Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích. Na co rozdílného však ještě můžeme narazit, jsou její druhy. Maca peruánská totiž není pouze jedna, ale vyskytuje se ve vícero druzích. Každý z nich nám může nabídnout trošku odlišné vlastnosti a my je tak užijeme v jiných situacích. Dnes se proto zaměříme na toto téma a shrneme si, jaké varianty jsou nám k dispozici a jak je můžeme upotřebit v náš prospěch.

Jaké tedy existují druhy macy peruánské?
Maca peruánská roste ve velkých nadmořských výškách, což ji poskytlo právě onu mimořádnou odolnost, protože si byla nucena vytvořit látky, které jí pomohli přežít nehostinné podmínky tamního prostředí. Maca je menší bylina a její nadzemní část dorůstá do 10-15 cm. Nejvýznamnější element se ovšem nachází pod zemí.
Kořen macy tvoří kulatou bulvu připomínající řepu. A právě u něj si v rámci jednotlivých druhů můžeme všimnout na první pohled nejvýraznějších odlišností. Každý má totiž svoji specifickou barvu. Podle těchto barev se i nazývají. Macu můžeme vidět v bílé, žluté, červené, purpurové až fialové, a dokonce také v černé barvě. Jednotlivé varianty se mohou lišit rovněž ve své chuti. Každá z nich pozitivně ovlivňuje podobné části těla, ale přesto mezi nimi najdeme určité rozdílnosti. My si blíže povíme o třech nejhojněji rozšířených – mace žluté, červené a černé.
Žlutá maca a její schopnosti?
Tato maca je jedna z nejčetněji rostoucích a taktéž nejběžnějších na trhu. Z produkce zabírá asi 60 % z celkového objemu. Má výjimečný širokospektrální efekt. Barva je světlá až krémově nažloutlá. Chuť je velice jemná, nasládlá, a ne tolik výrazná jako u jiných typů. Někomu nemusí sedět její přirozená zemitost. Má ale mnoho užitečných schopností:
- Podporuje hormonální rovnováhu u mužů i žen
- Zvyšuje libido
- Má pozitivní dopad na plodnost
- Dodává energii
- Podněcuje celkovou vitalitu
- Potlačuje nepříjemné projevy menopauzy
Co dokáže maca červená?
Maca červená je příjemně sladká, a to více než třeba maca žlutá. Přesto je jemná a nevadí ani menším dětem. Někdo její chuť dokonce přirovnává ke karamelu nebo lehce opraženým oříškům. Barva je výrazná, tmavě růžová až červená. Charakteristická je obsahem největšího kvanta antioxidantů a aminokyselin ze všech. Díky tomu maca červená podpoří:
- Sexualitu
- Vyrovnanost hormonálního systému
- Kvalitu kostí a boj proti osteoporóze
- Zmenšení prostaty u mužů
- Psychické zdraví
- Lepší průběh klimakteria
- Podpora trávení

A co čekat od macy černé?
U této tmavé odrůdy je typická lehká nahořklost. U černé macy se tedy dočkáme specifické sladko-hořké příchutě. Slupka je hodně tmavě hnědá až černá, ale uvnitř se nachází světlá dužina podobná té žluté. Tato maca je ze všech nejvzácnější a její produkce je tudíž nejmenší. To však neznamená, že by nebyla populární. Má následující vlastnosti:
- Zlepšuje sexuální zdraví
- Podporuje libido i plodnost
- Výrazně zvyšuje vytrvalost
- Kladně ovlivňuje paměť a koncentraci
- Posiluje imunitní systém
- U mužů vylepšuje spermatogenezi (kvalitu a tvorbu spermií)
Macu peruánskou můžete vybírat podle vašich konkrétních obtíží a potřeb. Všechny macy lze také kombinovat a využít tak komplexnějšího a silnějšího efektu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.
Jak mlsat bez výčitek? Zkuste tyto alternativy.
Ořechy jsou skutečně skvělou potravinou. Nejenže můžete vybírat ze široké škály, a vy si tak pouze vyzkoušíte, které konkrétně vám chutnají nejvíce nebo je prostě můžete podle libosti střídat, ale zároveň v nich naleznete spoustu hodnotných makro i mikroživin.
L-Citrulin aminokyselina nejen pro sportovce, co všechno umí?
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením.









