Meruňkový olej a jeho využití?
V dnešní době si můžeme koupit mnoho různorodých kosmetických a pečujících produktů. Výběr je skutečně široký, a to už i v případě olejů. Oleje totiž mohou být skutečně příjemným pomocníkem v péči o celé naše tělo, jelikož jsou plné příznivých látek. Je tomu tak i u oleje meruňkového. Obecně jsou meruňky považovány po celém světě za opravdu přínosnou ingredienci, a proto se z nich zpracovávají rozličné části a vytváří rozmanité přípravky. Meruňkový olej se získává konkrétně z vnitřku meruňkových pecek a je jedním z velmi univerzálních olejů. Proč je ale tolik blahodárný a na co všechno ho můžeme tedy bez obav používat? To se dozvíte v následujících řádcích.

Jak se meruňkový olej vyrábí?
Meruňkový olej je získáván z jadérek, které se nachází uvnitř tvrdých pecek ze žlutooranžových meruňkových plodů. Rostlina, na níž tyto plody rostou, se nazývá meruňka obecná (Prunus Armeniaca). Je to až 6 metrů vysoký opadavý strom, jenž na jaře vykvétá bílými květy. Ty se často objevují ještě před samotným olistěním. Pro růst jim vyhovuje chladná zima, která umožní odpočinek a teplé léto pro dobré dozrávání plodů.
Výroba oleje tedy začíná u jadérek, jež se musí nejprve vyloupat z pevných skořápek. Následně u kvalitních olejů probíhá proces lisování za studena, aby se nenarušila žádná z přítomných složek. Takovéto získávání oleje se uskutečňuje výhradně mechanickými postupy zpracování.
Jaké látky jsou v meruňkovém oleji přítomné?
Tento olej je především bohatou zásobárnou esenciálních mastných kyselin, ze kterých je nejvýrazněji zastoupena kyselina olejová a linolová. Ovšem meruňkový olej má v sobě rovněž celou řadu vitaminů – hned několik vitaminu z B-komplexu (B1, B2, B5, B12 a jiné) nebo také vitamin A a vitamin E. Dále obsahuje glykosid amygdalin, u kterého se setkáme i s označením vitamin B17, avšak takovéto zařazení je nepřesné a oficiálně tudíž do skupiny vitaminů nepatří. Stejně tak najdeme kyselinu pangamovou řazenou taktéž mezi vitaminy B, nicméně povahu totožnou jako vitaminy také zcela nemá. Meruňkový olej obsahuje ještě třeba významné množství draslíku.
Na co lze meruňkový olej upotřebit?
Jak již bylo řečeno v úvodu, je meruňkový olej poměrně všestranný. Je velice lehký a jemný a z tohoto důvodu se hodí i na citlivou dětskou pleť. Díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin hloubkově hydratuje, vyživuje a zvláčňuje pokožku celého těla a obličeje. Má silné regenerační schopnosti a poradí si i s jemnými vráskami. Hodí se na suchou, popraskanou a choulostivou kůži, ale využít ho mohou dokonce lidé s mírně problematickou pokožkou. Napomáhá totiž minimalizovat viditelnost jizviček i strií. Avšak doporučuje se nejprve vyzkoušet v malém množství, jelikož se tento olej řadí mezi středně komedogenní oleje, proto ne vždy musí aknózní pleti vyhovovat.

Meruňkový olej můžeme ovšem aplikovat třeba také na vlasy. Vyživí suché, lámavé vlasy a dodá jim hydrataci, hebkost a lesk, navíc díky přítomnému vitaminu E podpoří jejich růst a zdraví. Pečovat s ním můžeme rovněž o jemnou pleť v okolí očí, natřít ho na kůži podrážděnou od slunečního záření nebo zkusit jen na relaxační masáž.
Jak správně meruňkový olej používat?
Meruňkový olej pokaždé aplikujte na důkladně čistou, připravenou a mírně navlhčenou pokožku, jedině tak ji nezatíží, dobře se vstřebá, nezanechá mastný povlak a bude moct ukázat veškeré zmíněné prospěšné vlastnosti. Na jedno použití stačí vždy pár kapek, které jemně vmasírujeme do kůže či konečků vlasů. Olej lze nakapat také přímo do koupele nebo použít na zábaly.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin.
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.
Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.









