Magtein neboli hořčík L-threonát – čím je tato forma výjimečná?
Hořčík je esenciální minerál, který, jak už nejspíš víte, hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Je nezbytný pro správné fungování svalů, nervů, metabolismu a podporuje zdraví kostí i srdce. Ovšem bylo objeveno již mnoho forem hořčíku, které se liší svou biologickou dostupností a taktéž svým potenciálem. Jednou z nejmodernějších a nejzajímavějších variant je tzv. hořčík L-threonát, také nazývaný jako Magtein. Jedná se o magnesium s jistými unikátními vlastnostmi. My se proto v následujících odstavcích podíváme na to, co to Magtein je, jaké má výhody a pro koho je vhodný.
Co je to Magtein?
Jak jsme již v úvodu nastínili, hořčík se vyskytuje v různých formách, z nichž každá má specifické působení a benefity. Například magnesium bisglycinát je oblíbený pro svou vysokou vstřebatelnost a uklidňující efekt, malát pro povzbuzení, zatímco oxid hořečnatý je sice poměrně často využívaný k doplnění hladiny hořčíku, ale jeho biologická dostupnost je ve srovnání s ostatními podstatně nižší. Co se týče samotného Magteinu, jedná se o patentovanou kombinaci hořčíku a kyseliny L-threonové, jež byla vyvinuta vědci z MIT (Massachusettský technologický institut).
V čem je L-threonát unikátní?
Stejně jako ostatní typy hořčíku i Magtein přispívá k normální činnosti svalů a nervů nebo zajišťuje třeba správný energetický metabolismus. Nicméně jeho zásadní odlišností je schopnost pronikat přes hematoencefalickou bariéru, dostat se tak až do mozkové tkáně a zvyšovat hladinu magnesia přímo v nervových buňkách. Právě tato vlastnost ho činí tolik jedinečným. Díky tomu rovněž podporuje tzv. synaptickou plasticitu. Ta je základem pro adaptaci nervového systému na nové podněty a zkušenosti, což je klíčové pro učení, formování paměti a další důležité mozkové funkce.
Proč Magtein užívat?
V první řadě nabízí rozhodně vysokou biologickou dostupnost a také efektivnější vstřebávání do mozku než jiné formy. Mezi jeho další hlavní přínosy jistě patří povzbuzení kognitivních funkcí a zdokonalení paměti, zvýšení schopnosti soustředění, redukce stresu a úzkostí a zlepšení kvality a hloubky spánku nebo dokonce nálady. Může rovněž poskytnout potenciální oporu při různých neurodegenerativních onemocněních. V neposlední řadě zvládne podpořit veškeré další přirozené procesy v organismu, při kterých je magnesium nepostradatelné. Jde o několik stovek dalších procesů.
Pro koho je Magtein vhodný?
Tento doplněk stravy je ideální pro osoby, které chtějí posílit svůj mentální výkon a soustředění, včetně jedinců, kteří potřebují nejen zlepšit svou paměť, ale taktéž schopnost rychle se učit a reagovat. Dále je vhodný pro pracovně vytížené, jež denně čelí nadměrnému stresu a psychickému vypětí. Užitek bude mít i u starších lidí, kteří chtějí zpomalit kognitivní úpadek nebo osob s poruchami soustředění či běžnou mentální únavou. Nicméně Magtein může být přínosem pro všechny, kteří chtějí vysoce efektivní hořčík, jenž se snadno vstřebává.
Jak Magtein dávkovat a kdy ho podávat?
Pro maximální efekt je doporučeno suplementovat 2000 mg L-threonátu, což odpovídá 144 mg elementárního hořčíku. Nejlepší doba pro podání je přibližně dvě hodiny před spaním. Pokud chcete cíleně optimalizovat mozkové funkce, užívejte dlouhodobě, ovšem lze ho nasadit také pouze v období zvýšené psychické zátěže. Užívejte nalačno (půl hodiny před jídlem či 2 hodiny po jídle) pro co nejvyšší vstřebatelnost. V případě přecitlivělého traktu podávejte s jídlem, což může pomoci snížit možné gastrointestinální potíže.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
Magnesium-L-threonate improves sleep quality and daytime functioning in adults with self-reported sleep problems: A randomized controlled trial - PMC [online]. [cit. 26. 02. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11381753/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Pravda o kotvičníku – opravdu funguje a jak ho vybrat?
Kotvičník zemní, latinsky tribulus terrestris, je jednoletá rostlina původem z Číny a Japonska. Po staletí se jeho plody a kořen využívají v rámci ajurvédy k nastartování libida a podpoře mužských pohlavních funkcí. Dnes je kotvičník pokládán za poměrně rozšířenou bylinu, které se nejlépe daří na suchých a písčitých místech. Klimatické podmínky s obsahem aktivních látek v této žlutě kvetoucí rostlině úzce souvisí. Současný trh je aktuálně přesycen různými formami kotvičníku zemního a dle informací výrobců je každý ten jeho "nejlepší a nejsilnější na trhu".

Jód – k čemu všemu je důležitý?
Jód patří mezi základní biogenní prvky, tudíž takové, které jsou pro život nezbytné. Spousty lidí se zaměřuje především na jiné minerály a takovou důležitost jódu nepřikládají. Opak je ale pravdou. Jód je pro organismus významný stejně jaké jiné látky a má za úkol hned několik funkcí. Je spojen zejména se štítnou žlázou, která je zásadním orgánem a hormony, jež produkuje ovlivňují více tělesných procesů, než by se mohlo zdát. Jód je potřebný v každém věku, a to i tehdy, než vůbec ještě přijdeme na svět.

Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin. Kešu náleží mezi nejzdravější ořechy, a to nejen proto, že obsahuje širokou škálu blahodárných látek, ale má ještě vyvážené nutriční hodnoty. Kešu ukrývá kvalitní zdroj proteinů, jež jsou nepostradatelné pro všechny části těla. Dále nalezneme zdravé tuky. Většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Veškeré ořechy v sobě mají více tuku, ovšem kešu patří mezi ty, které se drží spíše na těch spodních příčkách.