Kurkumin a jeho koncentrace, proč volit kombinaci s piperinem?
Kurkuminy jsou tělu prospěšné rostlinné sloučeniny, které se využívají v tradičních medicínách už po tisíce let. Jsou součástí kurkumy, jež se pro svoji zajímavou chuť hojně používá také v kuchyni, ale své místo si našla už i třeba v kosmetickém průmyslu. Kurkumin je konkrétně polyfenolická látka s významnými antioxidačními a dalšími cennými vlastnostmi, a může být pro naše tělo tedy velmi příznivá, a to v různých ohledech. Pokud byste ale chtěli kurkumin užívat, a chcete si zajistit, že bude mít takový efekt, jak je slibováno, měli byste se zaměřit na několik faktorů – koncentraci, a to, jak kurkuminu napomoci se co nejlépe v organismu vstřebat. To vše bude tématem právě dnešního článku.
Kde se bere kurkumin?
Jak jsme již na počátku naznačili, kurkumin je jednou z obsahových látek kurkumy. V té se nachází vícero hodnotných složek jako jsou sacharidy, tuky, vitaminy, minerály, silice a terpeny, ovšem kurkumin je pro nás z tohoto hlediska jednou z nejzajímavějších součástí kurkumy. Kurkuma se získává z rostliny nazývané jakožto Kurkuma dlouhá (Curcuma Longa). Ta je vytrvalá, dorůstá do výšky až jednoho metru a část, která je využívána pro kulinářské účely a tvorbu doplňků, je její zdužnatělý oddenek. V něm je totiž nejvyšší soustředění aktivních látek, včetně zmiňovaných kurkuminů. Přesto jich kurkuma obsahuje přibližně pouze 3 %. Kurkuminu máme více typů, konkrétně jsou tři a souhrnně byly pojmenovány jako kurkuminoidy.
Čím nám může kurkumin prospívat?
Kurkumin je často suplementován pro jeho antioxidační vlastnosti. Je proto dobrou posilou v ochraně buněk před negativním vlivem volných radikálů v těle. Podporuje rovněž správnou tvorbu žluči, čímž zlepšuje přirozené trávení. Přispívá k normální funkci jater a prospěšný je i pro pohybový aparát, jelikož napomáhá udržet zdraví našich kloubů, kladně ovlivňuje jejich pohyblivost a pevnost a chová se protizánětlivě. Kurkumin je příznivý dokonce pro kardiovaskulární systém, krevní oběh, náležitou činnost srdce a dýchací soustavu. Při pravidelném užívání podporuje obranyschopnost.
Co je piperin a jaké jsou jeho schopnosti?
Piperin je jednou z bioaktivních složek v černém pepři. Je to přesně ta látka, která dodává pepři onu specifickou pálivou chuť. Funguje jako antioxidant, zmírňuje nevolnosti, podněcuje trávení, může urychlovat látkovou výměnu, a navíc zlepšuje vstřebávání živin tím, že je ochraňuje před enzymatickým rozložením na substance, jež jsou pro náš organismus již nepoužitelné.
Koncentrace kurkuminu a jeho synergie s piperinem
Jelikož je v samotné kurkumě přítomno pouze menší procento kurkuminoidů a museli bychom tak konzumovat opravdu rozsáhlé množství, přistoupilo se k výrobě standardizovaných extraktů, které nám nabízí tuto látku v koncentrovanější podobě. Pokud si chceme být jistí, že je zastoupení kurkuminoidů dostatečné, měli bychom to nalézt na obalu daného produktu. Většina důvěryhodných výrobců totiž tento údaj zcela běžně uvádí. Mělo by to být přibližně až kolem 95 %.
Kurkumin je také sám o sobě poměrně špatně biologicky dostupný. To znamená, že se sám nezvládne tak dobře absorbovat. Vzhledem k tomu, že jde o polyfenol, jež je rozpustný v tucích, můžeme podpořit vstřebávání tím, že kurkumin podáme společně s tuky. Další látkou, která dokáže s kurkuminem efektivně spolupracovat je právě výše zmíněný piperin. Ten až několikanásobně zvyšuje biovyužitelnost kurkuminu. Usnadňuje vlastně jeho průchod střevní stěnou, díky čemuž je kurkumin lépe vstřebán do krevního oběhu a následně zužitkován ve větší míře. Kombinací těchto dvou složek dojde tudíž k znásobení jejich zdravotních benefitů.
Kurkuma dlouhá (indický šafrán, Curcuma longa) podporuje:
- Normální trávení
- Normální činnost jater
- Normální stav kloubů
- Normální činnost jater – jaterní lipidy
Pepř černý (Pepřovník černý, Piper nigrum):
- Antioxidant
- Trávení – tělesná hmotnost
- Pohlavní systém u žen
- Zdraví jater
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální stav pokožky
- Oběh v jemných krevních cévách a kapilárách
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Kurkumin se standardizovaným extraktem kurkuminu 95%, navíc přidanou kurkumou a piperinem pro maximální možnou vstřebatelnost.
Curcumin od Mycomedica obsahuje také standardizovaný extrakt 95% s navíc přidaným piperinem a quercetinem.

Kotvičník zemní a obsah saponinu nebo protodioscinu, na co se zaměřit?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris patří celosvětově mezi jednu z nejvíce užívaných bylin. Již v dávných dobách ho užívali staří Řekové a dávní čínští léčitelé k posílení imunitního systému, nastartování libida a zmírnění ledvinových potíží. A právě pro svůj skvělý efekt je kotvičník zemní užíván muži a ženami po celém světě i v dnešní době. Kotvičník zemní neboli tribulus terrestris je jednoletá bylina, která roste v několika oblastech po celém světě – například v Jižní Americe, Indii, Číně, Španělsku a Bulharsku. Kvalitu rostliny ale ovlivňují klimatické podmínky, složení půdy a používaná hnojiva. To je také důvod toho, proč některý kotvičník obsahuje méně aktivních látek a jiný zase více.

Na co je dobrá maca?
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá. Základní vlastnosti mají podobné, ale každá z nich má i své specifické schopnosti.

Lipozomální vitaminy a minerály – převratný objev mezi potravinovými doplňky??
Objevem poslední doby jsou lipozomální vitaminy a minerály, které mají schopnost se v těle lépe vstřebávat a působit s daleko větší účinností. Díky tomu se může zdát, že běžně dostupným vitaminům a minerálům již odzvonilo. Skvělý objev a posun z hlediska efektivity vstřebávání vitamínů, minerálů a doplňků stravy proto představuje tzv. lipozomální technologie, která byla ještě donedávna používána jen při výrobě léčiv. Dnes se pomocí ní vyrábí lipozomální vitaminy, a dokonce i minerály, které jsou pro tělo mnohem přínosnější a přirozenější. Mikronutrienty (vitaminy a minerály) ve formě lipozomů jsou totiž obsaženy například i v mateřském mléce.