extraktů. Z článkovitých oddenků vyrůstají řapíkaté dlouhé listy a kořeny a kurkumovník dokonce kvete bledě žlutými květy. Existuje též několik odlišných druhů než pouze kurkumovník dlouhý, často pěstovaných na okrasu, kvůli svému pestrobarevnému květenství.
Jaké složky jsou součástí kurkumy?
Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť. Zajímavý je třeba cineol, jenž se vyznačuje svým protichřipkovým vlivem. Tím ale výčet přínosných látek nekončí, a dokonce žádná z jmenovaných není ta nejcennější. Kurkuma obsahuje totiž antioxidanty a polyfenoly, z nichž je hlavní kurkumin. Ten má velké množství pozitivních efektů na více stránek našeho organismu.
Blahodárný kurkumin
Kurkumin je pro náš organismus nejdůležitější obsahovou složkou z toho důvodu, že nám přináší ty největší benefity na zdraví. Jde o žluté až oranžové barvivo a z chemického hlediska se řadí mezi polyfenoly (flavonoidy). Je dobře rozpustný v tucích a olejích. Samotná kurkumová hlíza ho má v sobě asi 3 %. Proto na trhu nalezneme extrakty této látky, kde jsou všechny blahodárné vlastnosti koncentrovány.
Kurkumin má silné antioxidační vlastnosti, potlačuje volné radikály, chrání buněčné membrány a pyšní se skvělým protizánětlivým, antibakteriálním a antivirovým efektem. Využití má nejenom při běžných zánětech například dýchacích cest, ale má svůj význam i při těch chronických, jako je zánětlivé onemocnění kloubů a pohybového aparátu, kdy rovněž ulevuje od bolesti. V neposlední řadě podporuje trávení, vylučování žluči, správnou funkci jater a nervový systém. Prospěch z jeho užívání může být tedy značný, avšak si musíme pohlídat množství v produktu a vybírat ty kvalitní, jež mají vysoké procento kurkuminu.
Pokud chcete z kurkuminu vytěžit co nejvíce, je dobré ho navíc kombinovat s tzv. piperinem. To je extrakt z černého pepře a společným užíváním všechny pozitivní dopady kurkuminu znásobí. Oblíbené je také zlaté mléko s přídavkem kurkumy a dalších složek, které se popíjí teplé proti nachlazení nebo pro lepší spánek.
Kurkuma dlouhá (Curcuma Longa) v těle optimalizuje:
- Trávení
- Činnost jater a jaterní lipidy
- Stav kloubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
MycoMedica Kurkumin obsahuje deklarovaný extrakt kurkumínu 95% s navíc přidaným piperinem a quercetinem.
Woldohealth Zlaté mléko s přidanou kurkumou je směs aktivních látek kurkumy, piperinu, zázvoru a skořice.

Kdy je vhodné použít hořčíkový olej a kdy kapsle hořčíku
Hořčík je minerální látkou, která je v těle zastoupena velmi výrazně. Potřebujeme ho na stovky biochemických reakcí a na zcela běžné funkce našeho organismu. Průměrná doporučená denní dávka hořčíku je stanovena na 375 mg denně pro dospělého jedince. Potřeba minerálů ovšem bývá velice individuální a závisí na spoustě faktorů. Nejde pouze o věk a pohlaví, ale třeba o míru stresu nebo fyzické a psychické zátěže.

Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia či tamarind malabarský je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, ale i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti.

Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní??
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost