Kyselina hyaluronová a její účinky a použití
Kyselina hyaluronová je opravdu oblíbenou složkou kosmetiky a doplňků stravy. Může nám přinést totiž spoustu pozitiv. Jedná se o gelovitou a vazkou látku, která je součástí našeho organismu, kde se přirozeně produkuje a má schopnost na sebe navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Produkce kyseliny se však s postupujícím věkem poměrně rychle snižuje, což může mít negativní vliv třeba na vzhled pleti, která je daleko náchylnější ke vzniku vrásek a stárnutí. Tato složka je ovšem potřebná i v dalších částech těla.

Jak účinkuje kyselina hyaluronová na ženy?
Kyselina hyaluronová je ve vysoké koncentraci součástí mezibuněčné hmoty, pojivových tkání, pokožky, kloubů a dokonce očí. Ženy si často pochvalují především její přínos pro pleť. Dokáže ji hydratovat, vyplnit a dodat jí zářivost. Vyhlazuje také jemné vrásky, prostupuje hluboko do kožních vrstev a stimuluje tvorbu kolagenu. Stárnutí sice nelze zcela zabránit, ale s pomocí kyseliny hyaluronové je postup pozvolnější, a pokožka je tak déle mladistvá a pevnější.
Jaké účinky ocení muži?
Je samozřejmé, že na muže působí tato látka obdobně. Jestliže tedy o sebe rádi pečujete, bude přínosem rozhodně i pro vaši pleť. Muži ale častěji sahají po kyselině z jiného důvodu. Je totiž také prospěšná pro pohybový aparát. Našli bychom ji v tzv. synoviální tekutině, která je přítomna v kloubním pouzdru, kde hraje zásadní roli. Vyživuje chrupavku, mírní zde nárazy a zeslabuje tření. Pokud tedy kyseliny hyaluronové ubývá, dochází k rychlejšímu opotřebovávání chrupavek.
Mohou se při užívání/aplikaci objevit nežádoucí účinky?
Jelikož jde o složku, která je tělu vlastní, vedlejší účinky nejsou téměř žádné. Proto je kyselina hyaluronová považována za bezpečnou. V období těhotenství a při kojení se o suplementaci poraďte se svým ošetřujícím lékařem, neexistuje totiž dostatek studií, které by vyvrátily či potvrdily její bezpečnost v tomto období. Užívání by se měli vyhnout onkologičtí pacienti.

Za jak dlouho jsou viditelné výsledky?
Kyselinu hyaluronovou byste měli užívat minimálně po dobu jednoho měsíce, kdy se mohou ukázat první změny. Nicméně pro dosažení viditelnějších a výraznějších výsledků je potřeba doba delší. Lze ji bez problému užívat dlouhodobě. Můžete jí navíc kombinovat s jinými látkami, které podpoří krásu pleti. Jedná se kupříkladu o rybí kolagen, vitamin C nebo biotin. Je ovšem důležité správně vybírat, kyselina hyaluronová má mnoho forem a podob.
Jaká kyselina hyaluronová je nejlepší?
To nelze říct zcela jednoznačně, protože každá kyselina hyaluronová je vhodná na něco jiného. Záleží tedy v první řadě na tom, co od ní očekáváte a na co ji chcete využít. Je proto na místě si nejdříve zjistit, jakou má daná kyselina hyaluronová molekulární hmotnost, která je udávána v daltonech. Zdroje se však v rozřazení podle této hodnoty často rozchází.
- Vysokomolekulární – tato kyselina má největší velikost molekul ze všech. Mívá více než 1800 kDa (kilodaltonů). Z tohoto důvodu nemá takovou vstřebatelnost. Působí tudíž převážně na vrchu naší pokožky, kde vytváří ochranný film.
- Středněmolekulární – ta má v rozmezí 1000–1800 kDa. Má o něco vyšší vstřebatelnost než vysokomolekulární, může tak prostoupit do vrchní vrstvy pokožky – epidermis. Čím menší jsou molekuly, tím delší účinek poskytuje.
- Nízkomolekulární – má nejlepší vstřebatelnost ze všech. Prostupuje až do hlubokých kožních vrstev, kde vykazuje dlouhodobý efekt. Taková kyselina má přibližně 40–1000 kDa.
Jak správně vybrat kyselinu hyaluronovou?
Sice má každá molekulární hmotnost jinou vstřebatelnost, nemůžeme však říct, že je některá z nich o něco méně použitelná. Nicméně každá z nich má svůj smysl v jiných typech produktu. Můžete proto využít to nejlepší ze všech typů, případně jejich vlastnosti nakombinovat, abyste dosáhli těch nejoptimálnějších výsledků.
- Vnější použití – zde je kyselina hyaluronová přítomna v nejrůznějších typech kosmetických produktů. Jedná se především o hydratační krémy a séra. V takovém případě budete těžit jak z vysokomolekulárního, tak i nízkomolekulárního druhu. Nejvýhodnější je kombinovat oba typy.
- Vnitřní použití – kyselina hyaluronová ve formě kapslí, tablet, prášku či kapek může mít blahodárný vliv na pokožku a rovněž na klouby. Využívány jsou převážně nízkomolekulární druhy s vysokou absorpcí, občas jsou kombinovány i se středněmolekulárními.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging - PMC [online]. [cit. 31. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
Kolagen, jak vybrat ten správný??
Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o extracelulární ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla. Kolagen jako bílkovina se liší spektrem aminokyselin od hovězího, kuřecího masa, případně jiných mléčných bílkovin a zejména v obsahu základních aminokyselin. Kolagen bychom mohli zařadit mezi velice oblíbený a stále častěji využívaný doplněk stravy. Popularita kolagenu neustále roste, a tak jsme se rozhodli vytvořit článek o tom, na co všechno se využívá, jaké jsou typy a jak zvolit ten správný/vhodný.
Rybí olej, rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Rybí olej nebo také rybí tuk, je stejnou přírodní látkou, která se už v dřívějších generacích podávala pro zdraví dětí po lžičkách. V takové formě ale moc oblíbený pro svoji chuť a zápach nebyl. Dnes se běžně setkáme s rybím olejem třeba v želatinových kapslích, kdy problémy s konzumací odpadají a my si tak můžeme dopřát všechny příznivé vlastnosti tohoto tuku bez nepříjemných pocitů. Omega 3 jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). To znamená, že si je tělo samo neumí vyrobit, a tak jsme odkázáni na jejich příjem z potravy či doplňků stravy. Dělí se na tři základní, a to je kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 6 jsou také polynenasycené mastné kyseliny a hlavním zástupcem je především kyselina linolová (CLA) tu si tělo stejně jako omega 3 mastné kyseliny nevytváří. Dále sem řadíme ještě kyselinu arachidonovou (AA) – nachází se i mateřském mléku a gamalinolenovou (GLA).
Na co jsou dobré omega 3 a proč je užívat?
Do omega 3 patří větší množství typů mastných kyselin, jež se liší ve své struktuře. Nejhlavnějšími zástupci jsou kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 3 mastné kyseliny totiž napomáhají udržovat správnou funkci kardiovaskulárního systému.










