Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích. Na co rozdílného však ještě můžeme narazit, jsou její druhy. Maca peruánská totiž není pouze jedna, ale vyskytuje se ve vícero druzích. Každý z nich nám může nabídnout trošku odlišné vlastnosti a my je tak užijeme v jiných situacích. Dnes se proto zaměříme na toto téma a shrneme si, jaké varianty jsou nám k dispozici a jak je můžeme upotřebit v náš prospěch.
Jaké tedy existují druhy macy peruánské?
Maca peruánská roste ve velkých nadmořských výškách, což ji poskytlo právě onu mimořádnou odolnost, protože si byla nucena vytvořit látky, které jí pomohli přežít nehostinné podmínky tamního prostředí. Maca je menší bylina a její nadzemní část dorůstá do 10-15 cm. Nejvýznamnější element se ovšem nachází pod zemí.
Kořen macy tvoří kulatou bulvu připomínající řepu. A právě u něj si v rámci jednotlivých druhů můžeme všimnout na první pohled nejvýraznějších odlišností. Každý má totiž svoji specifickou barvu. Podle těchto barev se i nazývají. Macu můžeme vidět v bílé, žluté, červené, purpurové až fialové, a dokonce také v černé barvě. Jednotlivé varianty se mohou lišit rovněž ve své chuti. Každá z nich pozitivně ovlivňuje podobné části těla, ale přesto mezi nimi najdeme určité rozdílnosti. My si blíže povíme o třech nejhojněji rozšířených – mace žluté, červené a černé.
Žlutá maca a její schopnosti?
Tato maca je jedna z nejčetněji rostoucích a taktéž nejběžnějších na trhu. Z produkce zabírá asi 60 % z celkového objemu. Má výjimečný širokospektrální efekt. Barva je světlá až krémově nažloutlá. Chuť je velice jemná, nasládlá, a ne tolik výrazná jako u jiných typů. Někomu nemusí sedět její přirozená zemitost. Má ale mnoho užitečných schopností:
- Podporuje hormonální rovnováhu u mužů i žen
- Zvyšuje libido
- Má pozitivní dopad na plodnost
- Dodává energii
- Podněcuje celkovou vitalitu
- Potlačuje nepříjemné projevy menopauzy
Co dokáže maca červená?
Maca červená je příjemně sladká, a to více než třeba maca žlutá. Přesto je jemná a nevadí ani menším dětem. Někdo její chuť dokonce přirovnává ke karamelu nebo lehce opraženým oříškům. Barva je výrazná, tmavě růžová až červená. Charakteristická je obsahem největšího kvanta antioxidantů a aminokyselin ze všech. Díky tomu maca červená podpoří:
- Sexualitu
- Vyrovnanost hormonálního systému
- Kvalitu kostí a boj proti osteoporóze
- Zmenšení prostaty u mužů
- Psychické zdraví
- Lepší průběh klimakteria
- Podpora trávení
A co čekat od macy černé?
U této tmavé odrůdy je typická lehká nahořklost. U černé macy se tedy dočkáme specifické sladko-hořké příchutě. Slupka je hodně tmavě hnědá až černá, ale uvnitř se nachází světlá dužina podobná té žluté. Tato maca je ze všech nejvzácnější a její produkce je tudíž nejmenší. To však neznamená, že by nebyla populární. Má následující vlastnosti:
- Zlepšuje sexuální zdraví
- Podporuje libido i plodnost
- Výrazně zvyšuje vytrvalost
- Kladně ovlivňuje paměť a koncentraci
- Posiluje imunitní systém
- U mužů vylepšuje spermatogenezi (kvalitu a tvorbu spermií)
Macu peruánskou můžete vybírat podle vašich konkrétních obtíží a potřeb. Všechny macy lze také kombinovat a využít tak komplexnějšího a silnějšího efektu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Medicinální houby – přehled nejznámějších druhů
Blahodárné účinky medicinálních hub reishi, cordyceps, hericium, chaga a mnoho dalších již po tisíce let využívá tradiční čínská medicína a ajurvéda (tradiční indická medicána). Do podvědomí západní medicíny se dostaly poměrně nedávno, přičemž ještě stále patří k spíše alternativním léčebným způsobům. Medicinální houby v těle hrají roli tzv. adaptogenu, kdy našemu organismu pomáhají přizpůsobit se na zátěž a jednoduše řečeno adaptogeny dokáží přidat tam, kde je potřeba, případně ubrat tam kde je to nutné. A právě v tom tkví jejich největší síla. V dnešní době, kdy na nás působí tolik škodlivých vlivů, toxinu a dalších, jsou užitečné více než kdykoli jindy. Konzumace adaptogenů nám pomáhá zdolávat stresové situace, zlepšovat imunitu a předcházet vzniku civilizačních chorob.

Saw palmetto a jeho přínos pro zdraví?
Saw palmetto je rostlina, která se vyskytuje i pod názvem Serenoa plazivá. Latinským názvem to je pak Serenoa repens. Konkrétně se jedná o druh palmy, jež využívali indiáni již před stovkami let pro podporu zdraví organismu, především při problémech s močovou a reprodukční soustavou, jako přírodní afrodiziakum nebo ke zlepšení celkového zdravotního stavu. Z rozmanité škály aktivních látek obsahují plody saw palmetta především velké množství mastných kyselin. Je v něm spoustu zástupců, a z těch hlavních můžeme jmenovat třeba kyselinu olejovou, palmitovou, laurovou, stearovou, kaprylovou a jejich další estery.

Vitamin D3 – proč je nejdůležitější formou vitaminu D?
Vitamin D se skládá z několika sloučenin, přičemž ta nejdůležitější a také nejznámější se nazývá cholekalciferol neboli vitamin D3. Oproti jiným sloučeninám se liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dovede v kůži vytvořit díky slunečnímu záření, konkrétně ultrafialovému UVB záření. Vitamin D3 je jedna z forem vitaminu D. Pro lidské tělo je nezbytný především proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku, který má velký význam pro naše zuby a kosti. Stejně tak je tento vitamin rozpustný v tucích důležitý i pro správné fungování imunitního systému.