Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích. Na co rozdílného však ještě můžeme narazit, jsou její druhy. Maca peruánská totiž není pouze jedna, ale vyskytuje se ve vícero druzích. Každý z nich nám může nabídnout trošku odlišné vlastnosti a my je tak užijeme v jiných situacích. Dnes se proto zaměříme na toto téma a shrneme si, jaké varianty jsou nám k dispozici a jak je můžeme upotřebit v náš prospěch.
Jaké tedy existují druhy macy peruánské?
Maca peruánská roste ve velkých nadmořských výškách, což ji poskytlo právě onu mimořádnou odolnost, protože si byla nucena vytvořit látky, které jí pomohli přežít nehostinné podmínky tamního prostředí. Maca je menší bylina a její nadzemní část dorůstá do 10-15 cm. Nejvýznamnější element se ovšem nachází pod zemí.
Kořen macy tvoří kulatou bulvu připomínající řepu. A právě u něj si v rámci jednotlivých druhů můžeme všimnout na první pohled nejvýraznějších odlišností. Každý má totiž svoji specifickou barvu. Podle těchto barev se i nazývají. Macu můžeme vidět v bílé, žluté, červené, purpurové až fialové, a dokonce také v černé barvě. Jednotlivé varianty se mohou lišit rovněž ve své chuti. Každá z nich pozitivně ovlivňuje podobné části těla, ale přesto mezi nimi najdeme určité rozdílnosti. My si blíže povíme o třech nejhojněji rozšířených – mace žluté, červené a černé.
Žlutá maca a její schopnosti?
Tato maca je jedna z nejčetněji rostoucích a taktéž nejběžnějších na trhu. Z produkce zabírá asi 60 % z celkového objemu. Má výjimečný širokospektrální efekt. Barva je světlá až krémově nažloutlá. Chuť je velice jemná, nasládlá, a ne tolik výrazná jako u jiných typů. Někomu nemusí sedět její přirozená zemitost. Má ale mnoho užitečných schopností:
- Podporuje hormonální rovnováhu u mužů i žen
- Zvyšuje libido
- Má pozitivní dopad na plodnost
- Dodává energii
- Podněcuje celkovou vitalitu
- Potlačuje nepříjemné projevy menopauzy
Co dokáže maca červená?
Maca červená je příjemně sladká, a to více než třeba maca žlutá. Přesto je jemná a nevadí ani menším dětem. Někdo její chuť dokonce přirovnává ke karamelu nebo lehce opraženým oříškům. Barva je výrazná, tmavě růžová až červená. Charakteristická je obsahem největšího kvanta antioxidantů a aminokyselin ze všech. Díky tomu maca červená podpoří:
- Sexualitu
- Vyrovnanost hormonálního systému
- Kvalitu kostí a boj proti osteoporóze
- Zmenšení prostaty u mužů
- Psychické zdraví
- Lepší průběh klimakteria
- Podpora trávení
A co čekat od macy černé?
U této tmavé odrůdy je typická lehká nahořklost. U černé macy se tedy dočkáme specifické sladko-hořké příchutě. Slupka je hodně tmavě hnědá až černá, ale uvnitř se nachází světlá dužina podobná té žluté. Tato maca je ze všech nejvzácnější a její produkce je tudíž nejmenší. To však neznamená, že by nebyla populární. Má následující vlastnosti:
- Zlepšuje sexuální zdraví
- Podporuje libido i plodnost
- Výrazně zvyšuje vytrvalost
- Kladně ovlivňuje paměť a koncentraci
- Posiluje imunitní systém
- U mužů vylepšuje spermatogenezi (kvalitu a tvorbu spermií)
Macu peruánskou můžete vybírat podle vašich konkrétních obtíží a potřeb. Všechny macy lze také kombinovat a využít tak komplexnějšího a silnějšího efektu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Únava a stres?? Vraťte tělu zpět potřebnou vitalitu s kotvičníkem.
Únava a vyčerpanost je doprovázena různorodými příznaky. Nejčastěji se projevuje pocity slabosti, malátnosti a ospalosti. Tělo nám takto dává najevo, že potřebuje trochu odpočinku. Jestliže dobře spíme a dostatečně odpočíváme, a přesto jsme stále stejně unavení, může to být zapříčiněno dokonce některým onemocněním. Stres je vlastně stav našeho organismu, který je vystaven určité zátěži. Takový stav vzniká v okamžiku, kdy na tělo začnou působit nepříznivé faktory neboli stresory. To jsou jakékoliv okolnosti, podněty či podmínky, které mohou v člověku vyvolat stres.

Jarní detox, zkuste mladý ječmen
Zelený nebo mladý ječmen (Hordeum Vulgare) je ve své podstatě nezralým ječmenem setým. Je to samoopylovací jednoletá obilovina patřící mezi travnaté rostliny. Dříve zřejmě přirozeně rostl především na asijském kontinentu a v Africe. V současnosti se pěstuje na mnohých jiných místech. Ten opravdu kvalitní pochází třeba z Nového Zélandu, Austrálie nebo amerického Utahu, kde má optimální podmínky pro svůj růst – výživnou půdu, čisté ovzduší a dostatečný sluneční svit. V zeleném ječmeni se nachází skutečně velké množství výživných a jiných látek, jejichž koncentrace je zásadně vyšší než u běžných potravin. V první řadě obsahuje chlorofyl, a to ve velice dobře vstřebatelné formě. Dále je v něm přibližně 12 minerálních a stopových prvků, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mědi a zinku. Vápníku má dokonce více než třeba mléko a železa několikanásobně než špenát. Z vitaminu je zastoupeno asi 13 druhů, kupříkladu vitamin C, A, E, K a vitaminy ze skupiny B.

DMSO průmyslová nebo farmaceutická kvalita?
DMSO je čirá tekutina, která byla již v 60. letech označena za zázračnou, neboť se zjistilo, že má silný protizánětlivý efekt na organismus. To pochopitelně mezi lidmi a odborníky způsobilo vlnu nadšení a zároveň pochybností. Do té doby se totiž DMSO používalo pouze jako rozpouštědlo v průmyslových provozech. Dnes tedy existují dvě základní kvality DMSO – průmyslová a farmaceutická. Po které byste měli sáhnout, vám prozradíme v článku.