Lipozomální vitamin C – proč ho zvolit oproti klasickému
Lidské tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit. A i když se jeho absolutní nedostatek tzv. skorbut neboli kurděje v dnešní době prakticky nevyskytuje, je důležité ho do organismu pravidelně a v dostatečné míře dodávat. Proč?
Vitamin C se totiž podílí na mnohých biologických procesech v našem těle včetně imunitního systému. Kromě toho snížení hladiny vitaminu C může stát za fyzickým i psychickým vyčerpáním organismu. Jak ho tedy tělu nejefektivněji dodat?
V čem spočívá výhoda lipozomálního vitaminu C?
Existuje spoustu způsobů, jak do sebe vitamin C dostat. Nejpřirozenější cesta je samozřejmě pestrá a vyvážená strava. Velké množství vitaminu C je obsaženo například v brokolici, kapustě, paprice, černém rybízu nebo šípcích. Problémem je ale fakt, že pokud člověk přijme větší množství tohoto vitaminu naráz, dojde k jeho přirozenému vyloučení močí ještě dříve, než jej tělo dokáže zpracovat. Nehledě na to, že vitamin C je poměrně citlivý a špatně snáší jakoukoliv tepelnou úpravu nebo sušení.
Za nejlepší a nejefektivnější formu perorálního doplnění vitaminu C do těla se proto v současnosti jeví lipozomy. Jedná se o speciálně upravené molekuly kyseliny askorbové (vitaminu C), které mají na svém povrchu lipofilní obal skládající se z miniaturních tukových kapének. Takto zapouzdřený a chráněný lipozom perfektně odolává agresivnímu žaludečnímu prostředí a dostává se nenarušený do tenkého střeva. Odtud se pak postupně v průběhu několika hodin vstřebává do jater a krevního řečiště. Lipozomy tímto způsobem také obchází přirozený proces vylučování velkého množství vitaminu C z těla spolu s močí. Využitelnost vitaminu C proto ve výsledku činí neuvěřitelných 95 %.
Proč je klasické „céčko“ mémě vstřebatelné?
Většina klasických vitaminů C v tabletách, případně šumivých přípravcích, nejenže obsahuje zanedbatelné množství tohoto vitaminu, ale hlavně se z nich do organismu vstřebá jen nepatrné množství. Po spolknutí klasického vitaminu C je totiž tabletka prakticky okamžitě vystavena rozkladným procesům, které v těle přirozeně probíhají. Například již v ústní dutině dochází k enzymatické reakci a následně v žaludku nastává působení žaludečních šťáv a pH. Než se proto doplněk stravy s vitaminem C dostane do tenkého střeva a krevního řečiště, je jeho využitelnost výrazně snížena. Předpokládá se, že z celkového množství se vstřebá pouhých 7–8 %, ovšem vždy záleží na typu přípravku.
Proč je vitamin C tolik důležitý?
Mnoho lidí si mylně myslí, že má vitaminu C v těle dostatek, jelikož s avitaminózou neboli absolutním nedostatkem vitaminu C se v dnešní době již prakticky nesetkáváme. Pravdou ale je, že i za únavou, vyčerpáním, zvýšenou krvácivostí dásní, špatným hojením ran nebo zhoršenou imunitou, často stojí snížená hladina vitaminu C. Není proto nikdy na škodu, alespoň před sezonou respiračních onemocnění posílit svou přirozenou obranyschopnost právě doplňky stravy s lipozomálním vitaminem C.
Kromě působení na imunitu, nervový systém nebo psychickou činnost, má vitamin C další zajímavý vliv. Podílí se totiž na tvorbě kolagenu, čímž posiluje kloubní chrupavky, kosti, cévy nebo kůži. Dále pak také chrání buňky těla před oxidativním stresem.
Vitamin C přesně v těle působí na:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, zubů, kůže, chrupavek, dásní
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Ekolife Natura lipozomální vitamin C s obsahem 500 mg v jedné dávce a příjemnou pomerančovou příchutí.
Ekolife Nature lipozomální vitamin C "forte" s obsahem 1000 mg v jedné dávce bez příchutě.

Zinek chelate, v čem vyniká a proč ho užívat právě v chelátové formě?
Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro správné fungování lidského organismu. Nachází se v orgánech, tkáních a tělních tekutinách a účastní se více než tří stovek biochemických reakcí, včetně dělení buněk, růstu a vývoje. Jelikož ho máme v těle jen ve stopovém množství, je potřeba si uvědomit, že i jeho zásoby jsou velice tenké. Navíc náš organismus neumí zinek samovolně syntetizovat, takže o to zásadnější je dbát na jeho přísun z potravy nebo doplňků stravy s obsahem zinku.

Proč je zásadní forma minerálů při jejich výběru?
Minerály hrají významnou roli v mnoha biologických procesech. Jsou nezbytné pro tělesné a systémové funkce, včetně metabolismu, syntézy hormonů, regulaci enzymatických reakcí, zdraví kostí a zubů, správnou funkci svalů a orgánových soustav, imunitního systému, nervových pochodů a metabolismus jiných zásadních složek (cukry, tuky, bílkoviny či některé vitaminy)

Zázrak jménem kustovnice čínská (Goji) – přírodní superpotravina
Červené plody kustovnice čínské zvané také Goji jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby. Kustovnice čínská je keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Její listy mají mandlovitý tvar a květ připomíná nafialovělý kalich s několika korunními cípy. Plody zvané goji mají formu jasně červených bobulí podlouhlého tvaru, které mohou být až 2 centimetry velké. Mohli bychom je s trochou kreativity vzhledově přirovnat k našemu šípku.