Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku.
Kde se kyseliny hyaluronové využívá?

Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů. Vzhledem k tomu, že s postupujícím věkem její přirozená tvorba klesá, může docházet k vysoušení pleti a tím je více náchylná ke stárnutí, vzniku vrásek a ztrátě její pružnosti.
Pro všechny tyto důvody se začalo kyseliny hyaluronové využívat pro vnější použití v kosmetickém průmyslu v nejrůznějších produktech na pleť jako jsou například krémy a séra. Oblibu si našla ale i v dermatologii, kdy je součástí dermálních injekcí, které se používají ke zmírnění viditelných vrásek. V neposlední řadě se začala kyselina hyaluronová využívat i pro vnitřní užívání jako doplněk stravy, ať už jako samotná nebo v kombinaci s jinými látkami prospěšnými pro naši pleť a tělo.
Jaké máme typy kyseliny hyaluronové?
Nejčastěji se ve spojení s kyselinou hyaluronovou hovoří o velikosti jejích molekul. Její molekuly mohou být různě velké, každá pomáhá na jiném místě našeho těla a má jinou schopnost vstřebávání. Tento údaj se udává v tzv. daltonech, který označuje molekulární hmotnost, kdy u kyseliny hyaluronové se pohybujeme v rozmezí 4000 až 8000 0000 daltonů (4-8000 kDA). S tím se pojí názvy vysokomolekulární, středněmolekulární a nízkomolekulární kyselina hyaluronová.
- Vysokomolekulární kyselina hyaluronová (více než 1800 kDA) působí především na povrchu pleti a zlepšuje hydrataci její vnější vrstvy, kde se vyskytují jemné vrásky. Nemá schopnost prostupovat do hlubších vrstev a efekt bývá pouze krátkodobý. Tento typ má svůj smysl při vnějším použití. Na dotek je pleť pak jemná a hydratovaná.
- Středněmolekulární kyselina hyaluronová (1000–1800 kDA) má obdobný efekt jako ta vysokomolekulární, působí také spíše na povrchu pokožky.
- Nízkomolekulární kyselina hyaluronová (400-100 kDA) má schopnost proniknout hlouběji, působit na buněčné úrovni a tím zaručit dlouhodobější efekt. Stimuluje vlastní tvorbu kyseliny hyaluronové, pomáhá hydratovat a zlepšovat stav hlubších a výraznějších vrásek. Efekt se dostavuje jak při vnitřním i vnějším použití.

Kyselina hyaluronová a hyaluronát sodný, je mezi nimi rozdíl
Ve spojitosti s kyselinou hyaluronovou se můžeme setkat s řadou jiných názvů, které nás při výběru kosmetického produktu nebo doplňku stravy můžou mást. Častěji se začíná využívat spíše názvu hyaluronan, protože se tento polysacharid vyskytuje v přírodě jako forma soli nikoliv jako kyselina. Tato sůl je složena s hyaluronanu a kationtu (nejčastěji sodík, draslík, vápník). Čistou kyselinu hyaluronovou lze také nalézt, ale bohužel v takové formě dochází k rychlému znehodnocení, nelze ji proto dost dobře využít, a proto se používá jejích solí. Nejčastěji se proto setkáme s tzv. hyaluronátem sodným, který se stejně jako čistá kyselina hyaluronová rozpouští ve vodě, stejně se rozkládá a má tudíž identicky prospěšné vlastnosti. Není zde ani žádný rozdíl mezi velikostí jejich molekul. Z hlediska názvu se využívá především pojmu kyselina hyaluronová, i když se čisté kyseliny nevyužívá a tento název je synonymem právě pro soli jako je hyaluronát sodný. Proto se při výběru produktu nelekejte, pokud narazíte právě na toto pojmenování.
Závěrem lze říct, že je především důležité volit kvalitní produkty, jak pro vnitřní i vnější použití a spolu se zdravým životním stylem pak může kyselina hyaluronová přispět k viditelně mladší a pružnější pokožce a třeba i správné funkci vašich kloubů.
Kyselina hyaluronová podporuje:
- Hydrataci pleti a vyhlazení vrásek
- Zpomalení procesu stárnutí
- Správnou funkci kloubů
- Regeneraci buněk
- Potlačení volných radikálů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Kyselina hyaluronová je unikátní produkt s obsahem kyseliny hyaluronové, rybím kolagenem, vitaminem C, biotinem a vitaminem A. To vše v jedné kapsli.
Woldohealth kyselina hyaluronová s vysokým podílem kyseliny hyaluronové 318mg v jedné kapsli s přidaným kolagenem, zinkem a biotinem.
Rybí olej, rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Rybí olej nebo také rybí tuk, je stejnou přírodní látkou, která se už v dřívějších generacích podávala pro zdraví dětí po lžičkách. V takové formě ale moc oblíbený pro svoji chuť a zápach nebyl. Dnes se běžně setkáme s rybím olejem třeba v želatinových kapslích, kdy problémy s konzumací odpadají a my si tak můžeme dopřát všechny příznivé vlastnosti tohoto tuku bez nepříjemných pocitů. Omega 3 jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). To znamená, že si je tělo samo neumí vyrobit, a tak jsme odkázáni na jejich příjem z potravy či doplňků stravy. Dělí se na tři základní, a to je kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 6 jsou také polynenasycené mastné kyseliny a hlavním zástupcem je především kyselina linolová (CLA) tu si tělo stejně jako omega 3 mastné kyseliny nevytváří. Dále sem řadíme ještě kyselinu arachidonovou (AA) – nachází se i mateřském mléku a gamalinolenovou (GLA).
Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.
Ricinový olej, co všechno umí a jak ho použít?
Ricinový olej je multifunkčním kosmetickým produktem, který se jako první začal využívat již ve starověkém Egyptě pro nejrůznější kosmetické procedury. Jeho blahodárné vlastnosti jsou tedy prozkoušeny mnohaletým používáním. Ricinový olej může být příznivý hned na více částí těla, a to pro běžnou péči, nebo dokonce v případě některých kožních problémů. Může mít samozřejmě svůj přínos pro ženy, ale v mnohých ohledech také pro muže.











